U kućnom ateljeu u ulici Brunac 50C u Vodicama već pet-šest desetljeća nastaju razna ručno rađena djela, najčešće u drvu ili u kamenu, ali i od biljaka. Iako samouki umjetnik Jole Mateša Bumba najčešće koristi sakralne motive upravo nam je predstavio najnoviju instalaciju na glagoljici.

U sklopu manifestacije 10 dana Uskrsa u Vodicama jutros je na Rudini pred oko 200 vrtićke djece, osnovnoškolaca i roditelja održana radionica izrade originalne „Vodiške karitule" koju su vodile KU Vodiške perlice.

Na blagdan sv. Lucije 13. prosinca prošle godine u prepunoj Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je osma Međunarodna izložba božićnih jaslica pod nazivom ''Emanuel'' (Bog s nama) otvorena.

Naš sumještanin, samouki umjetnik Josip Jole Mateša već 54 godinu slaže jaslice, koje nas uvijek svojom ljepotom i porukom oduševljavaju. Ove godine u župnoj crkvi Vodice osmislio je jaslice na način da je u središtu istih biserna školjka koja se otvara uz instrumentalnu verziju skladbe "Tiha noć".

U umjetničkom vrtu Josipa Jole Mateše pored skulptura Kristove muke i raspeća izrađenih od maslinovog drva, replike najstarijeg Marijinog pralika pronađenog u Biskupiji kod Knina te dalmatinske kamene bunje u izvornoj veličini, posjetitelje će uskoro dočekati najveća izrađena replika Višeslavove krstionice u Hrvatskoj.

Naš sumještanin samouki umjetnik Josip Jole Mateša već 53 godinu slaže jaslice, koje nas uvijek svojom ljepotom oduševljavaju. Ove godine osmislio je jaslice u bunji koja se nalazi u njegovu vrtu.

Malonogometnim turnirom "Ovo nije kraj" koji se večeras održava započinje obilježavanje osme godišnjice Kornatske tragedije.

Još jednom duboko razočaran ljudskim (ne)djelom, autor Božićnih jaslica u vodičkom parku na Trgu kneza Branimira, Josip Mateša kaže da definitivno odustaje od postavljanja božićnih jaslica na otvorenom, ne samo u Vodicama, već u bilo kojem mjestu. - piše portal Slobodne Dalmacije

Počele su pripreme za Božićno-novogodišnji sajam koji će se održati na Poljani od 20. do 31. prosinca. Ovih dana krenulo se u dodatno kićenje parka, kupljenja je nova svjetleća jelka a danas je započelo postavljenje Božićnih jaslica koje postavlja naš Josip Mateša Jole zajedno sa pomoćnicima iz Humanitarne udruge Daj 5 od srca.
Za vrijeme trajanja sajma u planu su i žive jaslice, čija će realizacija ovisiti o vremenskim prilikama.

Malonogometnim turnirom "Ovo nije kraj" sutra započinje obilježavanje sedme godišnjice Kornatske tragedije.
U subotu će iz Vodica u ranim jutarnjim satima krenuti brod prema Kornatima gdje će biti služena misa zadušnica a potom će se položiti vijenci i svijeće na mjestima stradalih vatrogasaca.

Ovogodišnji Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce održati će se u nedjelju, 31.08.2014. s početkom u 17:00h.

Na središnjem mjestu događanja ovogodišnjeg Mimohoda sjećanja na Obali Vladimira Nazora tokom današnjeg jutra, vrijedni pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice predvođeni sa našim samoukim umjetnikom Josipom Jolom Matešom i Radoslavom Juričevom – Sucem, napravili su od prirodnog kamena i pločica Vučedolsku golubicu.

Ideja za kamenom Vučedolskom golubicom potekla je od naših vrijednih vatrogasaca, koji nisu dozvolili da se zaboravi tragedija, zato im se ovom prilikom zahvaljujem što su uporni - kazao je Jole Mateša

Svaku godinu dobijemo novu ideju koja je vezana za kamen jer naši vatrogasci su stradali na kamenu. Vučedolska golubica ima simboliku našeg patničkog Vukovara a i naših Vodica. I tako da povežemo te tragedije i da pokažemo da smo još uvijek jedno srce i jedna duša kako u dobru tako i u zlu napravili smo golubicu od kamena.

To bi bila poruka od kamena ispucanog od sunca i kiše koji podsjeća na muku našeg težaka i našeg Hrvatskog čovjeka - ističe Jole Mateša

golubica18

Uz Josipa Matešu i članove DVD-a u gradnji kamene golubice sudjelovao je Radoslav Juričev Sudac, vodički branitelj i čovjek dobra srca koji je uvijek spreman pomoći kada treba.

Naše preminule vatrogasce nikada nećemo zaboraviti, oni su naši heroji. Uvijek se odazovem na poziv DVD-a Vodice i pomognem im oko gradnje, evo ove godine kamene Vučedolske golubice – kazao je Radoslav Sudac

Predsjednik DVD-a Vodice, Ante Sladoljev izuzetno je ponosan na svoje kolege iz DVD-a Vodice koji sudjeluju u izgradnji kamene Vučedolske golubice.

Mi uvijek nastojimo napraviti nešto što predstavlja simbol stradavanja kornatskih heroja. Ovaj puta odlučili smo se na Vučedolsku golubicu kao simbol stradanja te da povežemo sjever i jug jer ove godine kao prošle će u mimohodu sudjelovati vatrogasci iz Vukovara, pa ćemo se na taj način nekako svi povezati – kazao je predsjednik DVD-a Vodice, Ante Sladoljev

Kažimo na kraju kako će ove godine na Mimohodu sjećanja u Vodicama bit će prisutni predstavnici vatrogasaca iz svih republika bivše Jugoslavije (osim Makedonije) što je još jedan dokaz da vatrogastvo nema granica.

Stranica 1 od 2

tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close