Travanj 05, 2022 3130 Mirsad Mesinović Tomislav Dugandžić

Monodrama i poetski teatar vodičke Dramske amaterske družine s glumicom Anđelom Fržop

PENELOPA ILI TKO TO TKA: 50 minuta spektakla za uši i oči, uz prekrasnu originalnu glazbu i igru svjetla

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Monodrama 'Penelopa ili Tko to tka' Vesne Parun nova je predstava iz tvornice vodičke Dramske amaterske družine s glavnom i jedinom ulogom iza koje stoji nagrađivana amaterska glumica Anđela Fržop. Ova predstava, produkcijski najbolja do sad, sastavljena je od ispovjedne lirske proze 'Moj život u 40 vreća' i niza pjesama te, iako vidimo samo jedan lik, iza nje stoji nikad veći tim.

 
- Naš prvi susret s Vesnom Parun bio je prije točno deset godina u sklopu projekta za djecu Zavičajne riječi. Tada sam se bezglavo zaljubila u nju i njen rad. Imala je nesretan život, ali je pisala radosnu poeziju, nadahnjivala je i nadahnjivat će generacije. Ove godine svi će se u Hrvatskoj sjećati Vesne kojoj je 10. travnja 100-ti rođendan, a upravo uoči njega dajemo svoju premijeru ove bezvremenske predstave koja će sigurno biti igrana – priča nam glumica Anđela Fržop.

Podložak teksta koji su napravili u sklopu Zavičajne riječi je proširen i dorađen te kroz čisti poetski teatar priča o Vesninom životu prema autobiografiji 'Moj život u 40 vreća', popraćenom i obogaćenom njenom poezijom. 

- Profesor Zdravko Todorović temu predstave nikada slučajno ne izabire. On je genijalac ispred svoga vremena koji uvijek prepozna pravi trenutak. Nepogrešiv je, u svakome prepoznaje kako izvući njegov maksimum, što mu odgovara i gdje su mu granice. Početkom godine, kada smo izabirali na čemu ćemo raditi, imali smo epidemiološki pomalo dramatičnu situaciju te je odluka pala na monodramu. Znao je da poznam Vesnu i da je moje srce poetsko. Uživala sam u ovom stvaranju - navodi Anđela.

Rizk Casino Bonus

Ova 15. predstava Dramske amaterske družine donosi spektakl za uši i oči, uz prekrasnu originalnu glazbu i igru svjetla te crno bijele kontraste. Iako igra samo jedan lik, na njoj je radio nikad veći tim. Uz redatelja i scenografa Zdravka Todorovića, glazbu, u čije su se prve taktove odmah zaljubili, radio je splitski skladatelj Miki Nopling. Kostim je izradio poznati hrvatski dizajner Robert Sever, inspicijentica predstave je Joanne Juričev, a za koreografiju je zadužena Katarina Kazija koja je obogatila scenski pokret te donijela sliku bez riječi. Iza igra svjetla i tona stoji Mario Petrović, iza fotografija Mirsad Mesinović, dok je trailer napravio Tomislav Dugandžić. 

- Naziv predstave je igra riječi. Penelopa iz grčke mitologije dok je godinama čekala Odiseja tkala je platno. Stalno ga je tkala i raspletala jer bi završeno platno značilo njenu ponovnu udaju i prestanak čekanja voljenog čovjeka. Vesna Parun je naša moderna Penelopa, tkalja stihova. Imala je nesretan život i uvijek je nešto čekala. U svima nama čuče Vesna i Penelopa, no čekanje ne mora nužno biti nešto loše. Čekanje je bilo njeno drugo ja, njen dvojnik, a mir i radost čekanja mogao je narušiti samo 'on' – navodi Anđela.

Vesna Parun bila je žrtva nesretne ljubavi u kojoj je izgubila dijete. Tada je i nastala tužna pjesma 'Ti koja imaš nevinije ruke'. Imala je oca koji ju nije želio te joj je nadijelio ime 'suvišna'. Sukobljavala se s muškarcima, vlastima i autoritetima, metaforički su je pritiskale vreće živote, a kasnije je u svom stanu bila zatrpana vrećama stvari koje je sakupila tijekom života.  


- Bila je plaha buntovnica, patrijarhalna feministica te iako je odabrala mir, čekanje i samoću, stalno je bila u društvu i na putu. Na probama dok izgovaram Vesnine dijelove, svaki put su mi sve ljepši, to ima veze i s onim kako se osjećaš, kakav ti je dan. Njenu prozu možeš svaki put doživjeti drugačije. Iako bi bilo bolje da gledatelji znaju nešto o njoj i njenom životu, u predstavi će svakako uživati. 

Uz genijalnu predstavu koju će uskoro premijerno izvesti i koja Anđeli zasad predstavlja predstavu njenog života u kojoj je sudjelovala od početka do kraja jer ju je svim srcem željela raditi nakon 10 godina čekanja, blagoslovljena je i svojom krunom čekanja – kćerkom koja stiže sredinom ljeta. Ovoj Vodičanki, najboljoj amaterskoj glumici u državi, čitava je godina započela nebično živo i ludo. Krenuvši od toga da je izabrana za predsjednicu kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, uz selidbu i stvaranje novog doma za svoju obitelj, supruga i dva dječaka, dobila je svoju prvu filmsku ulogu.

- Radi se o prvijencu Mikija Noplinga koji je radio glazbu za predstavu. Triler s vjerskim elementima trebao bi izaći slijedeće godine, snimat će se u Splitu, a glavni glumac bit će Robert Kurbaša. Film upravo kreće sa snimanjem, no s obzirom da sam trudna, moje će se scene snimati nakon poroda. Ne znam što me još može zadesiti u ovoj 2022. godini, no bez podrške prvenstveno mog supruga, majke i svekrve to ništa ne bi bilo moguće – naglasila je Anđela.

Premijera predstave 'Penelopa ili Tko to tka' održat će se 9. travnja 2022. godine u Kulturnom centru u Vodicama s početkom u 20 sati, dok je repriza rezervirana za 23. travnja 2022. godina na kojoj će prisustvovati selektor za finale 62. festivala hrvatskih kazališnih amatera. Ulaz na predstavu je besplatan, a karte treba preuzeti na blagajni Kulturnog centra. 
Također, Dramska amaterska družina s ovom predstavom već ima rezervirano gostovanje na neviđeno u Murteru.

Penelopa ili Tko to tka

Trailer za Penelopu!! <3 Tko to tka? Anđela Fržop? Njega je "tkao", "rasplitao" i završio naš dragi Tomislav Dugandžić :) Tjedan dana do premijere! Ulaz je slobodan, ali svoje karte ipak trebate preuzeti na blagajni kazališta kako biste rezervirali svoje mjesto! Vidimo se u subotu, 09. travnja u 20 h, KC Vodice #premijera

Posted by Dramska Amaterska Družina Vodice on Saturday, April 2, 2022

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 06 Travanj 2022 23:31
djelomob1.jpg