Obraćanje župnika don Franje Glasnovića vezano za vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama u Došašću i novim okolnostima

Ocjeni sadržaj
(17 glasova)

Dragi i poštovani župljani i sumještani,

Potaknut odgovornošću i svojom pastirskom brigom koju imam za vas, kao vaš župnik, zbog novonastalih okolnosti u kojima se nalazimo, u ovoj godini  koja je za sve nas specifična, već treći puta vam se obraćam.

Ovom prigodom pred početak Došašća, koje je za nas kršćanske vjernike jako liturgijsko vrijeme u kojem se pripravljamo za Kristov dolazak i proslavu njegova rođenja, radi stanja u kojem se svi skupa nalazimo želim vam izreći neke informacije i ono što bi nam duhovno moglo poslužiti i koristiti da duhovno i odgovorno proživimo i doživimo ovo vrijeme koje je pred nama.

Mnogi u ovom trenutku imaju mnoga pitanja i pitaju se kako i što sada u ovakvim okolnostima. I župnik je u istoj situaciji i proživljava je i živi s vama. Molim se, razmišljam, konzultiram i promišljam kako na najbolji način, koliko je to ljudski moguće sada, organizirati pastoral, rad u župi i duhovni život.

 

Na početku bih spomenuo riječi prof. dr. Alemke Markotić: „Treba puno ljubavi u ova teška vremena da bismo ih mogli izdržati“.

Sada nam treba puno ljubavi, da bi smo mogli živjeti i u ovim okolnostima, prema onoj biblijskoj: Ljubav je strpljiva, dobrostiva je ljubav, sve podnosi, svemu se nada i nikad ne prestaje. Prvenstveno nam treba ljubav i razumijevanje za druge. Takva ljubav uključuje odgovornost i poniznost te poštovanje odredbi i preporuka donesenih od, onih koji su odgovorni za dobro svih nas i zdravlje ljudi,  i strane Crkve i naših biskupa.

Molim i pozivam sve da s ljubavlju i odgovornošću za druge i sebe, pridržavamo se svih odredbi i mjera, da to isto vršimo  u crkvenim i sakralnim prostorima dajući tako primjer i svjedočanstvo ljubavi i odgovornosti.

Stariji i bolesni

Iz ljubavi i brige za naše starije, koje u ovoj situaciji trebamo čuvati, sukladno  preporukama te odredbi naših biskupa o dispenzi (oslobađanju) od sudjelovanja na sv. Misi, pozivam i preporučam da  stariji naši župljani i sumještani ostanu u svojim domovima i ne dolaze na misna slavlja. Neka osobnom i obiteljskom molitvom  te praćenjem misnih slavlja na  TV budu s nama duhovno povezani i sudjeluju tako u duhovnom životu.  Oni koji žele primiti sv. sakramente i da ih župnik pohodi, neka se prijave u župi ured telefonom.

Bolesni i oni koji imaju respiratorne kao i druge zdravstvene probleme neka budu odgovorni i ne pohađaju sv. misu i dolaze u crkvu.

Sudjelovanje na sv. Misama

Kako bi se što više vjernika u ovo vrijeme Došašća duhovno moglo pripraviti za Božić i sakramentalno sudjelovalo na sv. misama, poštujući pri tome odredbe i mjere koje su na snazi, u našoj župi imati ćemo i vjernicima ponuditi:

 Nedjeljom, počevši od 29. 11. 2020. prve nedjelje došašća, četiri mise:

8, 9, 11 i 18h

Svakog radnog dana, počevši od ponedjeljka 30. 11. 2020. dvije svete mise:

zornica u 6.30h i

večernja misa u 18h.

Pozivamo i molimo vjernike i župljane da u kršćanskoj ljubavi i otvorenosti prema drugima koji bi također željeli sudjelovati na sv. Misi, a kako je broj ljudi ograničen, budu odgovorni i prepuste mjesto i drugima.

Ako prilikom dolaska u crkvu i na svetu misu, bude crkva popunjena, sukladno mjerama i brojem koji su određeni, molimo da se mjere poštuju i ne ulazi se u crkvu.

Neka vjernici iskoriste mogućnost, da ako ne mogu sudjelovati na sv. Misi u nedjelju, ukoliko je to moguće, sudjeluju na sv. Misi radnim danom.

Pohod crkvi i obiteljska i osobna molitva

Naša župna crkva je tijekom cijelog dana otvorena, neka vjernici iskoriste mogućnost za pohod i osobnu molitvu.

                Pozivamo i potičemo vjernike da u obitelji zajedno i osobno redovito sudjeluju u molitvi i čitanju Božje riječi. Neka se obitelj nedjeljom okupi u obiteljskom zajedništvu te uz molitvu sudjeluje u  slavljenju i duhovnom zajedništvu povezana s drugim vjernicima u župi, paljenjem svijeće na adventskom vijencu.

Sv. Ispovijed i duhovni razgovor

Župnik je na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi i duhovni razgovor. Mogućnost za sv. Ispovijed je svakoga dana, ujutro iza zornica i navečer od 17.30 prije večernje sv. Mise. Na sv. Ispovijed se može pristupiti i prema potrebi vjernika u dogovoru sa župnikom.

Župna kateheza

U župi će se, uz poštivanje mjera, odvijati i župna kateheza za pripravnike za sv. Ispovijed i Pričest te pripravnike na sv. Krizmu prema rasporedu i terminima koji su određeni za te skupine.

Župni ured

Za sve što je vjernicima potrebno i pitanja koja imaju mogu se obratiti u župni ured osobno i telefonom.

Kao i uvijek, tako i sada ovoga Došašća i u ovom vremenu, s pouzdanjem i vjerom idemo kroz naš ljudski i vjernički hod, oslanjajući  našu vjeru, nadu i ljubav u Onoga koji nas je po svome svetom križu, otkupio, spasio, čuvao i sačuvao.

Hrabro prema Kristu i s Kristom i srca gore, evo zore!  

djelomob1.jpg