29 Sij 2019
    1167

Plaža Punta-Bristak predstavljena kao primjer dobre prakse u RH na konferenciji „Prilagodbe na posljedice klimatskih promjena u obalnom području“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Utorak, 29 Siječanj 2019 21:42

U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održana je konferencija „Prilagodbe na posljedice klimatskih promjena u obalnom području“ u sklopu EU projekta CO-EVOLVE iz Interreg MED programa, koju je organizirala Javna ustanova RERA Splitsko-dalmatinske županije i ured Europe Direct Split (EDIC Split).

 

– Plaža Vodice je primjer dobre prakse infrastrukturnog projekta uređenja obalnog područja u koji su integrirane mjere za prilagodbu klimatskim promjenama. Imajući u vidu klimatske promjene koje su neizbježne, projektom smo predvidjeli niz tehničkih rješenja tzv. plavo-zelene infrastrukture kojima smo osigurali održivost plažnih formi te veću otpornost cijelog zahvata na nepovoljne posljedice klimatskih promjena, primarno na poplave i eroziju obale. Podsjetimo se da je obalno područje Vodica označeno kao jedno od pet najugroženijih obalnih područja u RH od plavljenja (prema UNEP/MAP/PAP studiji). Radovi prve od ukupno tri faze izvedeni su pred ljetnu sezonu prošle godine, a nadam se da će uskoro biti realiziran i preostali dio projekta „Uređenja obalnog područja Punta-Blata-Bristak“ – kazao je glavni projektant dr.sc. Vedran Petrov.

Sudionici konferencije osim o primjeru dobre prakse u RH – plaži Vodice mogli su čuti nešto više o temama poput Plan upravljanja obalnim područjem Kaštela, Financijske mogućnosti i ekonomski instrumenti za projekte prilagodbe klimatskim promjenama u obalnom području, Bolonjska povelja i EU projekt o prilagodbi obale klimatskim uvjetima, Primjeri dobre prakse prilagođavanja klimatskim promjenama u obalnom području, Aktivnosti istraživanja morskog pijeska za obalnu obnovu unutar konteksta održivog iskorištavanja na primjerima talijanskog jadranskog pojasa, Komunikacijska strategija o morskom otpadu, Plan upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije i drugima.

pbristak2.jpg

Igor Čižmek, pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja, podsjetio je kako je u Hrvatskoj 2016. godine donesen Program mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem RH, kojim se na nacionalnoj razini na objedinjen način odgovara na zahtjeve Protokola i Okvirne direktive EU o morskom okolišu, a na razini obalnih županija zadnjih nekoliko godina provode se aktivnosti koje se izravno odnose na provedbu Protokola.

Podsjetimo, projekt CO-EVOLVE financiran je iz programa Interreg Mediterranean, a ima za cilj analizirati i promicati usklađeno djelovanje ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u turističkim obalnim područjima, uzimajući u obzir posljedice klimatskih promjena, omogućavajući održivi razvoj turističkih aktivnosti te suživot i zajedničko djelovanje u svim namjenama obalnog i morskog područja i resursa, sve na temelju načela integralnog upravljanja obalnim područjem.

 

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

hangardesknov.jpg
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close