Rujan 16, 2021 971

Program obilježavanja 30. godišnjice Spomendana rujanskog rata u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Ove godine obilježava se 30. godišnjica Spomendana rujanskog rata kada je u rujnu mjesecu 1991. godine tzv. Jugoslavenska narodna armija potpomognuta domaćim Srbima napala šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela.

Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju suprotstavili su se slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

U srcu su ostali duboki ožiljci, sjećanja i boli na one koji su svoj život utkali u stvaranje Hrvatske države. Obilježavanjem Spomendana rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote. Njihova hrabrost i žrtva neka bude pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

U sklopu obilježavanja Spomendana rujanskog rata u četvrtak, 16. rujna na Trgu hrvatskih mučenika u 16.00 sati starta rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“ u organizaciji BBK „Orlov krug“. Na istom mjestu od 16.30 sati pripadnici interventne policije predstaviti će dio svog naoružanja i opreme.

 

U 18.00 sati je izložba fotografija "Vrijedno života" autorice Marine Jurković ispred Gradske knjižnice Vodice.

Od 18.30 kreće mimohod hrvatskih branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika na kojem će se održati prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Vodičkih mažoretkinja, Pjevačkog zbora Lira i Kulturne udruge Vodičke perlice. 

U 19:30 sati je otvorenje izložbe Baština u ratu: spomenička baština Šibenika u Domovinskom ratu u organizaciji Muzeja grada Šibenika i Pučkog otvorenog učilišta Vodice u Kulturnom centru.

Od  20.00 sati je prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ na Trgu hrvatskih mučenika, a u 20.45 sati koncert klape Bunari  i Ansambla Bonaca.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Rujan 2021 13:00
djelomob1.jpg