Bumba top desk
26 Srp 2020
  1560

U Gradskoj knjižnici Vodice svečano otvorena izložba fotografija „Sedamdeset mi je godina tek“ Gordane Bastić Kusanović

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

„E, oni su znali šta je facijon !“ – bio je komentar Ante Juričev-Žaknova kada je prije dva dana, nakon posudbe knjige, pogledao fotografije generacije Vodičana rođenih 1950. godine izložene u multimedijalnoj dvorani vodičke knjižnice. Za one koji ne znaju, „facijon“ je vodički naziv za zajednički rad mještana, u vodičkom slučaju to se najčešće odnosilo na uređivanje poljskih puteva. Znaju dobro naši stariji i koliko su bili složni i pri postavljenju električnih stupova, kopanju kanala za razne instalacije, gradnji Zadružnog doma, crkve na Okitu,…

Puno od svega toga nabrojanog prošla je i već spomenuta generacija rođena prije sedamdeset godina. Sinoćnju večer izabrali su za još jedno zajedničko druženje i evociranje uspomena na mladost, a i one dane koji su uslijedili nakon nje. Mada, čini se kao da, kad su oni u pitanju, mladost nikad i nije „izašla“ iz njih. I nadalje ih krase spremnost na šalu i mladenački duh. A tek energija i optimizam! Bez kojih bi se teško nosili sa svime što im je život izrežirao. Barem onima među njima koje dobro poznam.

Za sinoć je ta generacija isplanirala druženje uz večeru u nekom od vodičkih restorana. No, kako je ono dogovoreno u „predkoronarno doba“, a u međuvremeno se toliko toga nenormalnog izdešavalo, od večere se ipak odustalo. 

Preostalo im je ipak okupljanje pred starom školom, doduše u ne tako velikom broju, zajedničko fotografiranje i razgledavanje izložbe fotografija snimljenih tijekom njihova školovanja i brojnih druženja kroz cijeli dosadašnji život. Autorica izložbe je gospođa Gordana Bastić Kusanović koja je za ovu prigodu odabrala dvjestotinjak fotografija, crno-bijelih snimljenih baš u zgradi u kojoj je izložba postavljena, i onih u boji na kojima su zabilježena njihova svakogodišnja okupljanja. Družila se generacija gospođe Gordane, njene dobre prijateljice Mirjane, pa Peke, Jole, Nevesina, Suroga, Bobana,…i u vodičkim hotelima, na Kornatima, u konobama, u poljima nekih od njih,… A imali su oni i svoje posebne facijone. Primjerice, kad su prigodom proslave prvih pedeset godina života posadili isto toliko čempresa na putu od Vodica prema Okitu i kad su jednom drugom zgodom posadili čuvenu fafarinku na granici između Vodica i Tribunja.

Svačiji život odlična je filmska priča. Najljepše ispričana. Bez obzira na činjenicu da je u njima često previše suza, bura i boli. Bilo ih je puno i u životima naših dragih sedamdesetogodišnjaka. No, ponovit ću ono s početka ovog teksta. Zadivljujuće je s koliko energije i optimizma oni brode kroz svoje živote. „Navijamo“ za njih!

Izložba se može pogledati do 12. kolovoza.

Tekst i foto: Ivica Bilan

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima
  Information
  Podijeli
  Information

  Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close