Desto desk
28 Ruj 2020
    1423

Stotinjak djece, katoličkih skauta koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili prisegu

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Proslava Sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u katedrali svetog Jakova u ponedjeljak 28. rujna. Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, splitsko – makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, dubrovački biskup Mate Uzinić, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski i umirovljeni šibenski Ante Ivas.

Nakon prinosa srebrenog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homiliju imao je gvardijan samostana svetog Frane i rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić.

„Arkanđeli u svome imenu imaju onaj dodatak „el“ što znači Bog. To nas dovodi do one druge dimenzije: Oni donose od Božjega života nama ljudima. Otvaraju nebo, silaze i uzlaze da nam vijest donesu, da nas ohrabre, da nas zaštite, da nam pomognu. Oni nas podsjećaju kako smo i mi pozvani da stojimo pred Bogom. To nam je zajednički identitet i zvanje“, kazao je fra Ivan Bradarić.

Ime svetog Mihaela je u Dalmaciji preimenovano je u Mihovil, pa je tako nestalo ono EL, Bog, kazao je rektor Bradraić. „ Eto, slično kao i u našeg šibenskog sveca čiju pedesetu obljetnicu proglašenja svetim slavimo ove godine, dogodila se, slučajna ili namjerna, zamjena tih vokala. TavIL u TavEL. Pa u slučaju našega Nikole, moram priznati i nije tako loše. Dobio je Nikola tako u svoje ime EL, Boga. . Primio je Boga i Božji život u svoj život. Ili, kako kaže jedna pjesma njemu u čast: „Volio je život i ti si mu ga dao“.

Fra Ivan Bradarić je kazao kako je najsigurniji i najkraći put do Boga po onima koji vazda lice Božje gledaju. A gledaju oni i naše lice i žele ga sačuvati čistim i dostojnim gledanja Boga. „Postoji nebeska radost, osjećaj da je Nebo domovina naše duše. Takav osjećaj nebeske radosti postiže se promatranjem Boga licem u lice, jer je On potpuna savršenost svih stvari te se makar nešto od toga može, i nužno treba, odražavati na zemlji. To je ono što nam danas toliko nedostaje: ne postoji zamisao o nebeskoj radosti; a, bez zamisli o nebeskoj radosti, nema niti žudnje za nebom te se ljudi valjaju u hlepljenju isključivo za ovozemaljskim dobrima. Upravo nam to nedostaje, nebeska radost i pogled u nebo. I upravo to anđeli mogu postići za nas; oni, koji su preplavljeni tom radošću te je, svako toliko, prenose svetima. Zamolimo stoga anđele neka nam podare tu čežnju za nebeskim stvarima, kojom su oni sami preplavljeni. To je sjajna nakana, koju valja nadodati o blagdanu svetoga Mihaela Arkanđela“, poručio je između ostaloga fra Ivan Bradarić.

Nakon homilije stotinjak djece, katoličkih skauta koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i Domovini. Po završetku slavlja održan je prigodni koncert na kojem je nastupio Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

Izvor/Foto: Šibenska biskupija


Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Uskrs u Vodicama

    Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close