Na 115 obljetnicu rođendana pjesnika Ive Čaće upriličena večer u kojoj su se Vodičani prisjetili njegova života i svega čime je zadužio svoje rodno mjesto

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Na jučerašnji dan prije 115 godina u Vodicama se rodio slikar i pjesnik Ive Čaće. Tim povodom u Gradskoj knjižnici Vodice upriličena je večer u kojoj smo se prisjetili njegova života i svega čime je zadužio svoj narod i rodno mjesto.


Nakon osnovne škole u Vodicama završava drvodjelski zanat. Zbog sukoba s tadašnjim režimom (talijanskim okupatorom) bježi u Drvar i zapošljava se kao drvodjelac. Tamo ostaje do 1921. godine, a 1922. na Šolti dočekuje odlazak Talijana. Po povratku u Vodice priključuje se radničkom pokretu. Zbog svog revolucionarno – demokratskog opredjeljenja sukobljava se s kraljevskom vlasti i biva više puta zatvaran i fizički drastično zlostavljan. U predratnim godinama u svojim književnim i slikarskim počecima povezuje se sa skupinom seljaka književnika i slikara, pripadnicima Hlebinske slikarske škole i surađuje u Zborniku hrvatskih seljaka. Njegovi su radovi objavljeni u naprednim, lijevim časopisima, povremenih izdanja: Glas omladine (1935, 1936); Hrvatsko selo (1935); Književni glas (1935), Suvremeni pogledi (1936); Seljačka misao (1939); Zbornik hrvatskih seljaka (1936, 1938). Neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, 1939. godine objavljuje u Zagrebu brošuru Gospodarske i prosvjetne težnje hrvatskih seljaka i svoju prvu knjigu pjesama Pjesme i crteži za koju je sam napisao predgovor.

Zavičajna poezija Ive Čaće javlja se poput uzdaha, čežnje, iskre ljubavi prema ženi, potresnog protesta prema režimu pa i kletve koju na kraju krajeva ne izgovara glasno.

Prilike u kojima je stvarao kao i književno ozračje utjecalo je velikim dijelom na stvaralaštvo Ive Čaće. Njegove pjesme motivirane su događajima proizišlim iz društveno – političkog života i teškim životnim uvjetima i seljaka i radnika ondašnjeg vremena. One su odraz i njegova osobnog bunta koji se nastanio kod pobunjenog i ugnjetavanog čovjeka te ih nalazimo u cjelokupnom Čaćinom stvaralaštvu, kako kroz poeziju, jednakom snagom izražava patnju svog naroda i crtežima. Među ostalima, napisao je i poemu Stipe Jarbolina u kojoj vrlo slikovito opisuje odraze ljudskih sudbina i svog okruženja, a iz predgovora kojeg je sam i napisao ističe:

Širok je, ljudi, pojam ljepote, sve zavisi od toga, kako se i sa koje strane neka stvar promatra.

Ima ljudi koji se zgražaju i pjene od bijesa radi jedne nepravilno postavljene rečenice, a sami nikada u životu ni pet korisnih riječi napisali nisu u obranu onih, koji zagovor i obrana treba.

Kome, dakle, da posvetimo svoju pažnju? Mnogim milijonima gladnih ili nekolicini sitih i dokonih jezičnih čistunaca?

Nisam školovan čovjek ali to, obzirom na kritiku moga rada, ne dolazi u pitanje, time se ne želim pokrivati. Ja na sebe uzimam odgovornosti najškolovanijih.

Ako moj dosadašnji rad i ova knjiga dobiju priznanje onih, koji imadu žuljevite ruke i pogrbljena leđa, smatrat ću se naplaćenim za uloženi trud i bit ću sretan.

U Vodicama, 1.srpnja 1938., Ivan Čaće

30822020_1792546147504358_5181963012276449648_o.jpg

Na ovoj večeri posvećenoj velikom vodičkom i hrvatskom pjesniku i slikaru, preminulom u studenom 1947. godine, govorili su Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice i Slobodan Mačukat koji je kazao kako povijest jednog naroda počiva na kronici, a istina na umjetnosti.
Povijest naših predaka zrcali se u djelovanju Ive Čaće, njegova brata Mate, učitelja Pave Roce, književnika Ćire Čičin-Šaina i posebice svećenika Josipa Mrkice, prvog prosvjetitelja na ovim našim prostorima.

Večer posvećena Ivi Čaći nije mogla proteći bez njegovih pjesama Lipa noć i Kraj ognjišta koje su, uz gitarističku pratnju Damira Fržopa i Tonča Zekonjića, čitali Grgo Birin i Sanja Radin-Mačukat.

U multimedijalnoj dvorani, u kojoj se ovaj događaj održavao, izložene su fotografije obitelji Čaće i nekoliko Ivinih slika. Za ovu prigodu vodičkoj knjižnici ustupile su ih obitelji Marije Vidov i Branka Juričev- Martinčeva.
Njih dvoje, kao i Sidonija Šprljan, nećaci su pokojnog slikara i pjesnika prvićko-vodičkih korijena. Osim što su prisustvovali ovom za njih posebno emotivnom događaju, oni su u njemu i vrlo aktivno sudjelovali. Branko svirajući harmoniku, a gospođa Marija pripovijedajući o nekim crticama iz ujčeva života. Među ostalim, kazala je kako je i Miroslav Krleža jako cijenio Ivu Čaću i inzistirao da se na ondašnjem Radio Zagrebu emitiraju posebne emisije na dan njegova rođenja. Umirovljena učiteljica Marija Vidov pristigla nam je iz Zadra (i Kali), a ovu prigodu iskoristila je i kako bi vodičkoj knjižnici poklonila nekoliko primjeraka ukorićenih dramskih tekstova svog ujca.

Ovu večer u knjižnici završila je vodička pjesnikinja Elvira Lasan-Zorobabel koja je pročitala pjesmu Materina traveša.

- Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da se prisjetimo djela i lika našeg značajnog slikara i pjesnika Ive Čaće, a posebno hvala upućujemo članovima obitelji Vidov, Juričev-Martinčev i Šprljan.
Danas u 19 sati u Gradskoj knjižnici Vodice družit ćemo se sa dvadesetdvoje pjesnika iz Zadra, Šibenika i Vodica, i Šibenskim trubadurima koje je za ovu prigodu okupio Igor Lokas, a u ponedjeljak u istom terminu, uz pomoć članova LU "More", prisjetit ćemo se još jednog velikog vodičkog umjetnika Mile Mićina. – poručili su iz Gradske knjižnice Vodice

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

djelomid1.jpg


Klikni na plakat za više info

Klikni na plakat za više infoImage is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close