03 Pro 2018 NP Krka
  1548

ATRAKTIVNA STRANA ZIME: Istražite biciklističke rute i pješačke staze NP „Krka“

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove je godine pripremila zimske programe obilaska za razdoblje od 3. prosinca 2018. do 31. ožujka 2019. Cijena za sve programe je 30 kn po osobi za odrasle i 20 kn za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.

 

Zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj, pa zašto ne iskoristiti blagonaklonost kojom nas je priroda obdarila.

 

AtraKTIVNA STRANA ZIME: Istražite biciklističke rute i pješačke staze NP „Krka“

 

SKRADINSKI BUK:

Program br. 1:
– Trajanje: oko dva sata
– Ulazak: vlastitim automobilom na ulazu Lozovac (ili pješice s ulaza Lozovac pješačkom stazom dugom 875 m)
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Skradinskog buka
– Izlazak na ulazu Lozovac.

Skradinski buk najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Zadivljujuća ljepota sedamnaest sedrenih stepenica slapa samo je jedna od mnogih zanimljivosti koje se kriju na tom području. Poučno-pješačka staza duga 1 900 m vodi vas oko slapova i upoznaje, preko edukativnih tabli koje možete pratiti putem, s raznolikim biljnim i životinjskim svijetom Parka.
Iskoristite mir koji pruža obilazak u zimskim mjesecima da se detaljnije upoznate sa svim onim što Nacionalni park „Krka“ jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, šireći znanje o njemu i vrijednostima očuvanja okoliša.

 

Program br. 2:
– Trajanje: oko četiri sata
– Ulazak: pješice od Skradinskog mosta, stazom dugom 3,4 km, do Skradinskog buka
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Skradinskog buka
– Povratak stazom do Skradina.

Na Skradinski buk možete doći i iz Skradina, šetnjom ili biciklom, sa Skradinskog mosta. Uređena, tri i pol kilometra duga biciklistička i pješačka staza vodi tik uz rijeku, a teren nije zahtjevan, što ovaj izlet čini idealnim za obiteljski vikend u prirodi. Na Skradinskom buku možete se spojiti na Wi-Fi NP „Krka“ i besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju „Krka National Park Tour“, temeljenu na tehnologiji proširene stvarnosti, što će vam olakšati orijentaciju i kretanje, te dati više informacija o sadržajima koji se nude u Parku. Za najmlađe smo pripremili besplatnu aplikaciju / interaktivnu igru „Edukativna staza znanja KrkaKids“.

 

ROŠKI SLAP:

Program br. 3:
– Trajanje: oko dva sata
– Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Centra kretanja u Laškovici)
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Roškog slapa i Ogrlica.

Zbog povoljnog geografskog položaja, Roški slap oduvijek je bio mjesto na kojem je čovjek tražio utočište. Ljudi su na njemu prisutni još od pretpovijesnih vremena, kada su obitavali u Oziđanoj pećini, preko rimskog razdoblja, iz kojeg datira i most kojim je premošćena Krka, do burnoga srednjeg vijeka, simboliziranog utvrdama Kamičak i Rogovo na suprotnim stranama tjesnaca Među gredama i vodenicama, kao spomenicima tradicijske gradnje, do, naposljetku, vremena industrijalizacije, gradnje hidroelektrana i razvoja turizma. Danas kročite njihovim stopama i učite o njima, o prirodi i – o sebi.

Program br. 4:
– Trajanje: oko šest sati
– Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Centra kretanja u Laškovici ili Miljevaca)
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Roškog slapa i Ogrlica
– Pješačenje poučno-pješačkom stazom do Stinica, dugom 8,5 km
– Povratak pješice na Roški slap.

Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, nekada lugarev put, danas je jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, opremljena edukativnim tablama s detaljnim informacijama o posebnostima NP „Krka“. U dva i pol do tri sata, koliko je predviđeno trajanje šetnje stazom, pored vas izmjenjivat će se močvarni kraj, zelena Krka tjesnaca Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, spektakularan pogled na otok Visovac i, na kraju, stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama. Duž staze nalazi se osam odmorišta s klupama i desetak poučnih ploča s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnima za područje NP „Krka“, geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima.

KRKA BIKE:

– Trajanje: ovisi o odabranoj biciklističkoj ruti
– Četrnaest ruta; start u Skradinu, Laškovici ili Puljanima
– Start/cilj ISPOSTAVA U SKRADINU: MTB 1 – dnevna ulaznica za sve lokalitete; ROAD 1 – ulaznica Roški slap; ROAD 2 – Ulaznica Roški slap; TREK 3 – ulaznica Visovac; TREK 4 – dnevna ulaznica za sve lokalitete (uključujući Skradinski buk)
– Start/cilj CENTAR KRETANJA U LAŠKOVICI: MTB 2 – ulaznica Roški slap; MTB 3 – ulaznica Roški slap; MTB 4 – ulaznica Roški slap; ROAD 3 – ulaznica Roški slap; TREK 5 – ulaznica Roški slap; TREK 6 – ulaznica Roški slap
– Start/cilj EKO KAMPUS „KRKA“ U PULJANIMA: MTB 5 – ulaznica Roški slap; TREK 1 – ulaznica Burnum; TREK 2 – ulaznica Burnum

– Dolazak u Ispostavu u Skradinu, Centar kretanja u Laškovici ili Eko kampus „Krka“ u Puljanima vlastitim automobilom
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Vožnja biciklom po odabranoj ruti i obilazak lokaliteta kroz koje prolazi.

Na području Nacionalnog parka „Krka“ uređeno je četrnaest novih biciklističkih ruta, koje pružaju potpuno drugačiju mogućnost istraživanja Parka i onih njegovih predjela koji su do sada bili skriveni i teško dostupni. Rute su podijeljene u tri kategorije: brdske, cestovne i treking, s različitim stupnjevima zahtjevnosti, kako bi svaki sportaš i rekreativac mogao pronaći onu koja će mu odgovarati. Biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom namijenjene su brdske rute, cestovne će se svidjeti sportašima u formi koji traže fizički zahtjevne sportske izazove, dok su treking-rute predviđene za aktivne obiteljske izlete u prirodi i povremene rekreativce. Sve su rute kružne i detaljno označene kako bi se posjetiteljima olakšalo kretanje. Molimo vas da posebnu pažnju obratite na znakove upozorenja i da se pridržavate ostalih pravila odgovornog bicikliranja. Rute startaju iz Ispostave u Skradinu, Centra kretanja u Laškovici ili Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, ovisno o tome za koju se odlučite. Popis svih ruta, detaljne opise i GPS tragove možete pronaći na: http://www.npkrka.hr/stranice/krka-bike/286.html

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close