Upoznajte volontere iz Knjižnice: Ovi ljudi nesebično daruju svoje vrijeme i znanje za dobrobit zajednice

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Veljača 2017 16:53

Slobodno vrijeme je, u našem ubrzanom životnom stilu, postalo vrlo dragocjena kategorija i svi ga želimo što bolje iskoristiti. Obično to činimo opuštajući se, nastojeći udovoljiti vlastitim željama i potrebama. Međutim, među nama ima i onih koji svoje dragocjeno slobodno vrijeme koriste kako bi doprinijeli zajednici, pomažući drugima, ne primajući za taj posao nikakvu naknadu. Oni su volonteri.

Riječ volonter dolazi od latinske riječi voluntarius što znači dobrovoljan, a označava osobu koja ulaže svoje vrijeme, trud, znanje i vještine i besplatno radi za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit.

Volonteri svojim angažmanom obogaćuju i oplemenjuju svaku zajednicu, a ima ih i u našoj. U Gradskoj knjižnici Vodice podučavaju djecu onome u čemu su dobri.

U popodnevnim satima u Knjižnici je vrlo živo. Osim korisnika koji dolaze vratiti knjigu ili posuditi novu, u Knjižnicu dolaze školska djeca na besplatne poduke iz predmeta koji im zadaju glavobolje. Najčešće je to matematika. Ali i fizika i kemija.

IMG_1526.JPG

„Još dok je Knjižnica bila smještena u starom prostoru, organizirali smo razne besplatne radionice koje su održavali naši volonteri. Otkako smo se preselili u novu zgradu i imamo puno bolje uvjete, to se intenziviralo", kaže knjižničar Ivica Bilan.

Škola šaha

Tako je nedavno pokrenuta i Škola šaha za najmlađe. Na ideju su došli spontano, malo je razradili i evo, realizirali. „Uz svesrdnu pomoć našeg dugogodišnjeg člana i vrsnog šahista, gospodina Slobodana Mačukata i kapetana Šahovskog kluba „Šibenik", gospodina Branka Vlaića", kažu nam u Knjižnici.

„Šah je igra koja, za razliku od drugih igara, ne počiva na instinktima, nego na razmišljanju. Šah djetetu pomaže da ranije postane biće koje razmišlja o životu. Matematika i šah su bliski, ali šah je u prednosti jer je u pitanju igra, a djeca u život ulaze igrom", kaže matematičar i šahist, gospodin Slobodan Mačukat.

 IMG_1544.JPGSlobodan Mačukat, Branko Vlaić i Zvonimir Čičin - Angul

Mladih šahista u Školu šaha se prijavilo 25. Među njima je i šestero vrtićke djece. Druže se jednom tjedno.

„Ideja je da ovo izraste u nešto veće, pa ako se stvori kritična masa da se formira klub, mogu se priključiti i odrasli", otkriva nam FIDE majstor Branko Vlaić, koji na Školu šaha ponekad stiže i izravno s posla, iz Šibenika. 

Besplatne poduke

Osim mladih šahista, u Knjižnicu popodne navraćaju i djeca, uglavnom osnovnoškolci, kojima treba pojasniti gradivo matematike, fizike ili kemije. Njima su u Knjižnici omogućene besplatne poduke. Podučava ih četvero inženjera: kemiju gospođa Cvita Opat, a matematiku i fiziku elektrostrojar Tonči Juričev- Grgin, građevinari Domagoj Šprljan i Zvonimir Čičin – Angul te student brodogradnje Stipe Čelica. Dolaze jednom, dva ili tri puta tjedno, prema potrebi.

Gospođa Cvita je umirovljena inženjerka kemije, koja je gotovo cijeli radni vijek provela u tvornici za proizvodnju i preradu poliestera. Kratko vrijeme radila je u školi, ali taj je posao bio prestatičan za nju, kaže. Iako, uživala je prenoseći znanje. Zato ga sada prenosi onima kojima kemija baš ne ide. To ju veseli i održava u mentalnoj formi.

Cita_Opat_u_sredini.pngCvita Opat u sredini

Domagoj Šprljan nakon dugog radnog dana u uredu i po gradilištima, dva do tri puta tjedno podučava osnovnoškolce i srednjoškolce matematiku i fiziku. Jako mu to dobro ide; neki su njegovi učenici iz tih predmeta nakon dugo vremena dobili čak i poneku četvorku.

Tonči Juričev - Grgin odnedavno je u mirovini i sad ima vremena koje može pametno utrošiti. Izabrao je volontiranje, kao i Zvonimir Čičin - Angul koji je nedavno završio fakultet.

Dolazi im dosta djece, obično ih pošalju roditelji. Neka žele više ocjene, ali uglavnom dolaze oni koji moraju ispraviti jedinice. Ponajprije iz matematike. Mnogima je matematika problem, zaključujem, ali moji me sugovornici razuvjeravaju, pa kažu da nije problem u matematici, već u sustavu. „Djeci bi se trebalo pristupati kao subjektima, a ne kao objektima. A da bi se to moglo, trebali bismo imati puno manje učenika u razredima, puno više dobrih profesora i puno više novaca". Zvuči logično.

Dinko_Križan_Vučak.JPGDinko Križan Vučak 

Svim mojim sugovornicima motiv je želja za pomaganjem, odnosno osjećaj da su nekome pomogli. Ova vrsta angažmana predstavlja im zadovoljstvo, a smatraju i kako je obveza svakog pojedinca dati svoj doprinos podizanju duha sredine u kojoj živi. Za to što rade ne traže priznanje, ali ga itekako zaslužuju.
Dodatni poticaj daje im i Knjižnica; tamo se osjećaju kao kod kuće, a prostor je radno stimulativan.

prof._Milica_Sladoljev.JPGprof. Milica Sladoljev 

„Kroz Knjižnicu su kao volonteri prošli još mnogi divni ljudi. Za sve veće projekte i radionice obično trebamo pomoć volontera, koju uvijek dobijemo. Ima ih puno; ne možemo ih sve nabrojiti, jer bismo lako mogli nekoga izostaviti. Ipak, umirovljenu profesoricu sociologije Milicu Sladoljev moramo spomenuti jer nam je umnogome pomogla u realizaciji našeg vrlo uspješnog projekta „Animacija demokracije". Svim našim volonterima javno zahvaljujemo na njihovoj nesebičnosti i vremenu koje izdvajaju da pomognu, kad mogu", poručili su za kraj Martina Tabula i Ivica Bilan iz Gradske knjižnice Vodice.

djelomid1.jpg

Klikni na plakat gore za više informacija


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close