12 Lip 2015
    3726

Tomica Šćavina: U svojim psihološkim knjigama ne nudim instant rješenja, već pokušavam potaknuti na razmišljanje iz novih perspektiva

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Tomica Šćavina: U svojim psihološkim knjigama ne nudim instant rješenja, već pokušavam potaknuti na razmišljanje iz novih perspektiva Foto: Tomislav Šebek

Tomica Šćavina, psihologinja i književnica rodom iz Vodica nakon nekoliko knjiga psihološke tematike te romana "Brod za Lajku" i "Povratak genija", prošli mjesec uz potporu Ministarstva kulture i Grada Vodica objavila je zbirku pjesama "Ornamenti pada".

Tim povodom sa našom Tomicom napravili smo mali razgovor a za početak smo je zamolili da nam kaže par crtica o sebi

- Nakon odrastanja u Vodicama, preselila sam se u Zagreb gdje sam na Filozofskom fakultetu završila psihologiju. Prije nego što sam se počela baviti osobnim razvojem i psihološkim savjetovanjem, radila sam u Britanskom veleposlanstvu i na Hrvatskom radiju, a uz to sam vodila kreativno-psihološke radionice za djecu.

Posljednjih osam godina sam se sasvim posvetila struci i pisanju. Volim spajati književni rad i struku, pa je tako nastala radionica "S one strane pisanja" koju vodim u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu i ciklus predavanja iz područja psihologije kreativnosti koje sam održala na veleučilištu Vern.

Po struci ste psihologinja. Na Vašim web stranicama kao jednu od metoda psihoterapije navodite i terapiju pisanjem. Što je terapija pisanjem i koje su dobre strane ovakvog načina liječenja.?

Terapija pisanjem je specifični oblik rada na sebi koji spada u ekspresivne terapije. Može biti vođena od strane terapeuta, može se odvijati u grupi ili putem e-maila, a naročito je korisna za one koji se teško otvaraju i ne vole izravan susret s terapeutom. Međutim, neki oblik terapije pisanjem je moguće provoditi i samostalno, bez terapeuta.

Ako ste nekada pisali dnevnik onda znate koliko to može biti vrijedno i utješno. Sve ono što niste mogli podijeliti s ljudima dijelili ste sa svojim dnevnikom koji vam je vraćao jedan poseban odraz vaših misli i emocija - pisanu riječ.

Uvijek ste se mogli vratiti i prelistati ga. Sve je i dalje bilo tamo, upravo onakvo kakvo ste ostavili. Dok su ljudi oko vas možda mijenjali mišljenje o vama i možda nisu mogli razumjeti zbog čega ste povučeni ili namršteni, dnevnik je to savršeno razumio. I to samo zato što vam je dopuštao da se osjećate kako se osjećate, da mislite što mislite, da u potpunosti budete "vi". Dnevnik je zrcalio vaše osjećaje koje nitko drugi nije odzrcalio, koje nitko drugi nije vidio.

Kada čovjek ni sa kim ne dijeli svoju emotivnu intimu, kada se nikome ne otvara razgovorom ili ne piše o onom što se unutar njega događa, onda mu to u glavi stvara zbrku. Pišući o svojim osjećajima i o događajima iz prošlosti koji su za nas imali snažno emotivno značenje, usklađujemo um i emocije. Misli se mogu izmjenjivati jako brzo i često imaju "neku svoju volju", pa ni ne znamo što nam sve tijekom dana prolazi kroz glavu. Isto tako i riječi koje izgovaramo mogu teći prilično brzo.

Međutim, pisanje je značajno sporiji proces. Tijekom pisanja dolazi do spontanog odabira važnih misli koje želimo zabilježiti. Rečenice koje ispisujemo su smislene, nižu se jedna za drugom i prate određenu nit vodilju. Sam taj proces u naš unutarnji svijet unosi jedan novi, smisleni red.

Tomica_Šćavina_1_photo_byTomislav_Šebek.jpg

Uz rad u svojoj profesiji, okušali ste se i u književnim vodama a napisali ste dvije knjige psiholoških kolumni Unutarnji kompas i Koordinate sreće. U čemu su te dvije knjige drugačije od ostalih naslova iz psihologije koje se nude na tržištu?

Ove dvije knjige su sastavljene od članaka i kolumni koje sam objavljivala u časopisu Sensa i na portalu Net.hr, tako da obuhvaćaju velik broj različitih tema koje sam pokušala osvijetliti iz raznih kutova.

