04 Velj 2020
  5509

Nakon 20 godina pod ravnateljskom palicom odlazi u mirovinu

Suze u zbornici: Grgo Friganović na čelu škole je još samo ovaj tjedan

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)
0

Nakon 20 godina pod ravnateljskom palicom vodičke osnovne škole Grgo Friganović odlazi u mirovinu. Na intervju nam je jedva pristao jer je kazao da mu je o sebi grubo pričati te u svom skromnom tonu zaključio: 'Pa svaki dan ide netko!'. Sugrađani bi pak za njega komentirali da se fizički nije promijenio od prvoga dana, učenici da je i bez straha i trepeta bio dobar autoritet, a nastavnike smo u zbornici zatekli u suzama. Kažu, takve ljudine rijetko se nalaze.


-    Kad čovik dobiva toliko podršku cijelog kolektiva dva puta zaredom tu se nema što reći. Veliki čovjek. Svoj način rada je prenio na sve nas, jednu zajednicu kojom je vladao dobar duh – nastavnik TZK-a Bore Vuković ukratko nam je pokušao objasniti zašto im je ovaj tjedan u školi toliko emotivan i pomalo tužan.

Ravnatelja Grgu Friganovića u svom uredu još možemo pronaći do sljedećeg ponedjeljka. Iako je ovo njegova posljednja radna sedmica, ne odrađuje ju srčano ništa manje. Zatekli smo ga kako je odjurio riješiti neki problemčić među učenicima.

-    Sve nastojimo riješiti unutar škole s djecom i roditeljima. Tek kad roditelji ne reagiraju ili ne shvaćaju problem moramo reagirati prema zakonu. Najlakše se zvati policiju za svaki nered koji se dogodi, no to zaista izbjegavamo. Tu su drugačiji razgovori i penali. Kad se djeca zakače i pomognemo im riješiti problem onda je to to. U suprotnom u školi nastaje trajni jaz, objasnio nam je ravnatelj Grgo Friganović.

Osnovna škola Vodice škola je koja ima nultu toleranciju prema nasilju, bila verbalna ili fizička. No, priča nam, generacije su se u ova dva desetljeća dosta promijenile.

-    Svaka je drugačija, ali ovako generalno gledajući, prije je bilo više nepoštivanja starijih, narušavanja reda i mira ili uništavanja školske imovine. Danas su problemi u komunikaciji koji su došli s mobitelima– poruke, vrijeđanja, laži…, smatram da je to veći problem koji se manje vidi. 

Druže se, skupa sjede, a ne pričaju ništa jer svaki vrti po svom mobitelu. Ističe, danas je teško pronaći načina kako okupirati pažnju svakog učenika, obrazovati ih i na kraju odgojiti kao ljude.

-    Ako se pojave problemi, oči su opet uprte na ravnatelja. Ravnatelj je taj koji je odgovoran za kompletan rad škole, djece, nastavnika, pomoćnog i tehničkog osoblja. Sustav je takav, neke stvari ne možeš povezati. 

PUT DO UREDA I NOVA RAVNATELJICA

Friganović je inače profesor povijesti i geografije. Predavao je u Skradinu, Vrpolju, Murteru, Pirovcu, Šibeniku u dvije škole, današnjim Faust Vrančić i Juraj Šižgorić. ’92. godine bio je u vojsci i tada se papirnato prebacio iz Šibenika u Vodice. Kad se 'skinuo' iza Oluje, vratio se radu u razredu.

-    Kad sam tek postao ravnatelj tu je još uvijek bilo nastavnika koji su meni predavali dok smo bili u Staroj školi. Međutim, suradnički odnos se nastavio. Nije bilo jala ni zajedljivog ponašanja. Pomagali su koliko su mogli i ukazivali na probleme. 

Prije njega kratko vrijeme je ravnatelj bio profesor Karin, a nakon njega Nada Ivičin sljedećih desetak godina. Drugi će tjedan na njegovo mjesto kao vršiteljica dužnosti stupiti nastavnica biologije, magistrica znanosti iz polja ekologije Ivana Mikulandra. Računao je na osobu iz kolektiva da ju ima dovoljno vremena uputiti na ovaj rad.

