Lipanj 15, 2022 1164

Zvonimirovi dani u Kninu: Oživljavanje povijesti na kninskoj tvrđavi

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Zvonimirovi dani su se iz ideje o oživljavanju povijesti na kninskoj tvrđavi uspješno prenijeli u realnost. Okupivši oko sebe zaljubljenike u ovaj grad i njegovu povijest, upustili smo se u ne baš jednostavan posao realizacije dotad neviđenog događanja u našem gradu. Prve godine nisu bile lake, bio je to put u nepoznato, pronalazili smo inspiraciju u našim prijateljima, ljubiteljima srednjovjekovlja iz drugih krajeva Lijepe Naše.
U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, streličarstvom i viteškim taborom. Bogata povijest i kulturnu baštinu hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je Zvonimirovim danima, a uprizoruju je vitezovi iz svih krajeva Hrvatske i BiH.

PETAK
(Tvrđava)
Od 18:00 sati – RADIONICE ZA DJECU I ODRASLE (plesa, mačevanja, streličarenja, glagoljice, lončarstva, izrade kruna, izrade srednjovjekovnog nakita)
19:30 sati – SVEČANO OTVORENJE ZVONIMIROVIH DANA (predstavljanje sudionika, srednjovjekovni plesovi, mačevalački dvoboji)
20:00 sati – SLIKOVNICA „NA DVORU KRALJA ZVONIMIRA“, Goran Mrnjavac (čitanje i prezentacija, potraga za blagom)
20:20 sati – POTEZANJE KONOPA I DRAMSKI PROGRAM (viteško nadmetanje, borba, mačevanje, pucanje)
21:15 sati – VATRENI SHOW
KNIGHT NIGHT – Caffe bar Škafić

SUBOTA
18:00 sati – SVETA MISA U CRKVI SV.ANTE
18:30 sati – POLAGANJE VIJENCA KOD SPOMENIKA OLUJA '95
19:00 sati – POSTROJAVANJE NA TRGU I POLAZAK U MIMOHODU NA TVRĐAVU
(Tvrđava)
Od 18:00 sati - RADIONICE ZA DJECU I ODRASLE (plesa, mačevanja, streličarenja, glagoljice, narodni vez), JAHANJE
19:30 sati – MEMORIJALNI STRELIČARSKI TURNIR ZA PREMINULE VITEZOVE
20:15 – DRAMSKI PROGRAM (viteško nadmetanje, borba, mačevanje, pucanje, vatra)
21:15 – VATRENI SHOW

SUDJELUJU:
ANTE NADOMIR TADIĆ ŠUTRA – KRALJ DMITAR ZVONIMIR I POVIJESNA POSTROJBA KRALJA DMITRA ZVONIMIRA
VITEZOVI VRANSKI
RED VITEZOVA RUŽICE GRADA
ŠIBENSKA GRADSKA STRAŽA
KLIŠKI USKOCI
POVIJESNO-PLESNA UDRUGA KONTEA
POVIJESNA POSTROJBA VITEZOVI HERCEG STJEPANA KOSAČE
VITEZOVI KRALJEVSKOG GRADA JAJCA
UDRUGA OŽIVLJENE POVIJESTI ANNO DOMINI
UDRUGA ZA DJECU I MLADE ČAROBNI SVIJET
DJEČJI FOLKLORNI ANSAMBL ZVONČIĆI, KUD KRALJ ZVONIMIR
GRABARIJE KNIN, UDRUGA ZA TERAPIJSKO I REKREACIJSKO JAHANJE
UDRUGA ZA KULTURU I UMJETNOST CARZA
DAMIR SEGVIĆ
JULIJA VOJKOVIĆ, DRUŠTVO PRIJATELJA GLAGOLJICE

Rizk Casino Bonus

 

O NASTANKU MANIFESTACIJE
Zvonimirovi dani nastali su po završetku projekta mjuzikl „Kralj Zvonimir“. Bio je to trogodišnji projekt koji je financiralo Ministarstvo obrazovanja. Entuzijasti okupljeni u Kulturno-umjetničkom društvu Kralj Zvonimir nastavljaju njegovati ideju oživljene povijesti na kninskoj tvrđavi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Knina, Gradom Kninom i Kninskim muzejom od 2008. godine, upravo organizirajući ovu kulturno-povijesnu manifestaciju.
Nastaju srednjovjekovne sekcije zadužene za treniranje mačevalaca, streličara, ali i glumačke sekcije koje održavaju kralja Zvonimira, kraljicu Jelenu Lipu i ostalu svitu i vitezove na životu cijelu godinu kroz različite srednjovjekovne prikaze u službi povijesno-turističke promidžbe grada Knina, kako u Kninu, tako i na raznim gostovanjima.
2018. godine volonteri se izdvajaju u Povijesnu postrojbu kralja Dmitra Zvonimira – udrugu koja nastavlja s dosadašnjim partnerima – TZ Knin, Grad Knin i Kninski muzej, organizirati manifestaciju na kojoj sudjeluju viteške skupine iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

KNINSKA TVRĐAVA
Tvrđava se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini hrvatski kraljevi su u Kninu imali povremenu prijestolnicu dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu.
Kninska tvrđava, druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi, u te se dane vraća u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Viteške skupine odjevene su u replike viteških odora iz 11. stoljeća, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje.

PODSJEĆAMO
2018. na 1. festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, štand Zvonimirovih dana bio je među najposjećenijima.
Zvonimirovi dani prepoznati su, te uvršteni u program navedene manifestacije zajedno s još svega nekoliko desetaka manifestacija s područja Republike Hrvatske.
Kninsku manifestaciju predstavili su Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira i TZ Grada Knina. 


Organizator: Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira
Pokroviteljstvo i pomoć u organizaciji: Grad Knin, Turistička zajednica Grada Knina, Kninski muzej

 

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg