Sveti Longin - Zaštitnik naših Žudija

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)


Sveti Longin (Longinus), rimski mučenik, po nekima rodom iz Kapadocije (Mala Azija), a po nekima iz talijanskog grada Anxanuma (provincija Chieti, Abruzzo), bio je prema predaji onaj vojnik, stotnik (centurion), koji je kopljem probo Isusov bok.

Kristova krv je potekla kao iz izvora i kapi te krvi poprskale su Longinove bolesne oči. On je u tom trenutku čudesno ozdravio i postao kršćanin. Prema predaji on je onaj stotnik koji je pod križem nakon potresa rekao: "Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!" i "Zaista, ovaj čovjek bijaše pravednik!" Malo zemlje natopljene Kristovom krvlju Longin je stavio u metalnu kutiju.

Kad su započeli žestoki progoni kršćana, Longin je relikviju Kristove krvi zakopao u zemlju kod Mantove i vratio se u Cezareju Kapadocijsku (Mala Azija). Tamo mu je kao mučeniku za vjeru Kristovu odrubljena glava 2. prosinca 37. Njegove kosti prenesene su 533. iz Kapadocije u Mantovu. Papa Inocent VI. uvrstio je 2. prosinca 1340. mučenika Longina u popis svetaca. Osobito se časti u bazilici svetog Andrije u Mantovi, gdje je glavno svetište Kristove krvi. Longinove relikvije nalaze se u bazilici svetog Augustina u Rimu, a u rimskoj bazilici svetog Petra nalazi se njegov impozantni kip, djelo Gian Lorenza Berninija. 

Sveti Longin je zaštitnik vojnika i slabovidnih osoba, a slavi se 15. ožujka

djelomob1.jpg