Otvorena retrospektivna izložba Mile Mićina: Sretni smo što smo živjeli u njegovom vremenu i što smo imali prilike družiti se sa tako velikim stvarateljem

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Na današnji dan prije 86 godina rodio se Mile Mićin, u majke Ive Đerine koju su svi zvali Cura i u oca Stanka, zidara kojeg su 1942. godine strijeljali talijanski fašisti. Osebujan, plodan i svestran umjetnik, vodički slikar, grafičar, skulptor, restaurator, dizajner i inovator, uvršten u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, zadužio nas je svojim djelima i zaslužio da se barem dio njegove bogate umjetničke baštine predstavi javnosti.


Piše Ivica Bilan / Foto: Ivica Bilan

Stoga su njegovi kolege umjetnici iz Likovne udruge More, kojoj je pripadao do svoje smrti 2014. godine, u suradnji sa Gradskom knjižnicom Vodice i pod pokroviteljstvom Grada Vodica, na dan njegova rođenja organizirali otvorenje retrospektivne izložbe ovog ponajboljeg umjetnika u povijesti našega mjesta, i predstavili njegov život i rad.

O Mili su, osim moderatorice događaja Manuele Srdarev, govorili i Sanja Mrša Vukman, Slobodan Mačukat i Roko Ivanda koji je prisutnima prikazao i fotografije Milina ateljea u Vrpolju kraj Knina u kojem je boravio najveći dio svojih poznih godina.
Mile Mićin završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ivana Šebalja i Josipa Resteka. Životni i umjetnički put odveo ga je u mnoga mjesta, od Noršića kraj Samobora do Rima u kojem je zasnovao i obitelj. Po povratku iz Italije 1977. godine vraća se u rodne Vodice i otvara legendarnu galeriju u Čorićevu turnju.

U tom periodu dao je velik doprinos razvitku kulture i turizma u Vodicama. Kako je rekao Slobodan Mačukat, ono što je Ante Roca značio za razvoj turizma to je Mile Mićin bio za razvoj kulture u drugoj polovici prošlog stoljeća. Nakon Vodica Mile je živio u Zadru kojem je podario reprezentativan suvenir, stakleni Sv. Donat. Taj rad mu je više puta nagrađivan, 1999. godine u Zagrebu i kao najbolji suvenir.

Bio je svestran u tehnikama. Manuela Srdarev rekla je, među ostalim, „kako je Mile postizao djela vrhunske estetske razine, suvereno gospodareći materijalima i tehnikama kojima se razigrano prepuštao ili ih je potčinjao svojoj ideji i konceptu".

Sanja Mrša Vukman poetski se obratila Mili i posjetiteljima ove večeri u vodičkoj knjižnici stihovima u kojima je rekla i ovo: „... i svoje je zapise nazvao ljubavnim pismima. Neka od njih je pod kraj ciklusa počeo ostavljati nedovršenima. Ljubavna pisma zatim se više nisu zvala ljubavna i lagano i ohlađeno, u modrom se pročitala grafika s nazivom „Dalmacija".

31563970_1796506473774992_3819235247753527296_o.jpg

Netko je u njegovim staračkim rukama puno godina nakon te ljubavi, prilikom rukovanja oko kupovine jednog čudesnog predmeta osjetio nit. Nit koja se toliko profinila. Bila je srebrna i naelektrizirana. I taj netko se osmjehnuo i rekao: Ljubav..."

Zadnje godine Milina života bile su izuzetno teške. Živio je boemski i gotovo asketski. U pokušaju da mu pomognu prednjačili su Ana Lasan i Josip Mateša koji mu je, uz pomoć još nekih dobrih ljudi gradio kućicu u vodičkom polju koje je silno obožavao.

Nije dočekao kraj njene gradnje. Do svoje smrti živio je beskompromisno za svijet umjetnosti kojem je podario brojna djela. Iza njega je ostala bogata ostavština. Članovi LU More uputit će poziv Gradu Vodicama da pomogne u zbrinjavanju njegovih radova. Mile je zbilja bio istinski umjetnik. Sretni smo što smo živjeli u njegovom vremenu i što smo imali prilike družiti se sa tako velikim stvarateljem.

Osim domaćih štovatelja njegovih djela, u vodičkoj knjižnici večeras su bili i nosioci kulturnog života u susjednom Šibeniku, barem kada je riječ o likovnosti, naš Pavao Roca i prof. Zdenka Bilušić. Ova izuzetna izložba moći će se razgledati do 18. svibnja.

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

djelomid1.jpg


Klikni na plakat za više info

Klikni na plakat za više infoImage is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close