19 Tra 2020
  5547

Detaljno nam je ispričala svoje viđenje virtualne škole, majčinstvu, ali i životu na selu

MAME NEDJELJOM Učiteljica Gordana Ledenko: 'Ovo je virtualan, a ne stvaran svijet, ali učenicima poručujem da se ne brinu, sve ćemo stići'

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 19 Travanj 2020 23:56

Učiteljica Gordana Ledenko iz Gaćeleza koja predaje u Osnovnoj školi u Čistoj velikoj četverostruka je mama i dvostruka baka. U ovoj izolaciji učenici joj najviše fale i svjesna je da im je ponekad svega puno i previše. No, i za vrijeme redovite nastave učitelji imaju mnogo „nevidljive“ pripreme koje nikad dosta! Popričali smo s njom o svemu tome, životu na selu u doba korone i još mnogo čemu.

-    Život na selu pruža različite mogućnosti provođenja vremena  u karanteni. Zapravo, čini se kao da i nismo u karanteni. Vrijeme  ispunjavamo na različite načine. Moj unučić uči voziti bicikl, mlađi sin i kćerka se bave svojim školskim i studentskim obavezama. Stariji članovi uvijek nađu nekakvog posla po dvorištu, vrtu, masliniku, priča nam 52-ogodišnja Gordana Ledenko.

A tu je i zajedničko ispijanje kavice.  Zna da mlađima nedostaje druženje s prijateljima, odlasci u kafiće, ali nekako se mire sa ovom situacijom.

-    Imam četvero djece i  dva divna unučića. Najstarija kćerka mi je udana i ima malog sinčića . Žive u Slavoniji pa se nadam da će ova karantena uskoro prestati da se možemo vidjeti. Stariji sin je također oženjen i on ima malog sinčića od dvije i pol godine. Žive u Vodicama ali su trenutno sa nama u Gaćelezima upravo zbog ove situacije nastale zbog korona virusa. 

Mlađa kćerka studira u Zadru ali i ona je sada s nama i najmlađe dijete, jedanaestogodišnjak. Njen posao učiteljice je zapravo, segment zbog kojeg mi najteže pada ova izolacija. 

-    Način na koji je osmišljeno provođenje nastave za vrijeme karantene ima svoju prednost u tome što se zadržava kontinuitet rada. Radim u razrednoj nastavi, 3. razred te oni imaju organiziranu nastavu na TV-u. Informacijsko komunikacijske tehnologije pružaju nam različite mogućnosti. Možemo biti u stalnom kontaktu s roditeljima i učenicima, ali to je virtualan, a ne stvaran svijet. 

Ističe, ničim se ne može zamijeniti ili nadoknaditi izravan kontakt učitelja i učenika, njihova međusobna interakcija. Onaj trenutak kad učitelj vidi na učeniku što se s njim događa, razumije li i u kolikoj mjeri ono o čemu se priča.

-    Pravodobne reakcije ne može pružiti ništa osim žive nastave. Još su tu i odgojni momenti koji, naravno, ovdje izostaju. Ne vjerujem da će vam  neko dijete u virtualnoj učionici postaviti pitanje „Učiteljice, jesu li svim laživcima kratke noge?“ dok govorite o  narodnoj izreci „U laži su kratke noge“. 

Što se učenika tiče, svjesna je da im je ponekad puno i previše. U zaostatku ne bi trebalo biti jer i da ostane sadržaja neobrađeno uvijek se može nadoknaditi kroz slijedeće godine školovanja. Ova učiteljica ne pronalazi ikakve prednosti virtualnog poučavanja naspram „živog“ , klasičnog školskog.

-    S mojim učenicima i njihovim roditeljima svakodnevno sam u kontaktu i uvijek poručujem: Nemojte se opterećivati! Sve ćemo stići! Ako je danas mnogo posla, podijelimo ga na dijelove. Znam da je, kao što sam već rekla, ponekad previše za pisati, ali stignemo sve napraviti.