-    Očekuje ju puno toga, a moj savjet, kao i svakom je da treba biti strpljiv i smiren, odluke se ne mogu donositi na brzinu te o svemu treba dobro razmisliti. Ipak pričamo o djeci. Tu ima i posla, svaku godinu se nešto radi i borba je za svaku kunu. Sredstva su mala. Škola dobiva sredstva od Županije, ona od Ministarstva i to se raspoređuje. Za grijanje, prijevoz učenika, itd. S time se moraš krpiti. Kao svaka obitelj, ako imate jednu plaću onda se s njom krpite od prvog do prvog.

ŠKOLSKE INVESTICIJE

Investicije treba tražiti na sve strane, kukati i plakati kako bi svaku godinu nešto radili. Škola je već skoro 40 godina u funkciji, svaku godinu nešto treba popravljati, obnavljati. Kao u kući. 

-    Mislim da smo povukli najviše sredstava što se tiče krovišta, fasade…. Također, i u Tribunju koja je naša područna škola. I za ovu godinu sam podnio zahtjev oko 800 tisuća kuna za daljnje faze obnove. Dakako, neće biti sve realizirano, ali jedan dio hoće. 

Očekivanja ne mogu biti prevelika. Od krovišta je stiglo teško i ništa sredstava, ali ističe da treba surađivati i s lokalnom zajednicom, bez obzira na politiku. 

-    Nisam član nijedne stranke, ali uvijek moraš surađivati s onima koji mogu pomoći. Prišapnem im da poguraju koji projekt. Ima ih, ali problemi su druge naravi. Kod nas nisu riješeni imovinsko pravni odnosi pa nam i to otežava povlačenje sredstava. No, za nezadovoljstva nastavnika krive su vlade.

Države koje ulažu veći postotak društvenog bruto proizvoda grabe većim koracima naprijed.

-    Minorizacija je ostala. To mogu svesti na jednu rečenicu, narodnu izreku 'duga dana uz zla gospodara'. 

PORUKA UČENICIMA 

Posljednjih par godina je ovo najveća škola u županiji po broju učenika. Dok su druge škole 'pale', što zbog iseljavanja ili slabe demografije, Vodice se drže statistike, njih 700 – 730.

-    Najljepše u sjećanju će mi ostati ovaj kolektiv. On mi je pružao veliko zadovoljstvo u radu. Poljuljalo bi ga tek kraj godine, kada pojedini učenici imaju neuspjeh, loše ocjene, vuču se popravni…

Kazali smo mu da Vodičani rado komentiraju kako ništa nije ostario od prvog pa evo još koji dan do zadnjeg dana. Ostao je uvijek isti.

-    Nasmijali ste me, bio sam crniji, sad sam malo i prosidija. Idu godine ipak i ne možeš protiv njih. Grubo mi je pričati o sebi. No, učenicima želim da slušaju svoje nastavnike i roditelje, rade i uče jer sa svojim trudom, radom i znanjem sutra će uspjeti u društvu i biti bolji ljudi. 

KOMENTARI IZ ZBORNICE

Kad smo zatečene nastavnike upitali mogu li nam oni ocjeniti rad ravnatelja i kako komentiraju njegov odlazak u mirovinu, zatekli smo lavinu emocija. Nekoliko nastavnica suzdržalo se išta komentirati jer, na samu pomisao i na licu su mjesta zaplakale.

-    Izuzetno nam je žao što odlazi, imali smo super suradnju. Krasna je osoba s kojom se zaista dalo razgovarati, dogovarati i bilo je lijepo s njim raditi, kazala nam je psihologinja Ivana Mrvica, i u njihovo ime.

-    Ljudina od čovika, takvih se danas vrlo malo može pronaći. Radim na dvije škole i ovdje sam dugi niz godina. Upoznao sam mnogo ravnatelja, od Rijeke do Šibenika, ali takvih ljudi nije bilo, kazao je na izlasku profesor informatike Boris Skorić.
 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close