Na baštinskom susretu Čiste velike 2019. bilo ih je 'ko u Omišu'

Čišćani sinoć poručili: „Nedajmo nikome da nam otme, da nam zatre, dokine ono što su bili naši preci..“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Subota, 10 Kolovoz 2019 14:24
Misao i vodilja organizatora sinoćnje manifestacije Baštinskih susreta u Čistoj Velikoj bila je: „Nedajmo nikome da nam otme, da nam zatre, dokine ono što su bili naši preci, što smo mi danas i što će sutra postati naša djeca. Čuvajmo to i prenosimo dalje.“


- Ovo je bio četvrti baštinski susret, ali drugi koji se organizira na način da se spajaju folklorna i vokalna baština našega kraja koja je zaista veoma bogata. Bogatstvo ovogodišnjeg susreta je u vokalnoj različitosti koja se proteže od klapske pjesme s mora pa sve do dalmatinskog zaleđa, kazao je Antonio Šunjerga, inicijator projekta i član udruge Motus.

Ispred crkve Svete Ane skupilo se petstotinjak ljudi, a klape su im s guštom pjevale.

- Zezamo se da ih je bilo više nego u Omišu. Klape su izrazile želju da nam opet dođu, a kasnije smo svi zajedno uživali u druženju i malom domjenku do 2-3 h iza ponoći. Sada nam samo napamet dolaze nove ideje i planovi za sljedeću godinu, pogotovo jer nam se ljudi javljaju za suradnje i nude svoju pomoć, priopćio nam je Šunjerga.

Ovaj događaj je povezao njihove sumještane, ali i turiste. Sinergija i interakcija s publikom je bila fantastična

- Prvi sinoćnji izvođači - Pivači svetog Jakova došli su nam iz Šibenika. Muški su vokalni sastav osnovan 2011. godine sa željom da pjevaju Bogu na slavu i ljudima na duhovnu korist na prepoznatljiv a capella način. Izveli su nam pjesme duhovnog i domoljubnog karaktera, prepričala nam je Ana Perković Šunjerga, koordinatorica i voditeljica programa.Nakon njih uslijedio je pravi, izvorni hrvatski otočni proizvod! Ženska klapa Zivka došla im je s otoka Pašmana. Njihov naziv potječe od starodalmatinskog naziva krevetića za bebe – zikva, a inicijatorice su i organizatorice otočke klapske smotre koja se održava u njihovom Pašmanu već nekoliko godina počekom mjeseca kolovoza te na taj način nastoje očuvati taj bogati dio hrvatske baštine i promovirati svoj otok.

- Treća na redu bila je klapa Brodarica koja se može pohvaliti mnogobrojnim nagradama koje su jedan od pokazatelja koliko oni stvarno vole i žive klapsku pismu. Nakon njih zabavile su nas Šibenske šuštine, čuvarice starih napjeva i folklornih običaja. Broje tridesetak članica različite životne dobi većinom iz Šibenika. Ali kako nas Čišćana ima svugdje, pa smo osim u Pivačima svetog Jakova i kod njih pronašli neko naše lice.

Prisjetili su se i kako su se naši stari veselili i pjesmom prikazivali događaje svoje svakodnevice jer je slijedilo malo krša, kamena i pjesme iz bogate baštine našeg dalmatinskog zaleđa. Vukušićki bećari su nedavno osnovani, krajem prošle godine, ali su unatoč tome bogati pjesmom koju crpe iz dugogodišnjeg sudjelovanja u kulturno umjetničkim društvima te stečenim običajima koje se prenose iz generacije u generaciju.

- Klapa HKŽ Croatia Munchen došla nam je iz najstarije i najveće hrvatske katoličke zajednice na svijetu. Djeluju 30 godina i prijatelji su, ljubitelji i čuvari hrvatske glazbene tradicije. Važno mjesto u njihovom repertoaru zauzimaju duhovne i klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika, a za nabrojati njihove uspjehe trebalo bi nam puno vremena.

Kao zanimljivost za kraj čuli smo kako dalmatinska klapska pjesma zvuči u izvedbi članova klape sa nama dalekog Pacifika. Klapa Samoana sa Novog Zelanda je klapa koja želi jačati veze između malih zemalja Hrvatske i Samoe. Iako nijedan član klape ne govori hrvatski, to ih ne sprječava da svojim glasom prenesu svu emociju dalmatinske pisme.

- Vjerujem da smo sinoć svi uživali i sigurna sam da se vidimo i dogodine, za kraj nam je kazala Perković Šunjerga.

Da bi ovo seoce imalo svoje kulturno ljeto, uz Udrugu Motus i mještane Čiste Velike, svoj su veliki dali i Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica.
Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

djelomid1.jpg


Klikni na plakat za više info

Klikni na plakat za više infoImage is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close