Bumba top desk
14 Stu 2019
  1842

330 učenika OŠ Vodice uživalo u izvedbi eko-predstave "Pobuna morskih plodova"

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U srijedu 13.studenog 2019. godine u Kulturnom centru u Vodicama održane su dvije izvedbe eko-predstave "Pobuna morskih plodova". Autor predstave je Serđo Mioč, dramski umjetnik iz Šibenika dok kostimografiju potpisuje akademska umjetnica iz Šibenika Sara Lovrlić Caparin. Predstavu su odigrali pretežno članovi ansambla Virko iz Šibenika. 

Na prikazivanju ove eko-predstave bilo je 330 učenika te 20 učitelja i asistenata prva četiri razreda Osnovne škole Vodice. Reakcije učenika i učitelja po završetku predstave su bile izvrsne, a učenici su pokazali veliku razinu suradnje i interakcije tijekom samog trajanja predstave. Temu predstave učitelji su nakon izvođenja nastave obradili s učenicima u sklopu medijske kulture te su nastavili obrađivati elemente predstave u sklopu domaćeg rada. 

Ova dramska metoda na šaljivi i pristupačan način gledatelje, poglavito djecu, mlade i njihove roditelje, educira o problemima ribljih resursa i zagađenja mora te o tome što lokalna zajednica može učiniti da pridonese očuvanju mora i morskog okoliša. 
Eko-predstava "Pobuna morskih plodova" u sebi obuhvaća sve vidove kazališnog izričaja pa se tako mogu jasno uočiti elementi burleske, drame, komedije, satire i lutkarstva. Cilj predstave je ujedno podići javnu svijest u lokalnim zajednicama o važnosti globalnih ciljeva održivog razvoja: odgovorna proizvodnja i potrošnja te očuvanje vodenog svijeta.

Predstava je rezultat projekta "SEA-stainability" koji je sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatsko-švicarskog programa suradnje. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Galeb“, Tribunj a partneri su Turističko ugostiteljska škola Šibenik, udruga Argonauta Murter i Institut za oceanografiju i ribarstvo Split koji su za potrebe ovog igrokaza dali smjernice s znanstvenog i obrazovnog stajališta. 

 

Opći cilj projekta SEA-stainability je doprinijeti ekonomskoj i socijalnoj koheziji na području srednje Dalmacije putem obrazovanja za održivi razvoj u sektoru ribarstva i gastronomije. Ostvarenje ovog cilja doprinijeti ćemo provedbom studijskih posjeta i radionica za učenike Turističko-ugostiteljske škole Šibenik te objedinjavanjem istih u programu izobrazbe za održivi razvoj. Podršku obrazovanju za održivi razvoj pružiti će znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) edukacijom učenika te izradom obrazovnog materijala i javnih predavanja na temu održivog ribarstva i otpada iz mora. Kako bi se na području Šibensko-kninske županije ojačali kapaciteti za buduće obrazovanje djece i mladih o održivom razvoju omogućiti će se stručno usavršavanje nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Na području Jadranskog mora uočeni su značajni problemi vezani za stanje ribljih resursa te sa zagađenjem mora i morskog okoliša. Konkretno, znanstvenici Zajedničkog istraživačkog centra, interne znanstvene službe Europske komisije otkrili su da je u posljednjih 50 godina Mediteran izgubio 41% od ukupnog broja morskih sisavaca i 34% ukupne ribe, a najveća smanjenja zabilježena su u zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu (- 50%).

Osim prekomjernog izlova, Jadran je također izložen raznim oblicima onečišćenja. Otpad u moru je prepoznat kao jedan od glavnih prijetnji morskim ekosustavima kako na globalnoj razini, tako i u Mediteranu zbog svojih ekoloških, ekonomskih, sigurnosnih, zdravstvenih i kulturnih utjecaja.

Više o projektu može se pročitati na: http://www.sea-stainability.com/index.html .  
 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima
  Information
  Podijeli
  Information

  Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close