Bumba top desk
13 Stu 2020
  2342

Načelnik županijskog stožera Nikola Blažević: Situacija je ozbiljna, ali se nadamo da će nove mjere uskoro dati rezultate

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije i zamjenik župana Nikola Blažević održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je sudjelovala i voditeljica službe epidemiologije dr. Ankica Parat Baljkas i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije g. Joso Smolić. Tema konferencije bila je aktualna epidemiološka situacija te nove mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom na području Šibensko-kninske županije.

„Porast broja oboljelih i trenutna situacija  nalagala je potrebu za održavanjem ove tiskovne konferencije i za donošenjem mjera koje smo prije nekoliko dana predložili, a koje je Nacionalni stožer gotovo u cijelosti prihvatio. Situacija je danas teža i lošija nego prethodnih dana; imamo 77 novooboljelih i 336 aktivnih slučajeva. To su velike brojke koje opravdavaju donesene mjere, za koje očekujemo da će dati rezultate po isteku ova dva tjedna, koliko traju. Naravno da nam je žao što smo ih morali predložiti, ponajviše zbog toga što će se mjere posljedično reflektirati na gospodarske aktivnosti, posebno na ugostiteljstvo.“, kazao je zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije te iznio podatke o stanju u ustanovama socijalne skrbi na području Šibensko-kninske županije.

U ustanovama socijalne skrbi na području Šibensko-kninske županije u ovom trenutku su 23 pozitivna korisnika domova za starije i nemoćne osobe, od kojih je šestero hospitaliziranih. Desetero je pozitivnih djelatnika domova i četvero djelatnika koji su u samoizolaciji. U Cvjetnom domu u Šibeniku trenutno je 12 aktivnih slučajeva; osmero ih se liječi u Domu, a četvero korisnika  je hospitalizirano, a oboljelo je i dvoje djelatnika. I u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Šibeniku je 11 pozitivnih korisnika i petero djelatnika. Dvoje korisnika je hospitalizirano. Situacija u ostalim domovima je stabilna.

U srednjim i osnovnim školama kojima je osnivač Šibensko-kninska županija na današnji dan 342 učenika su u samoizolaciji, od ukupno 6834 učenika.  13 razrednih odjeljenja, od ukupno 423, prati nastavu  po modelu C, odnosno na daljinu. 17 djelatnika škola kojima je osnivač Županija trenutno je u samoizolaciji.

O epidemiološkoj situaciji izvijestila je voditeljica službe epidemiologije Županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ankica Parat Baljkas.

„Od početka epidemije imamo 1333 zabilježene oboljele osobe, a od reaktivacije epidemije u lipnju 1239 zabilježenih oboljelih osoba. Trenutno je u samoizolaciji oko 800 osoba, a aktivnih slučajeva je 336. Nakon pogoršanja epidemiološke situacije u drugoj polovici kolovoza, u rujnu je situacija bila povoljnija i to dijelom zbog pooštravanja mjera u našoj županiji. Od 12. listopada imamo porast oboljelih i pogoršanje epidemiološke situacije, a s tim i preko 150, 200 oboljelih tjedno. Zahvaljujući brojnim neprijavljenim kontaktima oboljelih, nakon prošlog tjedna, epidemiolozima se javljaju osobe koje nisu bile pod nadzorom epidemiologa, a koje su vjerojatno zarazile i druge u svojoj okolini. Ovim putem apeliramo na građane da budu iskreni kad prijavljuju svoje kontakte, odnosno osobe koje bi trebale u samoizolaciju. Ne smatramo da se ičija sloboda time ograničava, jer osobna sloboda prestaje tamo gdje počinje ugrožavanje drugih. Nove mjere su nešto strože nego dosadašnje, ali nadamo se da će potaknuti one koje nisu shvatili ozbiljnost situacije da se ponašaju odgovorno.“, poručila je dr. Ankica Parat Baljkas.

Na odgovornost je pozvao i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije g. Joso Smolić.

„Hrvatska obrtnička komora na dnevnoj bazi surađuje sa županijskim i nacionalnim stožerom, te podržavamo sve mjere koje nam daju tračak nade da ćemo se u skorijoj budućnosti vratiti u kakvo takvo normalno stanje.  Ako s ovim brojkama uđemo u siječanj i veljaču, bit ćemo opet u crvenom, a Uskrs će brzo. Naša županija u velikoj mjeri ovisi o turizmu, a mi bilježimo veliki pad broja izdanih računa. Kako bismo vratili goste, moramo im ponuditi prije svega zdravstvenu sigurnost.“, kazao je Joso Smolić te pozvao ugostitelje, poduzetnike, obrtnike i građane da se pridržavaju epidemioloških mjera kako bismo što prije prebrodili ovu krizu.

U listopadu 2020. Ravnateljstvo civilne zaštite na području Šibensko-kninske županije izvršilo je ukupno 312 nadzora: 194 nadzora trgovina, 95 nadzora ugostiteljskih objekata te 23 nadzora javnih okupljanja, a utvrđeno je 30 nepravilnosti, odnosno nepridržavanja epidemioloških mjera. Podatci za prvu trećinu studenog kažu da je  izvršeno 76 nadzora; 39 u trgovini, 33 u ugostiteljskim objektima i četiri na javnim okupljanjima, a utvrđena su četiri slučaja nepravilnosti.

djelomob1.jpg

Najnovije
Saznajte kako teče radni dan „Kobra policajca“ i naučite prometna pravila

VIDEO: Tko su "Kobre"?

324 Stu 20, 2020
 • Kakva razlika: Jučer u kaputima, danas u kupaćim kostimima
  Information
  Podijeli
  Information

  Kakva razlika: Jučer u kaputima, danas u kupaćim kostimima

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
MTB BiciklaMTB Bicikla
Sportska opremaZa prodaju
Gradilište Zatonska, prodajemGradilište Zatonska, prodajem
ZemljištaZa prodaju
Kuća za odmor Kuća za odmor
UslugeIznajmljivanje
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close