Svibanj 25, 2022 1208

Knjiga koju bi svaka vodiška famija tribala imati: DULCIN I OKOLO NJEGA autorice Seke Nade Taradžić predstavljen u Kulturnom centru

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Himnom Vodica "Voda je gradu darovala ime" autora Mile Bastića u izvedbi klape Oršulice večeras je u Kulturnom centru Vodice predstavljena knjiga Seke Nade Taradžić DULCIN I OKOLO NJEGA

Knjigu su predstavili autorica Seka Nada Taradžić i promotorica Meri Juričev-Dumpavlov; odlomke iz knjige čitali su: Sanja Radin Mačukat, Ksenija Bosotin, Jakov Bilić i Tatjana Roca te učenici: Marko Stipaničev, Tonka Fržop i Beata Ivas sve uz nastup Klape Oršulice i Kulturne udruge Vodiške perlice. Predstavljanje je organiziralo Pučko otvoreno učilište Vodice.

Knjiga Dulcin i okolo njega vraća nas u predratno i ratno vrijeme kad je u obitelji Zanze rođena Seka Nada Taradžić. Istražujući kako su živjele obitelji u njezinoj četvrti, ulazeći u najintimnije kutke kamenih kuća, u najskrovitije tajne žena, muškaraca i djece iz dragog joj Dulcina i okolnih ulica, Seka skida prašinu sa sjećanja onih koji su otvorili srca i uspomene stavili pred njezinu pisaljku. Trebalo je hrabro odslušati ljudske tuge, da se ne zaborave. Pretvorila ih je u priče čitljive onima koji su događaje iz priča proživjeli, a još više rođenima mnogo kasnije.

Uspomene na Dulcin, Kajinu ulicu, na Muja i Rudinu, na život u očevoj kući, na njegove vrijedne ruke i na majčinu snalažljivost, trpljenje, bezgraničnu ljubav za djecu nosi u sebi godinama i ne zaboravlja nijedan trenutak, bio on tužan ili veseo. Seka nas podsjeća na obitelji neobičnih, smiješnih, životnih nadimaka koji već u samim nazivima kazuju o karakterima vlasnika nadimaka.

Rizk Casino Bonus

Čitajući Sekine priče, postajete stanovnik Dulcna i okolnih ulica, tugujete i žalite s njima i zbog njih, smijete se kad vas nagradi nekim smiješnim događajem. Doživljaj bliskosti pojačava pjesmama u kojima majstorski vezuje stihove. Sekin vodički govor vjerojatno poznaju stari stanovnici Dulcina, ali će ga razumjeti i ostali Vodičani. Njezin govor je najljepši okvir za priče koje nas vraćaju u prošlost. Ova knjiga pripada svim Vodičanima jer nam je Seka pokazala kako se živjelo ne samo u njezinoj ulici, u Ulici braće Kaja, nego u svim vodičkim ulicama.

Seka Nada Taradžić je rođena 26.siječnja 1941. u Vodicama, u siromašnoj radničkoj obitelji Zanze. Osnovnu školu završila je u Vodicama, dvogodišnje školovanje nastavila je u Šibeniku u Bolničkoj školi, a kasnije završava i višu laboratorijsku školu te radi u Zdravstvenoj stanici Vodice. Uključila se u rad Kulturno umjetničkog društva „Venco Vlahov“ što je utjecalo na početak njezinog spisateljskog rada. Godinama je istraživala i zapisivala razne događaje koje su joj pričali Vodičani i tako je nastala knjiga Dulcin i okolo njega.

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 25 Svibanj 2022 21:29
djelomob1.jpg