Najava proslave 600 godina posvete i blagoslov stare crkve sv. Križa

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVA: PROSLAVA 600 GODINA POSVETE I BLAGOSLOV NOVOBNOVLJENE STARE ŽUPNE CRKVE SV. KRIŽA U VODICAMA UTORAK, 19. 10. 2021

PROSLAVA 600 GODINA POSVETE I BLAGOSLOV NOVOBNOVLJENE STARE ŽUPNE CRKVE SV. KRIŽA U VODICAMA UTORAK, 19. 10. 2021 17h – Procesija iz župne crkve sv. Križa prema staroj crkvi na starom groblju 17.30h – U staroj župnoj crkvi: Svečana sveta Misa proslave 600 godina posvete i blagoslov obnovljene crkve; predvodi mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru Zdrav, Križu, samo ufanje!

Posted by Infovodice on Saturday, October 16, 2021

PROSLAVA 600 GODINA POSVETE I BLAGOSLOV NOVOBNOVLJENE  STARE ŽUPNE CRKVE SV. KRIŽA  U VODICAMA

UTORAK, 19. 10. 2021
17h – Procesija iz župne crkve sv. Križa prema staroj crkvi na starom groblju 
17.30h – U staroj župnoj crkvi: Svečana sveta Misa proslave 600  godina posvete i blagoslov obnovljene crkve; predvodi mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru 
Zdrav, Križu,  samo ufanje!

U povijesnim izvorima stoji podatak i zapis da je:  1421. posvećena u Vodicama, crkva sv. Križa,  dana 19.  mjeseca listopada.  
 (Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, Vol. 6 No. 1, 1902. Fran Gundrum, Latinski rukopis svećenika Dalmatinca iz petnaestog stoljeća) 

Rizk Casino Bonus

Stara župna crkva sv. Križa na starom groblju na Punti u Vodicama iz 15. stoljeća, sa svojim arhitektonskim elementima ( šiljati svod laðe i apside, mala niša u apsidi ) posjeduje elemente gotičkog stila tipičnog za sakralnu ruralnu arhitekturu. 

U unutrašnjosti crkve je romaničko-gotička škropionica na stupu, što je jedinstveni primjer na području Šibenika. Gotička izvornost objekta izmijenjena je intervencijama na pročeljima u kasnijim razdobljima.

Crkva je danas najvrjedniji  povijesno-sakralno–kulturni spomenik i kompleks u Vodicama te je rješenjem Ministarstava kulture od 09. srpnja 2010. upisan u Registar kulturnih dobara RH- listu zaštićenih kulturnih dobara.Dan posvete crkve najveća je svetkovina liturgijskog slavlja za župu i župnu zajednicu. Naša župa i grad slave 600. obljetnicu od posvete stare župne crkve sv. Križa. 

Uz ovu veliku proslavu je i liturgijsko slavlje blagoslovla  obnovljene stare župne crkve. 

Crkva je prvenstveno živa zajednica koja se okuplja u posvećenom Božjem hramu, dođimo i sudjelujmo u slavlju i pokažimo naše zajedništvo i proslavimo veliki Jubilej 600 godina posvete i blagoslov obnovljene crkve.

djelomob1.jpg