14 Kol 2020 HRT
  913

Danas preko 200 zaraženih: Capak - očekivali smo povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Danas preko 200 zaraženih: Capak - očekivali smo povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko Snimka zaslona HRT

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u emisiji u Dobro jutro, Hrvatska. Govorio je o velikom broju zaraženih u posljednjih nekoliko dana, o testiranjima, o obvezi nošenja maski na otvorenom.

Pojasnio je kako smo pustili sve aktivnosti, poput klubova i noćnih barova i sada imamo ovakvu situaciju. Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno oko 900.000 turista, očekivali su povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko.

Capak je rekao da stožer želi da sve funkcionira kako treba i da svi normalno žive, ali u uvjetima pandemije koronavirusa, to je nemoguće.

- Kada imamo ovakvu situaciju da nam brojka naglo skoči, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno, naglasio je.

Rekao je da su ograničili radno vrijeme, dali su mogućnost da se na nekoliko dana zatvore klubovi, zbog provođenja protuepidemijskih mjera. Nadaju se da će mjere uroditi plodom.

- Mi bi htjeli da se svi drže mjera, kada bi se svi držali mjera, ne bi bilo problema, dodao je.

"Opreza nikad dosta - korona se lako prenosi"

Capak je rekao da epidemiološka služba stalno upozorava na opasnosti zaraze koronom, a normalno je da se na odmoru ljudi žele opustiti i zaborave na prisutnost virusa, no treba biti oprezan.

- Opreza nikad dosta. Korona se vrlo lako prenosi, vrlo lako pređe s čovjeka na čovjeka i trebamo se držati mjera koje stalno spominjemo - higijena, distanca i maske, rekao je.

Govorio je o suradnji sa stožerima, rekao je da imaju izvrsnu suradnju s lokalnim i županijskim stožerima.

"Uspostavljen je balans da se ne testira ni previše ni premalo"

Njemački mediji javljaju da u Hrvatskoj ne testiramo dovoljan broj ljudi, Capak smatra da je uspostavljen balans da se ne testira ni previše ni premalo. Trenutno testiramo oko 1400 osoba dnevno, rekao je, što je dovoljno, ali možemo i više, ako treba.

- Mi mislimo da je to dobar balans i prelazimo granicu koju su Slovenci rekli da treba testirati (...) U zajedničkom nam je interesu da sve ostane kako i je jer je 200.000 Slovenaca na našoj obali, rekao je.

O obvezi nošenja maski na otvorenom

Na pitanje hoćemo li morati nositi maske i na otvorenom, rekao je da čim se tako nešto dogodi u svijetu, portali to prenose. Pojasnio je kako je to postalo obveza ne mjestima gdje ima jako mnogo ljudi, za sada to nema potrebe uvoditi u Hrvatskoj za otvorene prostore.

- Još nismo obuhvatili sve zatvorene prostore gdje bi se maske trebale nositi, na jesen i zimu ćemo vjerojatno morati proširiti  popis objekata gdje će to biti obveza, ali za otvorene prostore, za sada ne razmišljamo, dodao je.

O početku škole: Moramo biti spremni za sve scenarije

Capak je govorio i o početku nove školske godine, rekao je da vrlo ozbiljno razmatraju temu oko škole, održali su sastanke s ministrom obrazovanja. Capak kaže da je formirano jedno savjetodavno tijelo koje će se sastajati trajno i donositi odluke.

- Tu će biti jako puno problema, jako puno finesa koje će to povjerenstvo rješavati. Ono što je bitno je da mi moramo biti, što se škole tiče, spremni na sve scenarije. Za djecu je, iz psiholoških razloga, jako dobro da idu u školu (...), ali moramo biti spremni i za druge scenarije. Ako se to neće moći organizirati (...) moramo biti spremni i za eškolu i za video školu i za sve druge oblike, za što treba sve pripremiti sve i na tome se intenzivno radi. Mi se nadamo da će škola normalno krenuti, to ovisi o epidemiološkoj situaciji, a nadamo se da ćemo do početka školske godine ovu brojku novooboljelih smanjiti, rekao je.

O sportskim događanjima

Na pitanje što je sa sportskim događanjima, Capak je rekao da imamo u jednom nogometnom klubu nekoliko novooboljelih, imamo i zaražene skijaše.
- Uz naše preporuke moguće je da se natjecanja održavaju, čak i s gledateljima, rekao je Capak.
 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Šetnja i uživanje na otvorenom, a i kupača ima podosta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Šetnja i uživanje na otvorenom, a i kupača ima podosta

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close