03 Sij 2021
    2625

CIJELI NJEN DNEVNI BORAVAK KRASE SLIKE PRVIĆA

Rođena u Šibeniku, Mariju Suvajac rođenu Štampalija život je odveo u Rijeku, ali Prviću se uvijek vraća

Ocjeni sadržaj
(18 glasova)
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 03 Siječanj 2021 14:26

U slobodno vrijeme kuha, pravi humus i tahini pastu, a toplinu njenog doma krase slike Prvića i nema zalaska sunca koji nije uhvaćen njenim fotoaparatom ili naslikan na nekoj od njenih slika. Po struci biolog, Marija Suvajac rođena Štampalija 1941. godine rodila se u Šibeniku.  U vrijeme dok je radila u Splitu  kao profesor biologije i kemije, njeni su roditelji živjeli u Rijeci pa je često po završetku škole praznike provodila s njima. U Opatiji je tako upoznala svog supruga Nenada Suvajca s kojim danas živi u Rijeci. 

Mada ju je život odveo daleko od rodnog kraja, rodni kraj je uvijek s njom.

-    U Prvić dolazim svako ljeto, čak i onda kad je bilo opasno za vrijeme rata. Dolazim i kod svoje kćeri i unučadi koji žive u Šibeniku – započela je Marija Suvajac razgovor.

Njezin otac Eduard Edo Štampalija imao je dara za umjetnost, te ne čudi činjenica da je i Marija krenula njegovim stopama. 

-    Još danas čuvam njegovu sliku broda u tehnici ulje na platnu. Bio je pomorac, a strast su mu bile makete brodova. Pravio ih je s najobičnijim alatom, nožem i turpijom. Brodovi su još na životu i najdraža su mi uspomena na mog oca – nastavlja Suvajac.

Još dok je radila u osnovnoj školi u Opatiji brala je kore od drveta te pravila ikebane. Slikala je boce i čaše s bojama za staklo, ali pravi počeci slikanja su se dogodili upravo na Prviću. 

-    Za vrijeme rata našla sam se na Prviću. Jedan dan sam bila s prijateljicom Rikom Škalabrin na Donjoj bandi u Prvić Luci i gledale smo na Puntu. Rika mi je dala, sjećam se plavi papir i crni flomaster i rekla da već jednom počnem slikati – nastavlja Suvajac.

I tada je počela njena priča sa slikanjem.  Slikala je tvornicu bocuna s Donje bande i bila je sretna kada ju je Rika koja je bila vrsna akvarelistica pohvalila. Postavila si je za cilj da svaki dan napravi deset slika.

-    To su bile crno bijele slike. Dolaskom u Rijeku počela sam ih bojati i tako su nastale slike tehnikom tuš akvarel za koje mislim da su mi najljepše. Možda zato što su bile prve. Zahvaljujući tim slikama nastala je prva kolekcija mojih slika i izložba u Rijeci koja se zvala Dalmacija u srcu – dodaja Suvajac. 

Osim ove izložbe Marija je imala još jednu izložbu naziva Buketi cvijeća koja se također održala u Rijeci i to sve zahvaljujući jednoj jedinoj ruži koja je rasla ispod njenog prozora.

-    Divna ruža žuto narančaste boje s crvenim rubom me je snažno inspirirala pa sam počela akvarelom slikati razno cvijeće. Učila sam sama akvarel i sve druge tehnike. Nakon toga sam otkrila tehniku pastel. Motivi su bili Prvić te voće. Na kraju sam isprobala i tehniku ulje na platnu, naravno s motivima Prvića – dodaje Suvajac.

Svako ljeto je na Prviću i nikada nema mira. Očarana i inspirirana otokom stalno nešto radi i nema dana da ne nastanu neka nova djela, bilo s fotoaparatom ili kistom u ruci. 

U grupi Prvić stalno objavljuje svoje fotografije, a srcu su joj posebno drage one sa zalascima sunca. 

Osim u grupi Prvić i u grupi je Boduli i otočani te Samoniklo jestivo bilje i Vrtlarica. Uz slike Prvića ima i puno slika Opatije i Kvarnera koje plasira u grupi Opatija u srcu.

Uz slikanje i fotografiranje prije više godina započela je pisati svoju biografiju koju još nije završila, a posljednjih godinu dana svaku večer oko 22 sata stavlja priču na svoj facebook profil. U slobodno vrijeme voli kuhati.

-    Kuham zdravo i to s integralnim brašnom i smeđim šećerom. Pravim humus i tahini pastu, paštetu od tune. Pet godina sam bila na makrobiotičkoj prehrani. Inače, molim krunicu koja me posebno smiruje, te šetam po našem naselju Kastav, Rešetari i pritom hvatam momente crvenog neba, mora i sunca. Sva moja djela su mi draga i svako je priča za sebe, ali ona najposebnija koja krase i moj dom su slike Prvića – zaključuje Suvajac. 


 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Uskrs u Vodicama

    Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close