Srpanj 07, 2022 594

U petak policija će kontrolirati brzinu kretanja vozila i nekorištenje sigurnosnog pojasa

U petak policija će kontrolirati brzinu kretanja vozila i nekorištenje sigurnosnog pojasa Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U petak, 8. srpnja u vremenu od 10 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila i nekorištenja sigurnosnog pojasa, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i dr., a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U prvih pet mjeseci ove godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 398 prometnih nesreća, a u istom vremenskom razdoblju prošle godine 380 prometnih nesreća, odnosno 278 PN s materijalnom štetom (248 - 2021.g.), 114 PN s ozlijeđenim osobama (127 - 2021.g.) i 6 PN s poginulim osobama (5 - 2021.g.). Ukupni broj prometnih nesreća povećan je za 18 PN ili 4,7%, broj nesreća s materijalnom štetom povećan je za 30 PN ili 12,1%, broj nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 13 PN ili 10,2%, a broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za 1 PN ili 20%.

Ukupno je nastradalo 158 osoba (176 - 2021.g.), 8 osoba je smrtno stradalo (6 - 2021.g.), 39 osoba je teško ozlijeđeno (57 - 2021.g.), a 111 osoba je lakše ozlijeđeno (113 - 2021.g.). Ukupan broj nastradalih smanjen je za 18 osoba ili 10,2%, među kojima je broj lakše ozlijeđenih manji za 3 osobe ili 2,6%, broj teže ozlijeđenih je manji za 18 osoba ili 31,6%, ali povećan je broj smrtno stradalih sa 6 na 8 osoba ili za 33,3%.

Rizk Casino Bonus

Nadalje, od navedenih 398 prometnih nesreća, nepropisna ili neprilagođena brzina je direktni uzrok za ukupno njih 93 od čega je 41 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i 5 sa smrtno stradalim osobama, za razliku od istog razdoblja prošle godine kad se zbog nepropisne brzine dogodilo 95 prometnih nesreća od čega 50 s ozlijeđenim osobama i 4 prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama.

Bez obzira na brzinu jako bitno je naglasiti i potrebu korištenja sigurnosnog pojasa jer svako nekorištenje prilikom i najmanje nesreće može dovesti do težih ozljeda, a evidentirali smo i situacije kad su vozači ili suvozači prilikom nesreća ispali iz vozila i smrtno stradali.

Uz povećanje broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine evidentiran 2 714 takvih prekršaj nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad su evidentirana 3 404 prekršaja nepropisne brzine, dok su u blagom porastu prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa, ove godine 1417 prekršaja u odnosu na 1412 lani. Moramo napomenuti i da su u zabrinjavajućem porastu prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola.

djelomob1.jpg