Kontrolori HRT-a "Od vrata do vrata": Tko sve i koliko pristojbi treba platiti

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)
0

-pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu.

 

Ovih dana ponovno je aktualna tema HRT pristojbe budući njihovi kontrolori provode nadzor naplate na terenu vezano za iznajmljivače apartmana i soba u turističkom periodu. Pojedini građani kontaktirali su me iz razloga što nisu sigurni tko sve i koliko pristojbi treba platiti. Pri tome moram pohvaliti Turističku zajednicu Grada Vodica budući je već u ožujku ove godine uredno izvijestila svoje korisnike o dužnostima, no kontrolori HRT-a imaju drugo mišljenje.

Pri nadzoru naplate HRT-ovih kontrolora desile su se neugodne situacije. Jedna od takvih situacija je bila kod iznajmljivača koji je nositelj rješenja za izdavanje usluge iznajmljivanja jednog apartmana i redovno plaća jednu pristojbu. Međutim, od istog iznajmljivača se potražuje dodatno naplaćivanje još jedne HRT-ove pristojbe. Također se pokušavala naplatiti HRT-ova pristojba za apartmane vlasniku objekta (suprugu) i nositelju rješenja za iznajmljivanje (supruzi). Ovakvi i slični slučajevi se ne bi trebali događati budući iznajmljivač koji redovno plaća HRT-ovu pristojbu, ima pravo na posjed još tri tv prijemnika, sukladno čl. 34. Zakona o HRT-u (NN-137/2010).

Pokušajima kontrolora HRT da naplate više pristojbi nego što je po Zakonu određeno, iznajmljivači se nalaze u nedoumici pitajući se kako da postupe. Plašeći se prisilnih naplata (ovrha) skloni su radije platiti nego da im se kasnije troškovi pristojbe naplate duplo više.

Zbog navedene situacije podsjetiti ćemo se na zakonske odredbe, prvenstveno o tome da rješenje o iznajmljivanju apartmana /soba, građanima-iznajmljivačima se izdaju sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (sada NN-85/15,121/16, na snazi od 24.12.2016.) kojim se uređuje način i uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost.
Člankom 4.st.1. predmetnog Zakona navodi se definicija ugostiteljske djelatnosti koja glasi:
„Ugostiteljska djelatnost u smislu ovoga Zakona je pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja."
Nadalje u čl.30 stoji:
Iznajmljivači i ugostiteljske usluge u domaćinstvu
Članak 30.
(1) Ugostiteljske usluge u domaćinstvu može pružati fizička osoba – građanin (u daljnjem tekstu: iznajmljivač).
(2) U smislu ovoga Zakona iznajmljivačem se smatra državljanin Republike Hrvatske te državljani ostalih država članica Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.
(3) Ugostiteljskim uslugama u domaćinstvu u smislu ovoga Zakona smatraju se sljedeće ugostiteljske usluge:
1. smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor, kojih je iznajmljivač vlasnik, do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti...

S druge strane Zakonom o HRT-u (NN br.137/2010) je definirano tko i kako je dužan plaćati mjesečnu pristojbu, pa između ostalog člankom 34. Zakona je definirano :

Članak 34. (suvišni stavovi izostavljeni)
(2) Kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika plaćaju mjesečnu
pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona kao da imaju jedan prijamnik.
(4) Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik u iznosu utvrđenom člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako zakonom nije drugačije određeno.
(6) Kućanstvom se u smislu ovoga Zakona smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba (stanovanja, prehrane i sl.).
(8) Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka pravne i fizičke osobe koje obavljaju
ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu plaćanjem mjesečne pristojbe utvrđene člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe.

HRT Odluka o načinu prikupljanja HRT pristojbe, Zagreb, 27.08.2015.
Članak 2. st. 2.4.
-pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu.

Pojedini iznajmljivači imaju stajalište da se oni zapravo ne bave ugostiteljskom djelatnošću zbog čega tvrde da, stoga ne podliježu odredbi iz čl 34. Zakona o HRT-u. Možemo se i složiti sa takvim gledištem jer svakako svi iznajmljivači apartmana i soba, ne nude uslugu hrane i pića, međutim vjerojatno neki pružaju i takve usluge. U svakom slučaju dužni smo postupati upravo u skladu sa rješenjem o iznajmljivanju, sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, no to ne znači da moramo dopustiti kontrolorima HRT-a da nam naplaćuju duplo, po onom starom „ako prođe, prođe".

Dakle, za zaključiti je da, sukladno Zakonu o HRT i Odluci o načinu prikupljanja HRT pristojbe, pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu.

Nadalje, potrebno je još naglasiti kako se kod fizičkih osoba plaćanje pristojbe odnosi na „kućanstvo" koje je u Zakonu o HRT definirano kao:
Čl.34.St.(6) „Kućanstvom se u smislu ovoga Zakona smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba (stanovanja, prehrane i sl.)".

Stoga možemo kazati da obitelj ili kućanstvo može imenovati bilo kojeg svog člana na čije ime će HRT ispostavljati uplatnice za plaćanje HRT-ove pristojbe i tu ne bi trebalo biti problema sa kontrolorima HRT-a.

Ipak, na kraju želim kazati kako nesuglasice sa HRT-ovim kontrolorima svakako nameću promišljanje, a radi izbjegavanja eventualnih nesporazuma i uvijek spornih tumačenja zakonskih odredbi, da li bi bilo bolje rješenje, uskladiti nositelja HRT-ove pristojbe sa osobom iz kućanstva na koju glasi rješenje za iznajmljivanje apartmana?

djelomob1.jpg

Najnovije
 • KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše
  Information
  Podijeli
  Information

  KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close