19 Lip 2019
  1640

Obilježena 28. obljetnica osnivanja 113. šibenske brigade

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Komemoracijom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Baldekinu obilježena je 28. obljetnice osnutka legendarne 113. šibenske brigade.

 

Uz obitelji poginulih pripadnika 113. brigade i njihove suborce te zapovjednike pukovnika Danijela Kotlara, Ivana Bačića i Matu Viduku, vijence su položili i svijeću zapalili zamjenici župana Darija Puljić i Nikola Blažević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade RH, Nediljko Dujić u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Tihomir Budanko kao izaslanik ministra branitelja, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Paško Rakić, predstojnica Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, predstavnici PU Šibensko-kninske te predstavnici ostalih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Molitvu za preminule branitelje u Domovinskom ratu predvodio je don Roko Glasnović, tajnik biskupa Šibenske biskupije, koji je nakon komemoracije služio svetu misu u kapelici Sv. Mihovila u ex. Vojarni Bribirskih knezova.

1 (Custom).jpg

Legendarna 113. šibenska brigada osnovana je 19. lipnja 1991. godine, a službeno je prestala s djelovanjem 15. travnja 2000 godine. Njen prvi zapovjednik bio je gospodin Ante Ljubičić. Nastala je od 70% pričuvnog sastava policije, uglavnom dragovoljaca koji su u to vrijeme već bili pripremljeni i obučeni. Posebno se istakla u obrani Šibenika, kada je zajedno s policijom obranila Šibenik i spriječila srbočetničke horde da presjeku Hrvatsku između Krke i Zrmanje. 113. brigada je na svom borbenom putu prošla mnoga ratišta,  od rujanskog ratnog podviga na šibenskom mostu, preko Skradinskog zaleđa, Pakova sela, Dragišića, Gradine, Nos Kalika i miljevačkih sela, preko neretvanske doline do dubrovačkog juga, do slavnih akcija Oluja i Maestral. Kroz brigadu je prošlo 8 tisuća ljudi, što pričuvni što djelatni. Iz svih bitaka dolazila je kao pobjednik. Nažalost, na tom teškom putu svi njeni pripadnici nisu imali sreću dočekati kraj Domovinskog rata. Poginulo je 66 njenih pripadnika, a njima u čast okupili su se i danas, na dan osnivanja slavne 113. šibenske brigade, svi njeni pripadnici te predstavnici državnog vrha, lokalnih vlasti i građani kako bi im odali počast i sačuvali od zaborava njihovu žrtvu.
6 (Custom).jpg

             

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close