Svi moramo u ovoj situaciji biti strpljivi i imati razumijevanja jedni za druge.

Njen sin je u 5. razredu i čini se da se jako dobro snalazi u ovom novom obliku poučavanja. Trebalo je malo vremena da ga uvjeri da treba ozbiljno pristupiti novim obvezama, ali onda je krenulo. Djeci treba roditeljska potpora i inače a osobito sada.

-    I sad u vrijeme karantene,  kad ne idemo u školu, ustajem se obično u 6 i 30. Slijedi jutarnja kava, razgovor sa suprugom o obavezama koje nas očekuju. To mi je najdraži dio dana jer je u kući potpuni mir. A onda posao, kućanske obaveze, vrt, maslinik, vinograd, već ovisno o tome što treba odraditi. Tu su i obaveze prema  sinu školarcu. No, Treba ponekad popiti i kavicu sa susjedama.

Dan završava uglavnom dovršavanjem priprema za slijedeći školski dan, čitanjem ili opuštanjem uz tv.

-    Što znači biti dobar roditelj? Što je uspješno roditeljstvo? Koliko god savjeta da čujete, koliko god literature da iščitate o roditeljstvu,  recepta nema. Prva je ljubav, iznad svega je ljubav. U ljubavi je sve moguće, tako bi nas trebala voditi ljubav i u roditeljskom djelovanju.  Riječi moga pokojnog  oca: Strpljenja, samo strpljenja i smirenosti, sve će doći na svoje! Riječi su koje bi i ja svim roditeljima uputila.

Također je važno izgraditi u obitelji međusobno poštivanje. 4. Božja zapovijed: Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji, je tako moćna, ističe. Ako naučimo  svoju djecu poštivati svoje roditelje, poštivat ćemo i ljude oko sebe, a tko pruža poštovanje taj ga i zavređuje.  

-    Vremena se može imati za sve, iako se ponekad ne čini tako. Jako je važna organizacija poslova i obaveza. Članica sam novoosnovane Udruge Lokva Gaćelezi koja ima za cilj promicanje kvalitete života na selu. Želimo promovirati život na selu i pokazati da ima svojih pozitivnih strana. To se osobito pokazalo sada u vrijeme izolacije.

Njen je posao i majčinstvo nekako išlo ruku pod ruku jer su cijelo osmogodišnje školovanje ona i djeca gotovo stalno bili  zajedno u školi i kući. Zna da je mnogo teže mamama koje rade druge poslove pa se nekad gotovo i ne vide do večeri, ali dovoljan je zagrljaj i lijepa riječ da dijete osjeti majčinu ljubav i privrženost.

-    Kao što nema recepta za roditeljstvo tako mislim da nema recepta za ljubav ili uspješan brak. Znam samo da je opet ljubav na prvom mjestu,  zatim poštivanje supružnika, razumijevanje i prihvaćanje. Brak čine usponi i padovi , nedaće i radosti. Najvažniji je isti cilj obaju supružnika. Sklad u obitelji je nešto najvrjednije za čim bi trebali težiti. Kad govorim o ljubavi i braku uvijek se sjetim Hvalospjeva ljubavi. Tu je,po meni, sve rečeno.  

Sve četiri trudnoće, a osobito prvu, doživjela je kao Božji dar jer majčinstvo to i jest. 

-    Imala sam sreću da su sve četiri trudnoće bile bez ikakvih problema pa tako i porođaji. Zahvalna sam Bogu na tome jer znam s čime se sve žene suočavaju u trudnoćama i porođajima. Kažete: Mame  su superheroji i imaju super moći. Da, upravo tako. Donijele su na svijet ta divna stvorenja zbog kojih se okreće Svijet. Zar to nije super moć?, zaključuje Gordana Ledenko.

 

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more
  Information
  Podijeli
  Information

  Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close