26 Lis 2019
  1736

Festival poezije okupio pjesnike Vodica, Zadra, Šibenika, Krapnja, Mirlović Zagore, Skradina, Piramatovaca i Zlarina

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Sinoćnju večer, koja je u Gradskoj knjižnici Vodice okupila dvadesetero poeta, netko od prisutnih nazvao je festivalom poezije. Bez natjecateljskog prizvuka. Jer da je takav teško bi se u moru poezije razlivenom po prepunoj dvorani bilo odlučiti samo za pojedinu koja vam se svidjela.
U Vodice su na ovo okupljanje pohitali pjesnici iz Zadra, Šibenika, Krapnja, Mirlović Zagore, Skradina, Piramatovaca i Zlarina, a dočekala ih je i jaka domać(insk)a reprezentacija. 

Piše/Foto: Ivica Bilan

Velike zasluge za odlično organiziranu pjesničku večer, drugu u nizu unutar programa kojim se obilježava Mjesec hrvatske knjige u vodičkoj knjižnici, osim njenih djelatnika, pripadaju Igoru Lokasu koji je u Vodice doveo brojne svoje kolege pjesnike i kantautore, a u ulozi moderatora i sjajno kormilario dvosatnim programom. U tome mu je pomogla i njegova 14-godišnja kćer Lana koja je na početku kazivala najpoznatije stihove o moru, naravno, one Pupačićeve. 

Osim o moru sinoć se stihovima i pjesmom slavilo i opisivalo kalete, gajete, težake, ljubav, … A u jednoj pjesmi Zlarinjana Mladena Trute i autobusna linija koja je iz Šibenika išla za Gaćeleze, Čistu, Krković i Berlin Alexanderplatz. 

Dobru je pjesničku školu Mladen izučio kod svojeg imenjaka i prijatelja Bjažića, velikog majstora čakavske poezije, također poniklog i ukorijenjenog na škoju Zlarinu.

Kako šjor Tomislav Meštrić nije mogao doći na sinoćnje druženje, prijatelji ovog vremešnog poete iz Kukljice pročitali su nekoliko njegovih pjesama. Na prošlogodišnjem okupljanju šjor Tome pobrao je najviše simpatija. I to ne samo zbog poodmakle dobi nego i zbog njegova vedrog duha i kvalitetnih stihova.

Sinoć je svoje stihove kazivala i 91-godišnja Jerka Petrov. I to bez čitanja. Prvo o maslini, a onda i o svojem (našem) selu. Vodicama. 

Šesnaest godina mlađi, izuzetno vitalni gospodin Josip Bašić kazao joj je po završetku da ga je baš oduševila. Ali i dala mu do znanja da njegovo „vrime tek dolazi“.

U ovom tekstu nećemo nabrajati sve koje su sudjelovali u programu, ali svakako moramo istaknuti kako nas je svojim dolaskom ugodno „iznenadila“ Biba Bastić. Znajući za njezine poteškoće u kretanju moramo joj od srca zahvaliti što je došla. Rekla nam je da ovakav susret brojnih poeta jednostavno nije htjela propustiti. Pogotovo što je znala da će iz Šibenika doći i Antonio Lučić, autor njene omiljene radijske emisije o poeziji i ljubavi koja se emitira već 25 godina. I koja će u eter uskoro i po tisućiti put. Antonio, upućujemo Vam palac prema gore!

I da zaključimo, bilo je baš super. Posjetitelji, među kojima su bili i osnivači Hrvatsko-makedonske tangente, bračni par Milena i Sašo Georgievski, uživali su u lijepoj riječi i pjesmi, ali i ljepoti narodnih nošnji iz Šibenika, Zadra, Krapnja, Skradina i posebice one iz Mirlović Zagore koju je nosio narodni pjesnik Ive Burić.
Za kraj najavljujemo večer koja će se u knjižnici održati 15.11., a na kojoj će nastupiti kantautori Josip Bašić, Vedranko Šikić-Balara, Svetin Milutin-Mačak, Krešimir Španja i Igor Lokas. Bit će to svojevrsna repriza koncerta kojim su nedavno, u otprilike istom sastavu, oduševili skopsku publiku.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na FB stranicama Gradske knjižnice Vodice

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close