• 22 Srp - 23 Srp
  • 24 Srp - 26 Srp
  • 27 Srp - 31 Srp

Deset godina djelovanja Dramske amaterske družine Vodice: Samo se na teškim i zahtjevnim tekstovima uči

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Jučer, 23. veljače, Dramska amaterska družina Vodice koja djeluje u sklopu POU Vodice, obilježila je punih 10 godina svoga djelovanja. Upravo se na jučerašnji dan, 2009. godine u Kulturnom centru Vodice otvorio zastor za izvedbu prve predstave.

Ravnateljica POU Vodice, Gordana Birin istaknula je da je na početku njezinog angažmana u Kulturnom centru bilo kino.

“Moja je želja bila da jednom mjesečno dovodimo predstave renomiranih kazališta, što radimo i danas, no također da pokrenemo i amatersku dramsku družinu. Trebalo je dugačak put prijeći do ostvarivanja te zamisli i zato sam sretna da od prve premijere do danas, ta amaterska družina konstantno napreduje i kreće se prema visinama”, rekla je Birin i nadodala kako je dugogodišnja gradonačelnica Vodica, gospođa Branka Juričev Martinčev svojim angažmanom puno pridonijela tome da ovaj projekt zaživi, a prema ravnateljičinim riječima upravo je sadašnji voditelj Družine, profesor Zdravko Todorović, svojom predanošću i radom učinio da ova vodička Družina izađe iz lokalnih okvira i bude prepoznata od struke.

dramska018 (Custom).jpg

I zaista, Dramska amaterska družina Vodice svojoj je publici u posljednjih 10 godina poklonila 17 predstava različitih žanrova; igrokaze za djecu, pučke igre, mjuzikle, remek-djela svjetske i klasike hrvatske dramske književnosti, teške obiteljske drame, monodrame, komedije.

Družina je također obilježavala i značajne obljetnice kao što su godišnjice hrvatskih književnika Ivane Brlić-Mažuranić, Luke Paljetka, Miroslava Krleže, Ranka Marinkovića, Mladena Bjažića, Antuna Gustava Matoša te 100. obljetnicu zbornika Hrvatska mlada lirika 1914., a priključili su se i globalnoj proslavi 450. rođendana velikog Wiliama Shakespearea pučkom igrom Otelo sa Suska.

Ovaj plodni rad prepoznala je i struka, pa je tako predstava Penelope na 53. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2013. dobila posebnu pohvalu za likovnost i izgled scene, a već iduće, 2014. godine je predstava Tene Štivičić Dvije pobijedila je na regionalnom natjecanju u Belom Manastiru.

Dramsku amatersku družinu vodila su 3 voditelja; glumac amater Šibenskog kazališta Pave Čala, zatim dugogodišnji profesionalni glumac Ernest Berec i učitelj Zdravko Todorović koji Družinu vodi i danas, a prošlo kroz nju je prošlo stotinjak djece i odraslih glumaca, čiji je rad također prepoznala struka.

Tako je Martina Tabula u ulozi sestre Stelle u remek-djelu svjetske dramske književnosti Tramvaj zvan žudnja na 56. FHKA bila nominirana za nagradu za sporednu žensku ulogu, dok je dvije godine kasnije, 2018. na tom istom festivalu Anđela Fržop za monodramu za dva lika, Nemreš pobjeć od nedjelje Tene Štivičić dobila nagradu za glavnu žensku ulogu i tako donijela najveće priznanje vodičkoj Družini do sada.

Uspjeh ove Družine ne bi bio moguć i bez “nevidljivih” suradnika koji nisu na pozornici. Tako su tijekom ovih godina sa vodičkim Kazalištem surađivali autori plakata, frizeri, šminkeri, cvjećari, kostimografi, slikari.

U svojoj jedanaestoj godini postojanja, Dramska amaterska družina bit će jedini domaćin Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, tako da će kazališna publika moći 2 vikenda uživati u mnoštvu predstava koje će se odigrati u Kulturnom centru Vodice.

A da vodička kazališna publika cijeni rad Družine svjedoči i nemali broj predstava koje su se igrale pred punim auditorijem.

Tako je bilo i sinoć, na proslavi desete obljetnice, a mi se već sada možemo veseliti i idućim godinama u kojima će Dramska amaterska družina Vodice svojoj publici, sigurni smo, donositi brojne sjajne predstave.

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam
djelomid1.jpg

hangardesknov.jpg
Untitled-1.jpg
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid
kompostiranje

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close