01 Velj 2020
  3611

Ribarska zadruga Adria, osim ponude svježe ribe, svojim brojnim projektima unaprjeđuje i sadašnje uvjete ribarskog sektora

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ribarska zadruga Adria iz Tribunja svakodnevno nudi svježu i smrznutu ribu, morske organizme i prerađevine morskih proizvoda iz našeg Jadranskog mora, a svojim brojnim projektima imaju za cilj unaprijediti sadašnje uvjete ribarskog sektora.

Nezaobilazna sastavnica njihovih aktivnosti, kako i sami ističu, je lokalna zajednica koja je i dovela do izgradnje same ribarske luke. Ribarska zadruga Adria svoje proizvode nudi u i u maloprodajnom dućanu u centru Tribunja, dok se veletržnica nalazi u sklopu pogona za procesiranje i skladištenje koji se nalazi u samoj Ribarskoj luci Tribunj.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Ribarskoj zadruzi Adria otvorila se mogućnost korištenja potpora koje raspisuje Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Jedan od temeljnih ciljeva Ribarske zadruge Adria je da se zajedničkim nastupom ribara u ulovu unaprijede sadašnji uvjeti ribarskog sektora, a njihovi natječaji doprinose ostvarenju ciljeva Zajedničke ribarstvene politike te je Ribarska zadruga Adria uz mjeru IV.3 izgradila i svoj vizualni identitet kako bi se što uspješnije istaknula na tržištu ribarstva, a mjerom IV.4. obnovila je svoj pogon za prihvat i preradu ribe.

O kakvim se projektima radi, otkrila nam je Slavica Sladoljev, stručna suradnica zaposlena u Zadruzi:

“Ribarska zadruga Adria aktivno prati i aplicira na natječaje koje raspisuje Šibensko-kninska županija, a koji su vezani uz razvoj ribarstva. Također pratimo i natječaje Ministarstva poljoprivrede - Uprave ribarstva te Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta. Uz pomoć  ovih natječaja dobivena sredstva uložili smo u inventar, strojeve, uređaje te uredsku opremu kako bi podigli naše poslovanje na jednu višu razinu. Također smo educiralii nas, zaposlenike u svrhu jačanja kompetencije svog poslovnog tima.” Iz Zadruge saznajemo i to da sve projekte usmjeravaju prema poboljšanju potrošnje i dodavanju vrijednosti naše jadranske ribe kako bi obogatili domaću gastronomsku ponudu te ojačali ovaj dio gospodarskog sektora.

Na određenim projektima Zadruga sudjeluje i kao partner pa su tako preko projekta DeFishGear i ML-Repair ostvarili izvanrednu suradnju sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, a njihovi su kočari za vrijeme trajanja projekta pridonijeli smanjenju otpada u moru te ukazali na sam problem tog otpada. Zahvaljujući ovoj suradnji Ribarska je zadruga Adria bila pozvana na 42. sjednicu Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora gdje su iznesena znanstvena saznanja dobivena provedbom tog projekta i problemi nastali uslijed zbrinjavanja morskog otpada. 

Da su se u Zadruzi ozbiljno primili posla svjedoči i činjenica kako su u proteklih šest mjeseci aplicirali na čak četiri natječaja od kojih su dva odobrena dok su preostala dva još u evaluaciji. Od dva koja su u evaluaciji, prvi projekt će doprinijeti inovativnim rješenjima u preradi ribe dok je drugi projekt usmjeren na povezivanje iskustva ribara sa znanjem znanstvenika kako bi se nastavili prikupljati podatci neophodni za razvijanje plana gospodarenja otpadom iz mora. 

No, tu Zadruga ne staje već trenutno piše novi projekt vezan uz natječaj lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) koji je usmjeren na promociju lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine. Ipak, u budućim projektima svoj će fokus stavljati na promociju njihovih smrznutih proizvoda kako bi jadranska riba dobila status koji zaslužuje, a sve sa ciljem da kupci kupuju domaće, a ne uvozno.

“Vođeni kineskom poslovicom koja kaže: „Planinu će pomaknuti samo onaj koji je u početku pomicao kamenčiće“ želimo uz pomoć promišljenih pomaka dovesti do napretka ribarskog sektora, zaključili su iz Ribarske zadruge.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close