07 Tra 2018
    920

TOMB RAIDER: Neka nova Lara Croft, neki stari problemi.

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kako je u Hollywoodu u posljednje vrijeme trend slavljenja žena i borbe za ravnopravnost spolova u velikom zamahu, a sam vrhunac istog je bila ovogodišnja dodjela Oscara, bolje vrijeme za novi Tomb Raider film producenti nisu mogli ni poželjeti. Akcijski filmovi sa ženskim likovima u glavnim ulogama izlaze kao na pokretnoj traci pa se nova filmska adaptacija Tomb Raidera nametnula sama po sebi.


Lara Croft, najpoznatiji ženski lik u svijetu videoigara i ikona pop-kulture, žari i pali već više od dvadeset godina i za to vrijeme bila je inspiracija mnogim generacijama.

Svoj filmski debi Lara je imala već sad davne 2001. godine kada ju je na vrhuncu popularnosti utjelovila, tada jednako popularna i slavna, Angelina Jolie. Bio je to sasvim logičan izbor, pa iako su sami filmovi bili u najbolju ruku prosječni, Angelina kao Lara Croft ima i dan danas kultni status među fanovima.

Nadmašiti Angelinu, privući stare fanove i zadovoljiti nove bio je sasvim nezahvalan zadatak za producente filma. Priliku za to vidjeli su u velikom komercijalnom uspjehu Tomb Raider video igre iz 2013. godine. Naime tvrtka Square Enix ponovno je pokrenula serijal, napravila takozvani "reboot", i krenula iz početka sa pričom o Lari. Nova Lara je izvrsno prihvaćena, igra je dobila pozitivne kritike i rodila se ideja da se napravi filmska adaptacija iste.

tr2.jpg

Uloga Lare pripala je Aliciji Vikander, izvrsnoj švedskoj glumici, jednoj od predvodnica nove mlade garde. Ona se odlično se snašla u njoj i po meni je jedina dobra stvar ovog prosječnog filmskog ostvarenja.

Osim što je fizički dosta slična novoj Lari, gdje seksipil više nije u prvom planu, vrlo je uvjerljiva kao čvrsta i nezavisna cura u početku filma i kao akcijska junakinja u nastavku. Jako je dojmljiva u tim akcijskim scenama.

Mislim da fanovi ovog novog serijala itekako mogu biti zadovoljni Aliciom kao novom Larom. Ostatak glumačke ekipe je slabo i nikako iskorišten.

Dominic West kao Larin otac i Walton Goggins kao glavni negativac su čisti kliše. Moglo se više truda dati i prikazati njihove želje i motivacije, a ovako su svedeni na frajera koji ide spasiti svijet, jer nitko drugi to neće i na frajera koji je tu da bude bad guy i to je to.

To je i glavni problem ovoga filma. Dosta pojednostavljena i ponešto izmjenjena priča nego što je u predlošku iz video igre. Jednostavno fali ona dubina koju ima sama video igra.

Sam film je vizualno vrlo dobro napravljen. Obiluje odličnim akcijskim scenama koje su lijepo snimljene. Tu i tamo se baš primjeti CGI, ali ništa strašno. Neke scene su kopirane izravno iz video igre i fanovi će ih lako prepoznati.

Ponekad uleti neka scena koja se ruga zdravom razumu, pogotovo kod Larinih egzibicija gdje vam dođe da se zapitate kako tu nije, u najmanju ruku, nešto slomila ili uganula.

tr3.jpg

Sve u svemu novi Tomb Raider nije uspio izbjeći sudbinu ostalih filmova napravljenih po video igrama. Iako mnogo bolji od ostalih filmova na toj listi sveden je na lagani prosječni akcijski filmić s par impresivnih scena gdje su fanovi ciljana publika.

Što je velika šteta zbog same Alicije koja mi se stvarno svidjela u ovom filmu i zaslužila je nešto više. Jednostavno je previše teško prebaciti video igru na film i dobiti kvalitetno ostvarenje. Čisto iz razloga što su današnje igre ogromni projekti na koje se utroše miljuni dolara i kao takve su jedan vid umjetnosti. Igrač provede desetak, dvadeset i više sati uz jednu igru i tu dobije ogroman uvid likove i svijet koji ih okružuje, a onda filmaši to pokušavaju ugurati u dva sata filma. Rezultat toga je ovo.

Grgo Birin

O autoru:

Nije mi cilj glumiti nekoga filmskog kritičara i prodavati pamet, već u par jednostavnih rečenica približiti film i izdvojiti ono najbolje iz istoga. Najbitnije je da se mišljenja razlikuju i ono što se meni svidi ne mora vama i to je sasvim u redu

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close