03 Stu 2019
    2578

Zatečeni time da Prvića nema u sustavu odvodnje Srima-Vodice-Tribunj

ZBOR MJEŠTANA PRVIĆ ŠEPURINE TRAŽI ODGOVORE: Gdje je nestao Prvić iz projekta? Udavit ćemo se u vlastitim fekalijama!

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 03 Studeni 2019 17:01

Zbor mještana Prvić Šepurine uz prisutnost medija danas je raspravljao o sustavu odvodnje Srima-Vodice-Tribunj i mjestu otoka Prvića u tom sustavu kako bi se prvobitno planirano i ostvarilo. Naime, situacija je za plakanje - kažu iz Mjesnog odbora, prvobitno je Prvić bio sastavni dio tog sustava te su takvim projektom u dva navrata povučeni novci iz EU fondova, a danas ga nema nigdje. 

-    Tamo negdje pred ljeto stidljivo su se počele pojavljivati informacije da je otok Prvić isključen iz sustava odvodnje Srima-Vodice-Tribunj. Mi smo kao Mjesni odbor poduzeli određene radnje, informirali smo se u Gradu Vodicama i pisali Vodovodu i odvodnji te nismo dobili nikakve odgovore. Opravdanje je da nema financijske isplativosti na otoku na kojem živi samo 300 stanovnika. Nitko pri tome  nije uzeo u obzir činjenicu da nas preko ljeta ovdje ima 5-6 tisuća. Gdje taj otpad, prije svega fekalni, završi? Opet u moru, naveo je u uvodu Goran Kursar iz MO Prvić Šepurine.

Na Zbor su pozvani gradonačelnica, župan, direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica kako bi im danas dali odgovore, no žao im je što nitko od njih, a ni njihovih predstavnika nije došao.

-    Internet je zlatna stvar te smo listajući se prisjećali i informirali. Kako smo mi dio Vodica, onda su na otoku Prviću 2004.-2005. zamislili da imamo autonomni sustav – na punti luke bi bio jedan ispust u more. S jednim takvim projektom su kandidirali su pred pristupne fondove Europskoj uniji. Taj projekt nije prošao. Netko im je signalizirao da u to uključe ovaj biserni otok što bi bio motiv da se odriješi ta kesa novaca. Oni su to uvažili. Sad su prostorni plan opet izmijenili i priključili nas te je to prošlo.

Trebalo je izraditi idejni projekt i ishoditi lokacijsku dozvolu čija je vrijednost 115 milijuna kuna. To je potrošeno da bi se izradio mehaničko biološki pročistač na Selinama s ispustom u more. Bilo je predviđeno da se naprave crpne stanice ispred stare škole, i to je napravljeno, a to je bio primarni kanalizacijski cjevovod.

- Druga faza je trebala biti od 2017. do 2019., na otoku je bilo predviđeno pet crpnih stanica. Pročitali smo da je taj novac povučen, a radi se o 250 milijuna kuna. Što je s tim? Udavit ćemo se u vlastitim fekalijama ovdje, tko to može apsorbirati, pogotovo kad nas je preko ljeta ovdje toliko.

2006. godine je grad Vodice formirao svoju firmu Odvodnja d.o.o., ta firma se jednostavno ugasila, a Vodovod i odvodnja Šibenik su preuzeli brigu oko realizacije izgradnje ovakvog velikog sustava. 

-    U toj projektnoj dokumentaciji su isključili sjeverni dio Šepurine i tu petu crpnu stanicu koja je tamo bila smještena, a Luka i ostali dio je bio obuhvaćen i sve do prošlog proljeća kad smo mi bili na sastanku u Vodovodu, sve je to figuriralo i mi smo trebali biti dio tog sustava. Čak smo dobili i kartu na kojoj se točno vidi gdje će prolaziti taj cjevovod, kako će priključci biti napravljeni i sve ostalo. I onda se dogodi – nema nas! 

Pitao se: Tko ima pravo mijenjati te projekte i nekoga isključivati? Kažu nije financijski isplativo, a je li bio isplativ vodovod kad se gradio na otoku? Je li financijski isplativ sustav elektrifikacije otoka? 

-    Sve to zasigurno nije pa zato i postoje subvencije, zato država brine o takvim sredinama kao što je otok. Oni moraju uskočiti i potpomoći. Zašto nije zatražena dozvola i zašto su nas isključili iz sustava mi još uvijek ne znamo. Neki kažu financijska neisplativost.

U diskusiju Mjesnog odbora u kojem su bili još i Goran Franić, Nedjeljko Grubelić te predsjednica Danijel Antulov su se uključili i prisutni. Sumještanka Sanja Komljenović je naglasila i da gornji dio Šepurina od samog starta nije predviđen u projektu.

-    Ima više od 5-6 registriranih iznajmljivača te nikako ne smijemo biti van toga. Moramo inzistirati da naprave novi projekt da i nas uključe. Plaćamo dobre poreze na iznajmljivanje, dobivamo sve račune za oborinske vode i sve ostalo, a nemamo nikakve infrastrukture. 

Druga sumještanka, Ivana Grbelja, kazala je da je napravljen Idejni plan za Prvić i on je usvojen, a glavni projekti, isto tako napravljeni i tek je na dobivanju dozvola. 

-    Ako nema dozvole, nema ni troškovnika, a onda ne možemo ni ići prema europskim fondovima. To treba ubrzati i tako se može. 

Tisuće ljudi će dogodine doći kupati se ovdje u čisto more za razliku od vodičkog pa kad jednog dana isplivaju fekalije svi će se pitati kako to. Moramo svi biti mnogo glasniji u dobivanju svojih prava. Zaboravili ste da ste snagom svoga puka izgradili ovaj vodovod s azbestnim cijevima koje danas bilježe ne znam koju godišnjicu te su danas potencijalno kancerogene, dodao je Goran Kursar.

-    Izgradnja bi značila zamjenu kompletnog vodovoda. Sve to treba potegnuti kao stvar koja je neophodna za ovaj otok. On nema tristo stanovnika, on ljeti ima koliko Vodice u zimi. Pregazit će nas i pokupovati za sitne novce, naglasio je.

Na kraju su iz Mjesnog odbora zaključili kako su radili uvijek sami svojim rukama, a na njihovoj zemlji danas drugi zapovijedaju.

-    Ako treba preko ljeta zatvoriti ćemo kanal i ne može. Nema druge, kazao je Goran Kursar te naglasio na kraju da se otok Prvić vrati u sustav odvodnje, bez ikakvih izuzeća, što su svi nazočni prihvatili.

djelomid1.jpg

Julije Cezar

Klikni na plakat gore za više informacija

BumbaNG
makina

Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close