• 24 Svi - 27 Svi
  • 25 Svi - 25 Svi
  • 26 Svi - 01 Lip
07 Ožu 2019
    210

Županijska skupština usvojila Razvojnu strategiju Šibensko – kninske županije

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

U Gradskoj vijećnici održana je danas 10. sjednica Županijske skupštine Šibensko – kninske županije na kojoj je se odlučivalo o čak 31 točki dnevnog reda, među kojima i o usvajanju Razvojne strategija Šibensko-kninske županije.

 

Nakon uspješno provedene javne rasprave, dobivanja pozitivnog mišljenja od strane Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije te pozitivne evaluacije dokumenta od strane Ekonomskog fakulteta u Splitu, župan Goran Pauk županijskim vijećnicima prezentirao je ovaj najvažniji razvojni i strateški dokument Šibensko – kninske županije.

Strategiju je sukladno smjernicama i propisanoj metodologiji Ministarstva regionalnoga razvoja izradila Razvojna agencija Šibensko – kninske županije. Tijekom svih faza izrade dokumenta Agencija je primjenjivala participativni pristup što znači da je u izradi dokumenta sudjelovalo devedesetak članova podijeljenih u sedam stručnih radnih grupa, a rad na izradi Strategije je zatim pratilo i Županijsko partnersko vijeće sastavljeno od 35 predstavnika privatnog i javnog sektora u županiji te Ekonomski Fakultet u Splitu koji je bio zadužen za službeno vrednovanje sadržaja i metodologije izrade strategije i to prije i poslije javne rasprave.

DSC_1072 (Custom).JPG

Riječ je o vrlo opsežnom strateškom paketu koji se sastoji se od nekoliko zasebnih knjiga. Temelj za izradu Strategije predstavlja prvi dokument odnosno Cjelovita analiza stanja županije koja broji 550 stranica. Sama Strategija sastoji se od sažetka Analize stanja, SWOT analize, Analize potreba i Strateškog okvira kao srca Strategije. Naime, Strateški okvir sadrži 7 strateških ciljeva razrađenih u dvadeset i jedan razvojni prioritet a koji broji ukupno pedeset i osam mjera.

Strategija definira i Viziju razvoja prema kojoj se županija u skoroj budućnosti razvija u regiju visoke kvalitete života, regiju privlačne i turistički valorizirane kulturno povijesne baštine, uravnoteženog razvoja temeljenog na konceptu regije znanja te konkurentnom i inovativnom gospodarstvu.

Ova Vizija je pretočena u sedam strateških razvojnih ciljeva putem kojih se u županiji želi potaknuti razvoj konkurentnog i polifunkcionalnog gospodarstva; gdje se i dalje želi raditi na očuvanju i valorizaciji prirodnih i kulturno povijesnih bogatstava; gdje se žele unaprjeđivati društvene usluge i sadržaji. Kao ciljevi su navedeni i: Stvaranje kvalitetnog i prepoznatljivog sustava obrazovanja; Modernizacija komunalne i primarne infrastrukture; Iskorištavanje obnovljivih izvora energije te Učinkovito i sinergično upravljanje razvojem uz stvaranje pozitivne klime u društvu.

Kao horizontalni cilj koji se provlači kroz sve prethodne ciljeve navedena je Demografska revitalizacija – aspekt koji treba biti zastupljen u svim navedenim područjima. Unutar Strategije navedeno je i 13 strateških projekata. Pri odabiru ovih projekata vodilo se računa o njihovoj mogućoj realizaciji te postojanju adekvatnih izvora financiranja.

Uz navedene dokumente, Razvojna agencija je u sklopu ovog strateškog paketa izradila i dva provedbena dokumenta koja su potpuno usklađena sa strateškim ciljevima iz Strategije, ali koja se zbog fleksibilnosti ažuriranja po potrebi gradova i općina ne usvajaju na županijskoj skupštini. Radi se o Komunikacijskoj strategiji i Akcijskom planu.

Akcijski plan je „živi“ provedbeni dokument unutar kojeg je u posljednjih dvije do tri godine Agencija od strane gradova i općina u Županiji prikupila preko 440 projekata. Cjeloviti popis projekata nalazi se u bazi županijskih projekata, a Akcijski plan je dostupan na web stranicama Razvojne agencije Šibensko – kninske županije te će svi projekti koji se financiraju putem javnih sredstava prije prijave na natječaj trebati biti uvršteni u ovaj Akcijski plan. Paralelno s izradom Strategije usvojena je i Studija strateškog utjecaja Strategije na okoliš, a za istu je zaprimljeno pozitivno mišljenje od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Šibensko-kninske županija je s Razvojnom strategijom ali i drugim popratnim dokumentima koji čine dio Strateškog paketa, dobila dokument koji je potpuno usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom RH i EU programskim ciljevima te tako predstavlja strateški alat koji će se koristiti kao temelj za sve buduće planske dokumente.

Razvojna strategija Šibensko-kninske županije biti će objavljena na službenim internetskim stranicama Šibensko-kninske županije www.sibensko-kninska-zupanija.hr

 

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam
djelomid1.jpg

Festival kazališnih amatera

fhka_plakat.jpg
Klikni na plakat za više 

banner-info-1905-360x250.jpg
Untitled-1.jpg
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid
kompostiranje

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217


Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close