23 Tra 2019
    2917

Ljubav još traje: Antonija i Ivan Juričev-Talijaš proslavili Dijamantni pir

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Utorak, 23 Travanj 2019 14:55
U vrimenu prošlog stoljeća ako muškarac nije služio vojsku, značilo je da nije sposoban ni za ženu, a ni za ženidbu. Tako je i Antonija, svomu Ivanu nakon njegovih riči, da ga nije dopalo služiti vojsku, rekla: „Prste prema Vodicama, a pete okreni Mrdakovici i piči, kad nisi za vojsku nisi ni zame“ . Prisela mu šala, pa joj Ivan uz smij odgovori: „Dopalo me moja golubice tri godine ratne mornarice..“


Tako je to nekada bilo, 22. travnja 1959. godine zakleli se jedan drugome na viru i jubav u župnoj crkvi u Vodicama i 60. godina kasnije (na Uskrsni ponedijak) obilježili svoj pir koji onda nisu ni imali, stoga je valjalo proslaviti dijamantni pir sa svojon dicom, dicon svoje dice, rodom i prijateljima.

Antonija je rođena u obitelji Latin-Srdarić, od oca Ante i majke Tomice, a Ivan u obitelji Juričev-Talijaš, od oca Ante i majke Matije, kumovi su im bili Bepo Specijalić iz otoka Šolte i Vinko Španja, rođak.

U svakoj priči, pa tako i u mojoj, kazuje Antonija, divojka čeka svoga princa na bilom konju, istina moj Ive baš i nije bija princ ali je bome dolazija na konju, jerbo je on iša na ispašu konja, a ja sam pivajući čuvala ovce, tako smo se dozivali, on bi čuja di ja pivan i doletija, pa smo najviše jubovali u poju.

3.JPG

Nedijom bi se viđali u crkvi, ali se znalo dok završi zvoniti Zdrava Marija, ja sam morala biti u kući,a dok bi šetali po Poljani, moj bi Ive posla kolegu svoga, pokojnog Jakova Žaknova, pa bi mi Jakov reka:“.. mala evo ti kolega posla bobon..“ On nije moga reći bombon, pa smo se moja drugarica Marica i ja smijale i jednom i drugomu. Zapravo, ja njega nisam ni poznavala kada sam dobila njegovo prvo ljubavno pismo, onda sam pitala mojega svaka, pok. Tona (muža od sestre), koji je to?!

Davno je to bilo, ima je moj Ive lipi krasopis i pisa sve u stihovima, u sjećanju mi je osta dio:“..golub leti s grane na granu ja ti pišem sad na drugu stranu, druga strana u prvome redu, draga moja šećeru i medu...“ i sve tako, nisi mu mogla odoliti, lipo je piva, lipo govorija i lipu kosu, garavo crnu, modru, i onda bi je diga u vis ... ko bi sve to ispriča imamo mi toga puno, pričamo dici kako je to bilo u naše vrime.

-A Ivan otkriva svoju tajnu, kako je kosu uvečer uvik u šudar veživa da bi mu stajala uzbrdo, da bi Antoniji bija nedoljiv, govoreći kako je odma, kad ju je vidija s onom njenon „lolom“ na glavi, zna da će biti njegova i činija je sve da tako i bude, da je osvoji. U crkvi je naše misto, kazuje Ivan, bilo kod oltara Sv. Ante, na toj strani su bili i njezini Latin-Srdarići ali ja sam uvik iša na „or“ kako bi je boje vidija i mendulama gađa ne bi li me pogledala. U to vrime učestvovao sam u svim crkvenim događajima, bija sam i žudija, a kada sam glumija Judu uživa sam sa vrećom od 33 srebrenjaka zveckati baš kod moje Antonije, eto priznajem sve sam koristija da me gleda i uspija sam.

vjenčanje.jpg

Ovo je dio jedne jubavne priče, a svaka priča ima dvi strane, nije uvik bilo lako, teških trenutaka bilo je i to već od početka, kada je Antonija ostala sama s kćeri a Ivan služija ratnu mornaricu tri godine, ali zajedničko strpljenje, vjera i upornost rezultat su uspjeha Antonije i Ivana da su proslavili 60 godina zajedničkog života, uglavnom manje-više u zdravlju boreći se sa životnim nedaćama, radeći i stvarajući svoj dom.

Podigli troje djece, dvije kćeri Grozdanu i Matildu, te sina Antu, od kojih imaju unučadi i praunučadi. Vedar duh i jubav drži ih aktivnima u svakom pogledu. Uživaju u druženju kroz susrete i putovanju i u Udruzi umirovljenika, Antonija posebno gaji tradiciju pjevanja i vodičkog kola kroz svoju Udrugu „Perlice“, a za svoj trud nagrađena je Plaketom Grada Vodica prošle godine.

Njihova poruka je ljubav, razumijevanje, poštivanje jednog prema drugom, te zajedništvo i puno „trpeža“!

Neka im je sretno i nadalje! Poživili nam još dugo!
lsrdaric.jpg
djelomid1.jpg

Krležina LEDA u Vodicama
Klikni na plakat za više informacija

Kliknite na plakat za više

tehnoadeo2017 BumbaNG
makina
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close