Ožujak 09, 2017 3370 Šibenska biskupija Šibenska biskupija

Biskup Tomislav Rogić gostovao na biblijskoj tribini u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Šibenski biskup Tomislav Rogić u srijedu 8. ožujka u pastoralnom centru župe Vodice gostovao je na redovitoj biblijskoj tribini za odrasle vjernike. Imao je izlaganje pod naslovom „Raspeta ljubav i kalvarijske tmine". Uz vjernike Vodica na tribini su bili i vjernici iz župa Srima i Tribunj.

 

Tribina je započela pozdravnim riječima župnika Vodica don Franje Glasnovića koji je naglasio kako biblijska tribina u Vodicama ovu godinu obilježava dvadeset i pet godina djelovanja. Tribinu je 1991. godine pokrenuo moj prethodnik, pokojni svećenik don Frane Šimat. U proteklom vremenskom periodu biblijska tribina obradila je brojne teme iz Svetog pisma, kazao je župnik Glasnović. Istaknuo je kako je kateheza odraslih vjernika u Crkvi poželjna i važna. Biblijska tribina poticaj je za rast u vjeri.

tribinavodice17003.jpg

Šibenski biskup Tomislav Rogić vjernicima je približio ulomak iz Matejevog evanđelja koji govori o Isusovoj smrti na križu. Prije toga rastumačio je pojam saveza sa Gospodinom kroz ulomke iz Starog zavjeta. U Matejevom izvještaju o muci u središtu je rečenica: „Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete". Paralela sa ovom rečenicom nalazi se u Knjizi izlaska gdje se govori o deset zala koja su pogodila egipćane, a koja su uvjerila faraona da pusti Izraelce u obećanu zemlju.

U Knjizi izlaska deveto zlo je tama , a deseto je smrt prvorođenaca. Na kalvariji je poruka da po smrti Božjeg prvorođenca čovjek je oslobođen tame i otvoren mu je put u obećanu zemlju, a to je vječni život sa Bogom, poručio je biskup Tomislav Rogić. Zauzeti vjernik Josip Jole Mateša na kraju tribine biskupu Rogiću daraovao je prigodni dar - raspelo izrađeno od drveta i trnja. Tom prigodom je recitirao stihove pjesme "Zame", u kojoj govori o Kristovoj ljubavi na križu.

tribinavodice17001.jpg

Izvor vijesti i foto: Šibenska biskupija

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Ožujak 2017 14:04
djelomob1.jpg