Srpanj 28, 2021 313 Pixabay

Velika akcija policije: 'Pod povećalom' će biti vozači mopeda i motocikla

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Sutra, u četvrtak 29. srpnja, u vremenu od 15 do 20 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla.  

           
U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje ciljanih prekršaja kao što je brzina, prema kojima će se vremenski i prostorno odrediti mjesta postupanja policijskih službenika, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.  

Statistički gledano bilježimo negativan trend rasta ukupnog broja prometnih nesreća, odnosno u prvih šest mjeseci 2021.g. evidentirano je 379 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.g. kad je evidentirano 326 prometnih nesreća, razvidan je porast prometnih nesreća za 16.3%, posebno je povećan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 30,9% (127 – 97) dok je nažalost od posljedica prometnih nesreća poginulo 6 osoba.
         
Od navedenog broja od 379 prometnih nesreća, 34 prometne nesreće uzrokovali su vozači mopeda i motocikla, što u odnosu na prošlu godinu kad je evidentirana 21 takva prometna nesreća predstavlja povećanje od 61,9%. Uz negativan trend povećanja broja navedenih prometnih nesreća evidentan je i porast teških stradavanja vozača i putnika na motociklima i mopedima, odnosno tijekom ove godine smrtno su stradale dvije osobe na motociklima dok prošle godine u istom vremenskom razdoblju nije bilo smrtno stradalih osoba, 13 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede u odnosu na 12 osoba prošle godine i 16 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede u odnosu na 8 prošle godine. 

Dominantni uzroci tih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.
        
 

 
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 28 Srpanj 2021 12:24
djelomob1.jpg