28 Sij 2020
  1825

Prijeti Afrička svinjska kuga: Županija osigurala lovcima preko 240 tisuća kuna ponajviše zbog smanjenja brojnog stanja divljih svinja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Župan Goran Pauk danas je s lovoovlaštenicima zajedničkih/državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije potpisao Ugovore o dodjeli subvencija za razvoj i unapređenje lovstva. Devetnaest Ugovora o financijskoj potpori projektima u području razvoja i unapređenja lovstva potpisano je prema županovoj Odluci o rasporedu sredstava za razvoj i unapređenje lovstva, a za njih je u proračunu Šibensko-kninske županije osiguran ukupan iznos od 244.600,00 kn.

Sredstva su namijenjena sufinanciranju troškova obnove matičnog fonda divljači, zaštitu usjeva i nasada od divljači, uređenje i održavanje putova, prosjeka i lovačkih staza, opremanje i uređenje lovišta: izgradnja novih i sanacija postojećih lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata, suzbijanje krivolova, lovočuvarski ispit, polaganje lovačkog ispita za mlade lovce i dr.

„Sufinanciranje se temelji na županijskom Programu razvoja lovstva na području Šibensko-kninske županije, a  do sada je uloženo gotovo 5 milijuna kuna u projekte gospodarenja lovištima i divljači, te promidžbu, istraživanje i informiranje.“, kazao je župan Goran Pauk.

Jedan od glavnih kriterija za dodjelu sredstava bilo je smanjenje brojnog stanja divlje svinje zbog afričke svinjske kuge – ASK, bolesti prisutne u neposrednom okruženju Republike Hrvatske koja je došla i do hrvatskih granica.

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju nema učinkovitog cjepiva i lijeka, te nema drugog načina iskorjenjivanja osim usmrćivanja zaražene populacije svinja.

„Zbog prevencije razornih ekonomskih posljedica koje ova bolest može prouzročiti u sektoru svinjogojstva, ali i prerađivačkoj industriji i svim pratećim djelatnostima, kao i daljnjeg razvoja lovnog gospodarstva na području županije, inzistiramo na provedbi Naredbe i provođenju biosigurnosnih mjera u lovištima.

S tim su ciljem lovcima dodijeljeni dezinficijensi, korita za transport divljači, kao i plastične vreće za manipulaciju s divljači, a sukladno važećem Zakonu o lovstvu župan je donio  i Mjere za sprječavanje šteta od divljači koje su lovoovlaštenici dužni provoditi i koje također sadrže obvezu provođenja biosigurnosnih mjera.

„Naša je županija prva koja se na ovaj način suočila s problemom svinjske kuge. S ovakvim i sličnim problemima suočavamo se iz godine u godinu, a s vremenom će ih vjerojatno biti sve više. Nažalost, svjedoci smo opustošivanja ruralnih krajeva, zbog čega oni postaju plodno tlo za prekomjerno razmnožavanje divljih životinja koje naša lovačka društva drže pod kontrolom. Koristim ovu priliku kako bih zahvalio županu i Šibensko-kninskoj županiji na iznimno kvalitetnoj suradnji koju već godinama ostvarujemo, i zahvaljujući kojoj je to moguće.“, kazao je predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.

„Županija, kao davatelj lovozakupa stoji vam na raspolaganju kako za stručnu tako i financijsku potporu te vas pozivam da nam iskažete sve svoje potrebe u tom smislu.“, zaključio je župana Goran Pauk.
 

 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.
  Information
  Podijeli
  Information

  Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close