Srpanj 24, 2020 3057

PAŠKINA "VODIČKA ĆAKULA"

Ništa kontra naših Vodica ne more ni korona, jer sezona gre, neka gre...

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

PAŠKO ROKIĆ putopisac, prvićkih korijena, koji ljeta provodi u Vodicama za Infovodice pripremio je svoju "Vodišku ćakulu" o tome kako nas vide gosti i kako naš turizam prkosi koroni: čistim morem, pravim vinom i ljubaznim domaćinima.

Eto gre, neka gre, krenulo nas. Sezona nam nakon svih pehova ide od ruke. Nije ka prošla, ali je lipa ka ova unikatna, cila napravljena od gušta, neizvjesnotisti i iščekivanja u stilu: šta će biti  ako ne dođu furešti. A istina je sve se bilo urotilo baš protiv nas: korona, strana konkurencija, pad morala, pulitika,  izbori i loše vrime. 

Ali nemore ništa kontra naših Vodica, baš ka šta kažu iz naše klape "Godimenti" da su nam Vodice u duši i tilu, a posebno našim turistima koji  su jedva dočekali da se granice otvore  pa da požure na more. A sa naših ponistra vide se Zlarin, Prvić, Lupac i Tijat, a ispod volti dalmatinska pisma opet odzvanja laganini onako šoto voće. Ni Nizozemcima se ne ide doma iako ih njiovi pulitičari zovu da se vrate čim prije zbog korone.

      -Ma kakva korona, kaže mi Jens, tu bi ja i supruga mogli ostati cili život. Vodice i ovaj arhipelag sa toliko prekrasnih otoka su mi najlipši na svitu. Nema ništa bolje nego popit kavu u Marini, a onda učinit điradu do Punte i Olimpije. Ne znam šta bi nas moglo zaustaviti da lito ne provedemo u Vodicama, ispovida nam se simpatični Nizozemac koji kada je u Vodicama na litovanju ne gleda televiziju ni internet. E, evala mu jer zna čovik šta valja pa koristi svaku minut za odmorit dušu i tilo. Gori kod Olimpije je u naše Vinke iznajmija jedan lipi apartman pa guštaje po cile dane, malo na more po danu a pridveče uvati se kraja. Priča nam Jens svoju ćakulu kako je u Vodicama upozna Tripice i kako gušta u prvinskim pidočama na buzaru i dodaje.

 

Za sve su krivi naši domaćini šta su me jedan dan pozvali  na marendu i ponudili nas sa jednim ukusnim jelom. Nismo ni znali od čega je spremljeno. Bilo je super ukusno i sve smo pojeli. Poslije smo saznali da su to bile Tripice kada su nam nasi domacini objasnili da su spremljene od kravljih stomaka. A drugi put uvjerili su nas u vaše dobre školjke sa puno luka i petrusimena, tako da ćemo sad ubuduće ta jela potražiti u restoranu Burin, gdje smo česti gosti, na kraju nam govori Jens koji misli sa suprugom u Vodicama ostati do kraja ljeta, pa eto šta bude bit će. Misli Nizozemac Jens  kako bi u našim Vodicama mogao uskoro provoditi i svoje umiroljeničke dane, jer di to ima na svitu, toliko čistog mora, dobrog vina i ljubaznih domaćina, sve na jednom mistu u našim lipim Vodicama.

     Oliverovim stazama do Šepurine

Zna je to i pokojni velemajstor dalmatinske pisme, stari Dupin, Oliver Dragojević, koji je isto volio Vodice i Prvić Šepurinu u koju je često navraća kod svog gitariste iz banda Dupini. Tu je i nastala ona njegova lipa pisma "A kad mi dođeš ti", o čemu i danas svjedoče lipi kadrovi Šepurine u kojoj je i snimljen spot za ovaj njegov veliki hit. A Oliverovim stopama u mirnim Šepurinskim litima danas uživa i njegov kumpanjo  Tedi Spalato, pa tako i dalje u vodičkom arhipelagu odzvanja prava dalmatinska pisma, a tu u blizini rođene su i najveće hrvatske glazbene zvijezde poput: Zlarinjanina Vice Vukova, Šibenčanina Miše Kovača, Ive Patire, Zdravka Škendera, Arsena Dedića i drugih, čiji prekrasni glasovi i danas dozivaju Dalmatince da se vrate doma na rodne škoje. Tako je to kada su pisma i dobar štimung Vodičanima i Šibenčanima u krvi, a to je dobro poznato i našim dragim gostima, kao i našim neumornim vodičkim umirovljenicima kada su fešte i zajednička druženja u pitanju. Svaka čast oni bar znaju uživati, veseliti se i biti neumorni u mirovini, jer ča je život nego fantažija, baš ka šta bi zna reći nas Oliver.

Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Srpanj 2020 03:40
djelomob1.jpg