15 Stu 2018
    853

Promocija zbornika radova „Faust Vrančić i njegovo doba“

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 15 Studeni 2018 11:32

Memorijalni centar „Faust Vrančić“ sa zadovoljstvom Vas poziva na promociju zbornika radova „Faust Vrančić i njegovo doba“ sa Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva/Machianae novae Faust Vrančića Šibenčanina. Promocija zbornika održat će se 20.11.2018. godine u 13:00 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku


Zbornik će predstaviti dr.sc. Marijana Borić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

O Zborniku radova Faust Vrančić i njegovo doba

Memorijalni centar ''Faust Vrančić'' je obilježio 400. obljetnicu objavljivanja Machiane novae/Novih strojeva Fausta Vrančića organizacijom Međunarodnog znanstvenog skupa Faust Vrančić i njegovo doba. Skup se održao 22.-23. rujna 2015. godine u Vodicama i Šibeniku pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz suradnji s dr. sc. Marijanom Borić iz Odsjeka za povijest matematičkih i prirodnih znanosti. Realizaciju skupa su potpomogli Šibenska biskupija, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik i Gradska knjižnica ''Jurja Šižgorića'' iz Šibenika.

Vrančićevo značenje za hrvatsku povijesnu, znanstvenu i kulturnu baštinu je neminovno. Potaknuti ranijim radovima sveučilišne i akademske zajednice, istaknutih pojedinaca i institucija vezanih za istraživanje iznimnog opusa Fausta Vrančića, Memorijalni centar se organizacijom znanstvenog skupa nastojao nadovezati na sva prijašnja istraživanja i potaknuti različite stručnjake na nova istraživanja koji bi rezultirala novim spoznajama. Dosad su istraženi i objavljeni određeni dijelovi njegovog velikog i raznolikog opusa a naša želja je bila okupiti domaće i strane stručnjake koji se bave različitim aspektima Vrančićeva opusa te potaknuti nova istraživanja. Rezultati tih radova objedinjeni su u znanstvenom zborniku. Njegovo izdavanje potpomogli su Ministarstvo znanosti i umjetnosti i Šibensko-kninska županija.

Svi radovi objavljeni u zborniku prošli su recenzentski postupak i to po dvoje recenzenata svaki rad. Zbornik u cjelini recenzirali su akademik Žarko Dadić i prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje. Radovi su rezultat našeg poslanja u namjeri da predstavimo izniman značaj Vrančića za hrvatsku kulturnu baštinu dajući uvid u njegov filozofski, lingvistički i hagiografski rad, kao i o intelektualnoj i kulturnoj povijesti doba u kojem je živio. Radovi u zborniku povezani su u tematske cjeline, poštujući raznolikost Vrančićeva bogatog opusa. U zborniku se nalazi dvanaest radova petnaest autora iz različitih područja. Obrađeni su Vrančićevi izumi iz Machinae novae, i predstavljeni kroz prizmu moderne 3 D tehnologije. Jezikoslovna skupina radova se bavi petojezičnim rječnikom.

Treća skupina radova se bavi dosada malo istraženim Vrančićevim filozofskim radom, te njegovim izdanjima Logica nova i Etica Christiana. Tu su i radovi koji iz mikroperspektive prikazuju kulturne i duhovne prilike šibenskog zavičaja potkraj 16. stoljeća. Zatim tu su radovi koji prezentiraju fond obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Zadru i nepoznati dosad neistraženi arhivski dokumenti o životu i radu Fausta s posebnim osvrtom na Vrančićevo traženje patenata za svoje izume. Naime, fond nosi naziv obitelji Draganić-Vrančić jer loza obitelji Vrančić po Faustu završava sa zadnjim ženskim potomkom Margaritom koja se 1737. udaje za Franju pl. Draganića. Draganići su također bili šibenska plemićka obitelj koja je gospodarila Pirovcem ( Zloselo ). Bračnim ugovorom uzeli su prezime Draganić-Vrančić.

Zbornik završava radom koji poziva na nova znanstvena istraživanja koja omogućava upravo ova vrijedna arhivska građa obitelji Draganić-Vrančić nastale u vremenskom rasponu između 1484. i 1921. godine.

djelomid1.jpg


drzavnostgp2020.jpg

tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close