Siječanj 25, 2022 1237

Ovogodišnja tema manifestacije je „Muzeji između stvarnog i digitalnog“

Jedan otok - dva sela: Noć muzeja u MC Faust Vrančić donosi priču o kampanilizmu na Prviću

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Memorijalni centar „Faust Vrančić“ na otoku Prviću od svog otvorenja 2012. godine svakog posljednjeg petka u siječnju sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, a silom epidemioloških prilika, po drugi put to radi digitalno. Ovogodišnja tema manifestacije „Muzeji između stvarnog i digitalnog“ na tragu je one prošle kad su muzeji prvi put u povijesti trebali osmisliti u potpunosti digitalni program za svoje posjetitelje. 

Iako Prvićani jako vole svoju Noć muzeja, za onu uživo trebat će se ipak malo strpjeti, no „Faust“ priprema zanimljiv program kojeg će moći pratiti iz svojih domova, zajedno sa širom publikom.

„Prošle godine nerado smo išli na digitalni format, no budući da je naglasak bio na zadaći muzeja u uvjetima kriza odlučili smo se intenzivnije okrenuti lokalnoj zajednici, postavljajući prvo sami sebi pitanje što "Faust" kao ustanova može učiniti za svoju publiku, što se pokazalo kao pun pogodak. Obradili smo baštinske teme, slijedili etnografske tragove, svirali i pjevali, oblačili se u narodne nošnje i plemićko ruho, povezivali pretke s potomcima. 

Rezultat je niz video uradaka realiziranih u suradnji s istaknutim stanovnicima otoka Prvića i Muzejom grada Šibenika koji su nam na našem YouTube kanalu ostali kao trajno naslijeđe”, rekla nam je Zlatka Rodin, stručni suradnik za interpretaciju i promociju koja je u „Faustu“ zadužena za osmišljavanje i realizaciju programa Noći muzeja.

Rizk Casino Bonus

Ove godine pripremili su video naslova „Jedan otok – dva sela, priča o kampanilizmu na Prviću“ kojeg na svojem YouTube kanalu „puštaju“ 28.1. točno u 18 sati, a link će biti objavljen na njihovoj Facebook stranici.

„Što je to kampanilizam, te postoji li još i u kojoj mjeri na otoku, postoji li razlika između Lučana i Šepurinjana, kao i mnoge srodne teme, predmet su našeg istraživanja kojeg smo saželi u popularnoj formi videa. Moram dodati kako tema time nije zaključena nego tek načeta te ohrabrujemo naše posjetitelje i pratitelje da nam se nakon gledanja jave sa svojim komentarima, pričama, anegdotama, sjećanjima.“, dodala je Zlatka Rodin.

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Utorak, 25 Siječanj 2022 20:40
djelomob1.jpg