Listopad 08, 2017 2263

Sretan, 26. Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nažalost, i ovaj je veliki hrvatski Dan, Dan neovisnosti, 08. listopad 2017. prošao je gotovo neprimijećeno u hrvatskoj svakodnevnici. I da nije bilo one slavljeničke slike ispred, i u Hrvatskom saboru što je oslikala aktualna hrvatska Vlast, mnogi u Hrvatskoj, ali i turisti koji je obilaze i upoznavaju ne bi znali šta je ovaj Dan u hrvatskoj povijesti. Kao i gotovo svi drugi državni blagdani, osim nešto malo boljeg slavljenja "Oluje" i Dan neovisnosti RH nije u hrvatskom narodu zauzeo zaslužno mjesto u domoljubnim i patriotskim dimenzijama nacionalnog ponosa.

 

Postavljeni temelji toga Dana moderne i europske, neovisne i slobodne Hrvatske, velik broj hrvatskog naroda, nikako da ih kao takve prihvati i zavoli na način slavljenja i zanosnog obilježavanja, barem u onoj mjeri u kojoj svaki pojedinac se sječa i prisjeća dana udaranja temelja vlastitoj kući.

A bez čvrsti i sigurni temelja države zasigurno da nema stabilni temelja ni vlastitog doma. Stoga je Dan neovisnosti dan svih državnih blagdana, jer bez tog Dana ne bi bilo ni svi drugi. On je njihov okvir, čuvar i jamac. To je, zapravo, najvažniji državni blagdan, i stoga obvezuje sve kao narod, građane i pojedince da ga slave i obilježavaju s punom radošću i zahvalnošću onima koji su nam, kroz tragičnu i stradalničku prošlost svojim žrtvama omogućili da ga imamo, i u slobodi živimo i slavimo.

 

Njime slavimo našu četrnaeststoljetnu prošlost, živimo slobodnu sadašnjost i gradimo mirnu i prosperitetnu budućnost. Dan neovisnosti je dan i naše punoljetnosti, dan kada smo tutorima i okupatorima, zajednicama i režimima, diktatorima i „ velikom bratu" rekli dosta je, hoćemo, možemo, i znamo ići, i ići ćemo, sami.

I krenuli smo, zapravo nastavili tamo gdje su nas silom zaustavili, a dijelom kao i „guske u maglu" otišli, i u sužanjstvu stoljećima držali.

Začuđuje stoga da je na taj svehrvatski Dan tako malo vidljivo na licima naroda pozitivne energije, i ljubavi prema slobodnoj, i samostalno hodećoj Domovini, onih nacionalno ožarenih lica kakva se na tom danu viđaju kod svih naroda slobodnog svijeta. O vanjskoj slavljeničkoj slici okičenosti Lijepe Naše trobojnicama, desetljećima zabranjivanim da se pokažu i vide, najslikovitije govore neokićene kuće i domovi, škole i trgovi, ulice i gradovi, automobili i izlozi trgovina, na kojima je prava sreća, ravna lotu, vidjeti crveno-bijelo-plavu zastavu, crveno bijelih kockica, simbolima hrvatskih padova i ustajanja.
Nigdje, ili gotovo nigdje se ne vijore, iako je 26 godina prošlo od tog povijesnog datuma dovoljno vremena za nacionalno domoljubno sazrijevanje, koje bi nas trebalo staviti u ravnu drugi europskih naroda, uvijek spremni za dom i nacionalnu zastavu izvjesiti na svom domu i time pokazati svima u svijetu šta slavimo taj Dan.
A tom slobodnom svijetu vratili smo se 8. listopada 1991. godine, dan nakon što je velikosrpski neprijatelj, sa domaćim Judama granatiranjem glavnog grada svih Hrvata, u prvom redu svehrvatske "Bijele kuće" u kojoj je tada bio i radio na oslobođenju i osamostaljenju najveći povijesni sin hrvatskog naroda doktor Franjo Tuđman, planirao nas zaustaviti na tom putu, i držati nas i dalje u ropstvu.

I pored tako brutalnog neprijateljsko velikosrpskog četničkog čina zločina nad glavnim hrvatskim gradom, a kasnije i genocida nad drugim hrvatskim gradovima, te pokušaju zločina nad predsjednikom svih Hrvata, tako skupo plaćene slobode i neovisnosti, prežalosno je gledati neokičene nacionalnim zastavama hrvatske gradove, njihove ulice i trgove na ovaj Dan.

A najmanje, gotovo nimalo, je znakova i znakovlja ovog Dana na kućama i stanovima suvremenih oporbenih, dijelom i onih na vlasti, hrvatskih političara, tajkuna i velikosrpskih balvan revolucionara, kojima je slobodna i neovisna Hrvatska dala sve, a oni njoj ništa. Pa ne daju joj ni na ovaj Dan obješenu trobojnicu na svojim dvorcima u kojima žive daleko od hrvatske stvarnosti. Uzeli su i uzimaju joj sve, pa i dio suverenosti, samostalnosti i slobode, i kroz tajno svjedočenje, i kroz nezaslužene privilegije i benificije, kroz politiku „mi ili oni", a u isto vrijeme velik broj hrvatskih branitelja nemaju ni osnovne uvjete za život.

Ti koji su joj uzeli, i uzimaju, sve oni čekaju da se pozovu da slave, što je pokazatelj njihova domoljublja, u kojem su veliki siromasi. Iz tog siromaštva ne žele ni da izađu, jer ako bi izašli bio bi to znak da su prihvatili slobodnu i neovisnu Hrvatsku. A oni to ne će, oni to ne mogu, njihova nostalgija za prošlošću je velika.

No, i pored takvih, ima nade da će se ovaj, a i svi drugi državni blagdani, Dan slaviti zanosnije, s više patriotske energije, okičenije, ispunjen domobranskim domoljubljem kakvo žive i njeguju svi slobodni i neovisni narodi svijeta. Jer današnja vlast potakla je i pokazala kako se treba obilježavati i čuvati Dan neovisnosti. S tom nadom i vjerom u domoljubniju i sretniju budućnost Lijepe Naše, svima koji je uistinu doživljavaju Lijepom svojom, sretan 26., Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Piše

Vinko Đotlo

Hrvatski Domobran

djelomob1.jpg