Joso Pešić – humanitarac iz Čiste Velike

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Subota, 31 Prosinac 2016 18:32
Joso Pešić i supruga Anka Joso Pešić i supruga Anka

Kraj godine idealno je vrijeme da se prisjetimo naših sugrađana koji su svojim nesebičnim djelovanjem doprinijeli razvoju zajednice. Jedan od njih je i gospodin Joso Pešić iz Čiste Velike, dobitnik Plakete Grada Vodica. Ovo priznanje gospodin Pešić je zaslužio zbog svog velikog zalaganja i prikupljanja sredstava s ciljem unaprjeđenja uvjeta života u svom rodnom mjestu. Cijeli svoj radni vijek proveo je u njemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg gdje je prikupljao novac za obnovu i izgradnju ratom razrušene Čiste Velike. Zahvaljujući i tim sredstvima mjesto je dobilo vodovodnu, telekomunikacijsku i električnu infrastrukturu te javnu rasvjetu.

Svoj dobrotvorni rad nastavio je i u mirnodopskim vremenima. Posjetili smo ga u Čistoj Velikoj na dan kada je u crkvu Svete Ane dopremljena skupocjena, ručno izrađena krstionica od domaćeg kamena koju su njegova supruga Anka i on darovali mjesnoj crkvi. 

„Naša velika želja bila je našoj prekrasnoj crkvi pokloniti krstionicu koja do sad nije postojala. Raduje nas ponajviše što će se ovdje krstiti nove generacije naše djece. 37 godina sam sa svojom obitelji živio u Njemačkoj, ali nikad nisam zaboravio rodni kraj i uvijek me vukla želja za povratkom. Kako nisam sudjelovao u Domovinskom ratu i nisam ispaštao kao moji sumještani, odlučio sam pomoći onako kako sam mogao."

U vrijeme agresije na Hrvatsku gospodin Pešić organizirao je prikupljanje i dopremanje humanitarne pomoći u obliku hrane, odjeće i higijenskih potrepština, a od '95. do '97. godine među svojim prijateljima i kolegama prikupljao je sredstva za pomoć svom ratom razrušenom selu. Prikupili su preko 20 tisuća eura koji su utrošeni za izgradnju vodovodne telekomunikacijske i električne infrastrukture.

„U tuđinu sam otišao kao jako mlad čovjek i cijeli život me vukla želja za rodnim krajem, a kako nisam sudjelovao u ratu odlučio sam se na ovaj način odužiti."

Gospodin Pešić sa svojom suprugom se iz Njemačke vratio u svoje rodno selo, gdje zadnjih 9 godina uživaju u mirovini. „Ostvarila nam se najveća želja; napokon smo se vratili u svoju Čistu Veliku. I dalje ćemo se truditi pomagati razvoju mjesta koliko god budemo mogli."

Na kraju našeg razgovora gospodin Pešić svim je žiteljima Čiste Velike i čitateljima našega portala poželio puno zdravlja, sreće i blagostanja u novoj godini. Pridružujemo se njegovim željama.

krstionica.jpgRučno izgrađena krstionica, dar Jose i Anke Pešić crkvi sv. Ane u Čistoj

 

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close