Kolovoz 18, 2022 518

U petak akcija policije usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U petak 19. kolovoza, u vremenu od 10 do 16 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla.

U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje ciljanih prekršaja koje najčešće čine vozači mopeda/motocikla, prema kojima će se vremenski i prostorno odrediti mjesta postupanja policijskih službenika, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Ukupno su u 2021. i prvih sedam mjeseci 2022.g. vozači motocikla i mopeda sudjelovali u 203 prometne nesreće od kojih su 120 oni uzrokovali, od tih 120 u 84 nesreće je bilo ozlijeđenih osoba, a u 8 poginulih. Uzroci kojima su vozači motocikla i mopeda uzrokovali prometne nesreće su neprilagođena brzina (53), nepropisno kretanje po kolniku (24), nedovoljan razmak (13), nepoštivanje prednosti (9) i nepropisno pretjecanje ili obilaženje (8) dok je dominantni uzrok prometnih nesreća koje su skrivili vozači drugih vozila u kojima su stradavali vozači motocikla i mopeda nepoštivanje prednosti prolaska.

Nadalje, statistički gledano za prvih sedam mjeseci 2022.g. na motociklima i mopedima su poginule 2 osobe, 7 osoba je teže ozlijeđeno, a 24 su lakše ozlijeđene.

Rizk Casino Bonus

Posebno napominjemo kako je povećan broj prekršaja gdje vozači ne koriste zaštitnu kacigu (107 u odnosu na 78 prošle godine), zatim nepropisno pretjecanje/obilaženje (74 u odnosu na 32) dok smo primijetili i određen broj neregistriranih vozila te vozača koji razgovaraju na mobilni telefon tijekom vožnje, za što su prekršajno prijavljeni!

Policija upozorava vozače da poštuju prometne propise, nose zaštitne kacige i posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, a također i vozače osobnih i teretnih vozila da svojom vožnjom ne ugrožavaju upravo vozače mopeda i motocikliste, sve iz razloga jer je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa, samo odgovornim ponašanjem svih u prometu doprinosimo sigurnosti.

djelomob1.jpg