Lipanj 20, 2021 391

Čestitka UABA-GV povodom Dana Antifašističke borbe 22. 06. 2021. godine

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica-UABA-GV,  čestita, svim građanima Šibensko-kninske županije - ŠKŽ, posebice građanima grada Vodica  "Dan Antifašističke borbe 22. lipnja." s podsjećanjem kako smo u ovoj godini već 09.05. proslavili i 76. obljetnicu pobjede Antifašističke koalicije nad Musolinijevim fašistima, Hitlerovim nacista i domaćim kolaboracionista svih boja u Drugom svjetskom ratu - WW II.

Podsjećamo da smo toj pobjedničkoj vodičkoj povijesnoj kronologiju, sa teritorija koje danas pokriva Grad Vodice dali živote 527 naših sugrađana [(naselje Vodice ukupno 302 poginula i to 196 je poginulo u postrojbama i na ratištima, a 106 van ratnih djelovanja mahom u Vodicama),  ( u Prviću 120 ), (u Čistoj Maloj 105 poginulih od čega 69 poginulih boraca i 36 civilnih žrtava), na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Oni su kao Titovi partizani kroz pobjedonosnu NOB-u 1941.-1945. bili Ti koji su našoj Domovini Republici Hrvatskoj, danas svojim životima odredili njene granice.

A prvi je predsjednik dr. sc. Franjo Tuđman izrekao i ovu misao: "Antifašizam nas je doveo na stranu pobjedničkih sila i dao pravne osnove za nastanak samostalne Hrvatske"

TITO je antifašističkim pokretom doveo Hrvatski narod na stranu pobjedničkih, demokratskih sila antifašističke koalicije, a to je omogućilo stvaranje Federalne države Hrvatske i po Ustavu, prvom iz 1945. pa do 1974., omogućio da imamo pravne osnove za samoodređenje i nastanak samostalne Hrvatske države."

Pamtit će se uvijek, kako su sudionici obrambeno-osloboditeljskog Domovinskog rata 1991.-1995. godine, rata za neovisnost i cjelovitost RH, a protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga, kao i ekstremista iz Hrvatske, te iste granice, uspostavljene ZAVNOH-om, branili i obranili, i da smo i u Vodicama i za to dali  svojih 9 mladih života.

Povodom "Dana Antifašističke borbe 22. 06.", UABA-a, poziva na polaganje svijeća i cvijeća u utorak 22. 06. 2021. u 09. sati, oko spomenika na rivi u centru Vodica.

S poštovanjem !
Predsjednik UABA grada Vodica
dr. sc. Josip Zanze dipl. oecc.

djelomob1.jpg