Od self-help knjiga se razlikuju po tome što u njima ne nudim instant rješenja, već pokušavam potaknuti na razmišljanje iz novih perspektiva. To su zapravo knjige iz područja osobnog razvoja. Volim taj izraz - osobni razvoj - jer obuhvaća puno toga. I klasičnu psihologiju koja se oslanja na znanstveni pristup, ali i slobodno istraživanje sebe, koje je po mom mišljenju, prirođeno čovjeku.

Napisali ste i dva romana Brod za Lajku i Povratak genija za koji ste prošle godine dobili nagradu Sfera (i nagradu Artefakt) , kao najbolji roman iz područja ZF-a.

Da li likovi iz Vaših romana imaju uporište u nekom stvarnom čovjeku, u Vama ili u nekoj Vama bliskoj osobi te odakle Vam ideje za romane koji su koliko vidim po recenzijama na internetu jako dobro prihvaćeni?

Teško mi je odgovoriti otkud mi ideje, jer mi stalno padaju na pamet. Valjda zato što razgovaram s velikim brojem različitih ljudi, čitam zanimljive knjige, idem na kulturna događanja, a možda prije svega zato što s nekolicinom jako dragih prijatelja volim voditi otkačene filozofsko-nebulozne razgovore koji me uvijek iznova izbacuju iz tračnica poznatih načina razmišljanja.

Likovi nemaju uporište u stvarnim ljudima, osim što je u Povratku genija važnu ulogu u zapletu odigrao Nikola Tesla koji se na metafizički način uvukao u jednog od likova. U taj roman sam uklopila neke stvarne crtice iz života Nikole Tesle, neka njegova razmišljanja, ideale... On je za sada jedina stvarna osoba koje je uplovila među stranice mojih romana, ali i on je to napravio na jedan uvrnuti način koji cijelu priču pomiče u sferu fantastike.

Možete li nam ukratko predstaviti vašu novu knjigu knjigu pjesama "Ornamenti pada" čije je tiskanje sufinacirao i Grad Vodice.

Ovom prilikom se želim zahvaliti Gradu Vodice na sufinanciranju zbirke, to je zaista bila značajna pomoć Hrvatskom društvu pisaca da objavi knjigu i meni, da moja poezija zaživi u javnosti.

Naročito danas, u ovom potrošačkom društvu gdje smo stalno bombardirani brzim i glasnim, pa pjesništvo postaje nalik nekoj rijetkoj životinji kojoj ozbiljno prijeti izumiranje.

Ornamenti pada su zbirka koja se temelji na iščitavanju unutarnjih slika prilikom "padanja" u unutarnju tamu koja još nema svoj verbalni oblik, upravo kako bi se ta tama osvijetlila riječju.

Pjesme su zato "ornamenti", uzorci riječi koji isijavaju poruku koju čitatelj, ako je otvoren i senzibiliziran za ovu vrstu književnog izričaja, može doživjeti svojim vlastitim unutarnjim ticalima.

Ova vrsta senzibiliteta se u meni razvijala još od srednjoškolskih dana, u dugim šetnjama vodičkim plažama - od Srime do Tribunja. Te šetnje su mi puno značile. A i upoznale su me s još jednom samotnom šetačicom Sanjom Mršom, danas povjesničarkom umjetnosti i profesoricom talijanskog jezika s još jedinim prezimenom - Vukman.
Ona je također pisala poeziju i obožavala čitati, tako da smo se lako povezale i jedna drugoj odigrale vrlo značajne uloge u tom periodu traženja identiteta koje je bilo poljuljano ratom. To prijateljstvo i danas traje i svakom godinom postaje za jednu prijateljsku oktavu prostranije.

Nakon "Ornamenti pada" imate li u pripremi pisanje nove knjige te da li možemo uskoro u vodičkoj knjižnici očekivati vaše gostovanje i promociju vaših knjiga ?

Upravo pišem novi roman koji će izaći do kraja godine. Objavit će ga izdavač koji je objavio i moja prethodna dva romana - Jesenski i Turk. Do kraja godine će biti objavljena i moja prva slikovnica "Krotitelj oblaka" s ilustracijama akademskog slikara Tomislava Tomića. Rado ću se odazvati svakom pozivu na književno gostovanje ili promociju mojih knjiga u Vodicama.

Foto: Tomislav Šebek

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close