Ožujak 05, 2020 3849

Drama 'Bez trećeg' uz adaptaciju Zdravka Todorovića donosi vrhunsku scenu, glazbu i glumu

Provjereni dvojac vodičkog kazališta ponovno nastupa: Pred nama je tužna sreća suvremene Penelope

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Nova predstava Bez trećeg vodičke Dramske amaterske družine odvest će nas u Zagreb, koncem veljače 1926. u jednu noć u jednoj prostoriji male barokne jednokatnice s visokim parterom i mansardom. Izvest će ju nam već poznati provjereni dvojac Grgo Birin i Anđela Fržop. Priča je to, kažu, o najtužnijoj sreći naše suvremene Penelope.

-    Tumačim Marka Barića, a Anđela Gigu, njegovu ženu. Lik mi je blizak, onako, temperamentan, kratak po fitilju i pomalo ciničan, a i fizički je komad čovika. Vraća se doma iz osmogodišnjeg zarobljeništva nakon Prvog svjetskog rata. Morat ću malo vikati na Anđelu, a i ona na mene. Ipak je ovo drama, onako malo teža predstava – priča nam Grgo Birin.

No, da će biti sjajna, oboje nam obećavaju. Uz adaptaciju i tekst Zdravka Todorovića predstava je ostala u duhu 20-ih godina, s prekrasnim kostimima, ali i scenom.

-    Moja Giga je plemenitašica, a njen muž po povratku želi ostvariti muževo pravo. Ja ne želim biti nečiji posjed, već sam moderna Penelopa, a on ne može od ljubomore – kratko nam otkriva Anđela Fržop.

Rizk Casino Bonus

Ona pak ne pronalazi mnogo sličnosti sa svojim likom, ali kao žena s mnogo stila i ljubavi prema lijepim haljinama našla se je na svom teritoriju.

-    Teta Kate Škugor je zadužena za scenografiju i kostimografiju i odlično je prepoznala bit toga vremena. Haljine će biti prekrasne! No, imala sam izazov stvoriti lik od početka, udahnuti mu dušu te jedva čekam premijeru – priča Anđela. 

Premijera nas očekuje već 4. travnja, a do tada se i Grgo mora suočiti s jednim izazovom.

-    Muči me što ću morati inzistirati na književnom naglasku, a mene kao Vodičana to zafrkaje, a ja njih kad nam ispravljanje zaustavi probu. No, tekst smo zaista brzo savladali, a započeli smo prije svega mjesec i pol – iskreno će Grgo.Sada već uredno s njime barataju, rade scenske pokrete, a pred njima je još 15-ak proba. 

-    Probe nisu nikakav napor, Grgo i Zdravko su zaista fleksibilni, a ja uvijek zbrinem svoju djecu pa onda na miru odrađujem. Između kave i kazališta, uvijek ću odabrati potonje. Ono me ispunja, ali, da nemam potporu prije svega svog supruga, a i baka – mame i svekrve, nema šanse da bi se što moglo izdržati ili realizirati – kazala je Anđela. 

Da bi ova drama za nešto manje od mjesec dana mogla zasjati u svom pravom svjetlu, uz palicu profesora Todorovića i tetu Katu, zaduženi su i vizažistica Ana Udovičić, frizerka Ana Cukrov i Mario Petrović – njihov oslonac svjetla i tona.

-    Glazba je još uvijek pod velom tajne, Zdravko ju još ni nama nije otkrio, ali za cijelu predstavu kaže da predstavlja najtužniju sreću naše suvremene Penelope. Nama je ovo već peta suradnja, i obožavamo reakcije naše najdraže vodičke publike pa se nadamo da će nas voljeti i ovaj put – poželjela je Anđela.

Predstava je prijavljena i na Nacionalni festival kazališnih amatera kojem je Vodice ponovno domaćin.

-    Gledat će nas na reprizi premijere na kojoj moramo opravdati povjerenje kako bi prisustvovali festivalu, a možda kasnije i uveselili našu družinu i s nekom nagradom. Ako ispravim malo svoj govor mislim da će to biti vrhunska predstava – kazao je Grgo.
 
Podsjetimo, pretprošle godine Dramska amaterska družina na festivalu imala vrlo uspješan nastup u predstavi 'Dvoje' uz nagradu najbolje glumice, upravo Anđele Fržop.
 

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Ožujak 2020 00:08
djelomob1.jpg