Rujan 25, 2021 1193

Na aktualnom satom dominirale teme o stanju prometne infrastrukture na području županije te prometna povezanost svih mjesta u našoj županiji s njezinim sjedištem

Održana treća sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Treća sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održana je jučer u Drnišu. Sjednica je započela aktualnim satom, kojim su dominirale teme stanja prometne infrastrukture na području Šibensko-kninske županije te  prometna povezanost svih mjesta u našoj županiji s njezinim sjedištem.

Županijski vijećnik g. Nediljko Dujić županu je predložio da iskoristi svoj autoritet te od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture zatraži hitan sastanak na temu otkupa zemljišta za izgradnju obilaznice grada Drniša. Župan je kazao kako se slaže s vijećnikom da se radio o cesti od velikog javnog interesa te kako će županijska uprava s njim na čelu nastaviti raditi na ostvarivanju svih preduvjeta za njezinu izgradnju. 

Također, jedna od glavnih tema aktualnog sata bila je i zdravstvena zaštita stanovništva manjih sredina koje nemaju tim T1 hitne medicinske pomoći na svom području, a posebno u turističkim središtima i općinama sjevernog dijela županije. Svjestan činjenice da se radi o velikom problemu, župan je izrazio namjeru i intenciju ove županijske uprave pronaći za njega adekvatno rješenje.

Kao odgovor na pitanje vijećnice gđe. Sanje Radin Mačukat župan je govorio i o temi Posjetiteljskog centra u Vodicama, kazavši kako se radi o izuzetno kvalitetnom projektu čiji sadržaj će donijeti dodanu vrijednost Vodicama i cijeloj našoj županiji. „Vrijednost projekta procijenjena je na 100 milijuna kuna te radimo na osiguranju sredstava za njegovu provedbu.“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić.

Predsjednik Županijske skupštine g. Stipe Petrina iznio je svoja saznanja o praksi nelegalne naplate vezova za brodove na pomorskom dobru na području Općine Bilice te apelirao na nadležnu županijsku službu i Županijsku lučku upravu da poduzmu sve što je u njihovoj moći da se takva praksa zaustavi.  

Županijski vijećnik g. Goran Šimić iskoristio je aktualni sat kako bi župana i županijske vijećnike upozorio na probleme ilegalnog odlaganja otpada i onečišćenja podmorja te pozvao cjelokupnu javnost da se pridruži velikoj akciji čišćenja podmorja koja će se održati ove nedjelje na šibenskoj rivi.
Po završetku aktualnog sata i usvajanja zapisnika s druge sjednice Županijske skupštine, prihvaćen je Dnevni red od 19 točaka.

Vijećnica Županijske skupštine gđa. Hermina Nakić Crljen, iz osobnih je razloga stavila svoj mandat u mirovanje, a da će je u Županijskoj skupštini savjesno i odgovorno mijenjati, prisegnula je gđa. Dijana Kulaš. 

U daljnjem tijeku sjednice predstavljeno je Izvješće o izvršenju Proračuna Šibensko-kninske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021. godine, koje nije prihvaćeno. Izvješće o radu Župana Šibensko-kninske županije za isto razdoblje također nije prihvaćeno. 

Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izbora članova Savjeta mladih Šibensko-kninske županije usvojen je jednoglasno, a prihvaćanjem Prijedloga Zaključaka izmijenjen je Statut  Industrijsko-obrtničke škole Šibenik te Statut Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku.Izvješće o radu i financijskom poslovanju zdravstvene  ustanove Opće bolnice Šibensko-kninske županije za 2020. godinu predstavila je ravnateljica OB Šibensko-kninske županije gđa. Sanja Jakelić naglasivši kako je 2020. godina, zbog pandemije zarazne bolesti Covid-19, za sve zdravstvene ustanove bila izuzetno teška. Izvješće nije prihvaćeno, kao niti Izvješće o radu i financijskom poslovanju zdravstvene  ustanove Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin. Nisu prihvaćena ni izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova Dom zdravlja Šibenik, Doma zdravlja Drniš i Dom zdravlja Knin.

Nije prihvaćeno niti Izvješće o radu i financijskom poslovanju zdravstvene  ustanove  Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, kao ni Izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih  ustanova  Ljekarne Šibenik i Ljekarne Drniš. 
16. točka Dnevnog reda bio je Prijedlog Odluke o pripajanju Domova zdravlja u Drnišu i Kninu, Domu zdravlja Šibenik i promjeni naziva sjedišta Doma zdravlja Šibenik.

„Uvidom u organizacijske strukture domova zdravlja na području Republike Hrvatske, razvidno je da je 75% domova zdravlja organizirano kao jedinstvena županijska ustanova te najavom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa samo jedan dom zdravlja na području županije, pripajanje domova zdravlja na području Šibensko-kninske županije je opravdano. Novom organizacijom bi se postiglo: smanjenje troškova poslovanja, povećavanje učinkovitosti kao i racionalizacija nabave opreme potrebne za poslovanje ustanove. Također, ovo spajanje omogućilo bi ravnomjerno ulaganje u poslovne prostore i opremu te omogućilo bolju dostupnost primarne zdravstvene zaštite kroz mobilnost radnika sukladno potrebama. Sve navedeno zasigurno će utjecati na održivost stabilnog poslovanja objedinjene ustanove čime bi se smanjio rizik i za Proračun Šibensko-kninske županije u slučaju negativnog financijskog rezultata. Također bi se osiguralo i efikasnije odlučivanje i kontrola poslovanja ustanove od strane osnivača.“, naveo je župan dr. sc. Marko Jelić u obrazloženju ovog prijedloga. Prijedlog nije prihvaćen.Predstavljeno je i Izvješće o provedenom postupku uvida u utrošak  financijskih sredstava doznačenih Zajednici sportova Šibensko-kninske županije iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2020. godinu, što ga je zatražio župan dr. sc. Marko Jelić. 

Pročelnica Službe za unutarnju reviziju Šibensko-kninske županije gđa. Hrvojka Bačić provedenim postupkom uvida nepravilnosti nije pronašla. Vijećnici su Izvješće primili na znanje, nakon čega je zaključena treća sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije. 

 

Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Rujan 2021 10:43
djelomob1.jpg