11 Srp 2019 Morski.hr Screenshot / Morski.hr
  2579

Istinski ribarski Robin Hood

Ribar Nino Mrvica pustio natrag u more 200 kg teškog bucnja: „Neka beštija živi“

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Vodički ribar Nino Mrvica ovih dana je uhvatio neobičan ulov. Riba veliki bucanj iz redova zrakoperki, najveća je koštunjača. Pa iako je primjerak imao oko 200 kg, ovaj je prava beba, jer bucanj može premašiti i dvije tone. A Nino ima kodeks kojeg poštuje; nedorasle ribe i one koje ne može komercijalno iskoristiti, vraća natrag u more. Kaže: „More daje, moru vrati“.


Novinar portala Morski.hr razgovarao je s Ninom Mrvicom da prenese plemenitu priču istinskog ribarskog Robin Hooda. Uhvativši bucnja, nožem je iskidao mreže da ga što prije oslobodi:

– Uhvatili smo ovu ribu u akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara u mriže carice, stajaćice. Imao je težinu oko 200 kg, naraste on u Jadranu i do tonu, a vani malo i više. U Kaliforniji je uhvaćen 2 ipo tone težak primjerak. Konretno mi je prvi put da sam uhvatio bucnja, ali egzotičnijih vrsta je bilo. Znala se kornjača uhvatit, pa bi je oslobodio i pustio, a pošto može duže bez zraka zasad sam ima sriću pa su sve bile žive.

Ne volim ubijat ono šta nije u svrhe prehrane i lkomercijalne svrhe. A za bucanj ne postoji tržište. Je li zaštićena vrsta ili nije, ne znam, ali ja sam ga pustio. Život je život, neka beštija živi, nemam potrebu zadržavati išta iz mora radi atrakcije. Puštamo sve što je malo, nedoraslo i nije sklono mriještenju jer triba i dogodine loviti i raditi, ali i ostaviti za buduća pokoljenja.
Često se u posljednje vrijeme priča da je ribe sve manje. Ima li je u Jadranu?

– Sigurno je nema kao u prošlim vremenima, prije 10, 20 ili pogotovo100 godina, ali riba koju ja lovim ima fantastičmnu cijenu i svaki komad ribe je kao komad zlata. Tako da smo mi tragači zlata uz normalno, trud i veliki napor i rad. Ja nisam od onih koji nužno kukaju, ali kao u svakom poslu neke stvari mogu bit bolji i mi možemo definitivno biti bolji.

Je li više stranih vrsta u Jadranu?

– Imamo sve više invazivnih vrsta. Uhvatio sam kostoroga koji nije tipičan u Jadranu, a sad ga ima relativno dosta u odnosu na prije. Pojavio se i crv vatreni koji je prije obitavao na južmom dijelu Jadrana, a sad ga ima dosta i na srednjem jadranu. On dosta radi probleme na uhvaćenim ribama. Koliko mi je poznato, ni jedna riblja vrsta ga ne jede, iako je sličan ovom crvu na koje se love ribe. Kad ga uzmeš u ruku, peče kao žar od cigarete. Dosta nam štete radi na ulovu, pojede ih.

Što biste poručili kolegama, a pogotovo vikend ribarima željnim zarade?

– Treba biti obazriv prema moru koje nas hrani – kazao im je Nino Mrvica između kratkog predaha i pripreme da ponovo isplovi sa svojim 9-metarskim ribarskim brodom Lucija na pučinu. 
djelomid1.jpg


Najnovije
 • Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže
  Information
  Podijeli
  Information

  Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close