Lipanj 05, 2017 3446 Ilustracija / Pixabay

"Građani ne plaćajte zastarjele račune ??!"

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ignorantia iuris nocet. - Nepoznavanje zakona šteti. U smislu: Nepoznavanje zakona ne spašava od kazne, zato moramo znati svoja prava!

Često, na različitim portalima i novinama nailazimo na tumačenja instituta "zastare", pa tako i ovih dana naišla sam na jedan članak pod nazivom "Građani ne plaćajte zastarjele račune". U šumi, da tako kažem, raznih objava, tumačenja i sl., građani više ni sami ne znaju što je točno, sa onda svatko tumači onako kako je njemu prihvatljivo, međutim u svakom od tih članaka ima točnih podataka, međutim nekako uvijek ponešto bude ispušteno ili sagledano s nekog drugog pogleda.

Upravo zbog toga pomislila sam da bi bilo dobro ponoviti temu zastare u ovom "potrošačkom kutku" , a ukoliko ima pitanja rado ću vam pokušati pomoći putem navedenog maila za potrošače (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Držim da je potrebno razjasniti određene pojmove a neznanje nam može samo škoditi te nas, nažalost, nikako neće spasiti od kazne. Iskreno se nadam da ću ovim pojašnjenjem pomoći te nikako ne bih savjetovala "ne plaćati račune" već dobro utvrditi o čemu se radi, tek potom na pravi način ispravno reagirati.

-institut zastare

Velika većina potrošača je čula za takozvani institut zastare, no on nije tako jednostavan kako mnogi smatraju. Naime, zastara ne nastupa automatski, kako vlada uvriježeno mišljenje među potrošačima, niti na nju ijedno tijelo mora paziti po službenoj dužnosti. Dakle da bi se institut zastare uvažio pred nadležnim tijelom, potrošač se mora na zastaru pozvati i to pismenim putem. Ovo se napominje stoga što su građani uvjereni kada se radi o dužem vremenskom periodu i po nekoliko godina, da tada automatski nastupa zastara, što naravno nije točno.
Zastara počinje teći prvog dana od dana kad je vjerovnik (davatelj usluge) imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze, a nastupa istekom posljednjeg zakonom određenog dana (npr. jednogodišnji zastarni rok za usluge u kućanstvu).

-onemogućava se prisilna naplata

Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima propisuju zakonske rokove a za tražbine javnih usluga i troškova u kućanstvu je to jednogodišnji rok zastare.
Pozivanjem na zastaru, potrošač – stranka u postupku, ne gasi pravo vjerovnika (davatelja usluge, u ovršnom postupku ovrhovoditelj), kako se to među potrošačima misli, već dužnik ostaje dužnik (primatelj usluge-ovršenik), ali se onemogućuje vjerovniku da svoje pravo (u ovom slučaju novčanu tražbinu) realizira prisilnim postupkom bilo putem suda ili FINE.
Ukoliko se potrošač nije pozvao na zastaru, te zastarjeli dug podmiri, nema pravo na povrat novca jer, kako sam i prije naglasila, dužnik ostaje dužnik, a gubi se pravo na prisilno zahtijevanje ispunjenja obveze.

-prigovor na ovrhu

Radi bolje predodžbe navesti ću primjer:
- ako je potrošač dobio račun, primjera radi, telefonske usluge za siječanj 2012. s dospijećem plaćanja 15. veljače 2012., zastara počinje teći 16. veljače 2012., a nastupa 16. veljače 2013. godine. Ako vjerovnik – davatelj usluge do tog dana nije poduzeo nikakve radnje kako bi prekinuo zastaru, jer potrošač nije platio taj račun, tada se potrošač može pozvati na zastaru, dakle protekom zakonom određenog jednogodišnjeg roka, u protivnom ako vjerovnik –davatelj usluge pokrene postupak za prisilnu naplatu novčane tražbine unutar tog roka, pokrenuo ga je na vrijeme i tada nema zastare.

-koliko se plaćeni računi moraju čuvati

Iako je u zakonu izrijekom propisan jednogodišnji rok zastare, potrošačima bih savjetovala da potvrde o uplaćenim davanjima čuvaju najmanje tri godine te da se ukoliko dobiju opomenu ili ovrhu za plaćena davanja prije, primjerice, dvije, tri godine, pismenim putem pozovu na zastaru ako je nastupila prema naprijed navedenom primjeru.

Za one koji račune plaćaju Internet bankarstvom savjetuje se da dokaze uplate printaju i čuvaju.
U slučaju da dobijete rješenje o ovrsi, u roku od osam dana imate pravo prigovora, ali onom tijelu koje ga je poslalo, dakle javnobilježničkom ili odvjetničkom uredu, a ne davatelju usluge. Kod ulaganja prigovora, savjetujem dobro provjeriti činjenice da ne bi sebe izlagali dodatnim nepotrebnim troškovima ako niste u pravu.

-primjena jednogodišnje zastare

Prema Zakonu o obveznim odnosima, jednogodišnji rok zastare primjenjuje se za tražbine naknada za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, dimnjačarske usluge i održavanje čistoće. Nadalje, to se odnosi i na račune za radiopostaje, radiotelevizijske postaje, poštu, račune za telegrafe, telefon, kao i za pretplatu na povremene tiskovine (računajući od isteka datuma za koji je tiskovina naručena). Zakonom o zaštiti potrošača ovaj se popis javnih usluga i troškovi kućanstva koji zastarijevaju za jednu godinu proširuje i na odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, prijevoz putnika u javnom prometu, odlaganje komunalnog otpada, održavanje groblja i krematorija te prijevoz pokojnika.

djelomob1.jpg