Desto desk
08 Velj 2021
    1190

Tablica učinkovitosti: Evo koliko štite 6 najpoznatijih cjepiva

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 08 Veljača 2021 15:21

Infektologinja Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu Monica Gandhi objavila je na Twitteru rezultate kliničkih ispitivanja šest najpoznatijih cjepiva protiv COVID-a. Riječ je o cjepivima Moderne, Pfizera, AstraZenece, Johnson&Johnsona, NovaVaxa te ruskom cjepivu Sputnjik V.Tablicu je na svojem profilu na Facebooku podijelio i komentirao Gordan Lauc, član Vladina Znanstvenog savjeta.

- U ovoj tablici su pregledno prikazani rezultati kliničkih studija različitih cjepiva. Ukratko, sva cjepiva vrlo učinkovito štite protiv teškog oblika bolesti, što je najvažnije za pojedinca koji se cijepi, napisao je Lauc.

Ništa nije 100% sigurno, pa tako ni cjepivo. Igla možda nije savršeno sterilna, ili vam sestra neće dobro dezinficirati mjesto uboda pa možete dobiti i nekakvu gadnu infekciju. No to je rizik sumjerljiv riziku kada se nabodete na nekakav trn u vrtu, ili vas upikne osa ili ugrize mrav. Možda dobijete neugodnu reakciju imunog sustava na cjepivo, no to se s podjednakim rizikom može dogoditi pri infekciji bilo kojim virusom, bakterijom, pa čak i ako nešto pojedete ili udahnete.

Život je rizik i nikada nećete biti 100% sigurni. No svakako je bilo koje cjepivo manji rizik od infekcije živim virusom koji će se u vama umnožiti oko milijardu puta i pri tome će nastati sve moguće mutacije u genomu virusa koje možete zamisliti. Neki od tih virusa će se možda ugraditi u vašu DNA. Polovina našeg genoma su "ožiljci" nastali tijekom milijuna godina rata s virusima.

Ako dobijete priliku, cijepite se onim cjepivom koje vam prvo ponude. To je najbolje što možete učiniti za sebe. Ako se bojite, ne morate se cijepiti, no onda riskirate da se zarazite živim SARS-CoV-2. I u tom slučaju ćete najvjerojatnije preživjeti, no rizik je ipak puno veći. Za starije od 75 godina taj rizik uopće nije zanemariv. Ako ste mlađi, no debeli ste, rizik teškog oblika bolesti je isto dosta velik, navodi Lauc

U ovoj tablici su pregledno prikazani rezultati kliničkih studija različitih cjepiva. Ukratko, sva cjepiva vrlo...

Posted by Gordan Lauc on Monday, February 8, 2021

  

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close