Ožujak 16, 2022 3093

Sahranjen Krešimir Nikolac, jedan od najomiljenijih nastavnika u vodičkoj osnovnoj školi pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća

Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

Danas je u Žaboriću sahranjen gospodin Krešimir Nikolac.  Za Vodice ga vežu lijepe uspomene iz druge polovice pedesetih i početak šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je  kao profesor tjelesne kulture radio u našoj osnovnoj školi.

Nepunih desetak godina rada i života u Vodicama bile su dovoljne da ostane u pamćenju svojih učenika kao jedan od najomiljenijih nastavnika. Bio je odličan i kao pedagog i kao strastveni zagovaratelj bavljenja sportom. Pogotovo rukometom kojeg je posebno volio. Školske godine 1958/59 unosi više sadržaja rukometne igre u program tjelesne kulture i upoznaje učenike s osnovama tog sporta, a stvara i prvu školsku rukometnu ekipu. Okupio je i ostale rukometaše iz mjesta, njima pridodao svoje starije učenike, pa su svi zajedno igrali naredne dvije godine. I profesor Nikolac  bio je dio te ekipe.

Kako to često biva u životu prosvjetara, svoju životnu partnericu pronašao je baš u tom miljeu. U vodičkoj osnovnoj školi radila je kao učiteljica i gospođa Anka Blažević. Nakon vjenčanja živjeli su u stanu iznad Stare pošte (u Lajkovoj kući), a  kad je u listopadu 1958. godine dovršena „učiteljska“ zgrada, koja se nalazi pored Ambulante, useljavaju u nju i tu žive do odlaska u Šibenik. U braku dobivaju kćer Nives, danas poznatu šibensku sutkinju, i sina kojem su nadjenuli očevo ime. 

Profesor Nikolac živio je nešto manje od 90 godina (rođen je 1933.).

Generacije vodičkih učenika i rukometaša uvijek će ga se rado sjetiti.

Rizk Casino Bonus

U njihovo ime i u ime svih mještana Vodica izražavamo sućut njegovoj djeci i unucima.

Pri pisanju ovog teksta korišteni su dijelovi knjige „50 godina rukometa u Vodicama“ autora Engelsa Alfireva.  Zahvaljujemo na pomoći i učiteljici Vanji Borić, koja već 64 godine neprekinuto živi u „učiteljskoj“ zgradi (o tome ćemo sa njom u posebnom tekstu), Sanji Radin-Mačukat, Milki Juričev-Martinčev (Pipićevoj), Vinku Grgurevu i Tonču Juričev-Grginu.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Ožujak 2022 18:09
djelomob1.jpg