28 Ožu 2017 Ilustracija / Pixabay
  3624

Potrošački kutak

Blokada računa – nerazumljivi put od Fine do Banke

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Ožujak 2017 14:00

Dužnici nisu samo građani, to nikako ne smijemo zaboraviti, netko je dužan i građanima. Isto tako znamo da se dugovanja moraju plaćati, i to nam je svima poznato, pa u čemu je onda problem?!

 

Iz svega proizlazi, naravno da problem je u nedostatku novca prvenstveno, a onda duboko vjerujem u „nerazumljivom" putu od FINE do BANKE koji još mnogima nije baš sasvim jasan.

Dakle, kod nastanka dugovanja, ovrha je, na žalost nužna, kako bi se vjerovniku omogućila naplata onoga što mu dužnik duguje, u slučaju kada dužnik ne želi dobrovoljno podmiriti svoje dugovanje.

Slušajući razne medije, pa čak i Provjereno, koja je sasvim sigurno jedna dobra tv emisija, ni meni samoj, iako sam vrlo dobro upućena u postupak ovrhe, nije jasno otkuda toliko nesporazuma , stoga sam ponukana tim događanjima odlučila ovom prilikom pojasniti taj „nerazumljivi" put od FINE do BANKE, nadajući se da će moja pomoć nekome dobro doći.

Jednom ste u ulozi dužnika, a možda se nađete i u ulozi vjerovnika, možda je netko i vama dužan!!!

Dešava se vrlo često, na žalost, da se i obični građani nađu u ulozi vjerovnika koji moraju prisilnim putem pokušati naplatiti, primjerice neisplaćenu i mukotrpno zarađenu plaću. U tom se slučaju i građani obraćaju Fini sa zahtjevom da provede ovrhu na računima dužnika- poslodavca koji ne isplaćuje plaću.

Krenuti ćemo iz početka, ovrhu na novčanim sredstvima provodi FINA sukladno Zakonu i Pravilniku o jedinstvenom registru računa kojim se propisuje sadržaj , svi potrebni podaci, način i rokovi dostave podataka, korištenje i davanje podataka te uvid u iste.

Financijska agencija (FINA) na temelju zaprimljene osnove za plaćanje prvo izda naloge bankama da prenesu određeni iznos s računa ovršenika na račun ovrhovoditelja, a tek ako na svim računima ovršenika nema dovoljno sredstava, daje se nalog za blokadu računa.

Dakle, Fina postupa odmah po njihovu primitku, na način da se automatizmom u banke elektroničkim putem dostavlja nalog za izvršenje, i to u iznosu određenom u osnovi za plaćanje, a s novčanim sredstvima iznad tog iznosa ovršenik može slobodno raspolagati i račun ovršenika se ne blokira.

Građani reagiraju u trenutku kada im je račun blokiran te odlaze u FINU, koja ih upućuje na Banku radi otvaranja zaštićenog računa.

Dakle, Banka ima dužnost dostavljati cjelokupne podatke sukladno propisima, u Jedinstveni registar računa koji vodi FINA, u kojem se upisuju sve promjene, kako za poslovni subjekt, fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost u skladu s propisima, tako i za građane, a između svih ostalih podataka, ono najvažnije, upisuje se i „određena oznaka" izuzeća od prisilne naplate.

Sa transakcijskog računa navedene „određene oznake" Banka zaštićeni dio novčanih sredstava (Zakonom izuzet od prisilne naplate) usmjerava na otvoreni „zaštićeni račun" građana.
Poštujući ovako propisan postupak ne bi se smjelo dogoditi da se zaplijene sredstva koja su Zakonom izuzeta od prisilne naplate.

Imam informacije za određene Banke, da ukoliko dođe do greške kod određivanja „posebne oznake" radi zaštite od prisilne naplate, Banka u najkraćem mogućem roku ispravi grešku i vrati krivo usmjerena novčana sredstva građanu na zaštićeni račun, jer kažu da im je najvažnije zadržati povjerenje svojih klijenta.

Vjerujući u takvu politiku banaka preporučam strpljenje i inzistirati upravo na povratu krivo upućenih novčanih sredstava koja su izuzeta Zakonom od prisilne naplate.

I za kraj moram napomenuti, da je veoma važno reagirati istog trenutka po zaprimanju rješenja o ovrsi, i sa istim otići na FINU odmah, prije pravomoćnosti, ili direktno na Banku, kako bi preduhitrili blokiranje i na vrijeme otvorili zaštićeni račun, te samim time izbjegli eventualni naprijed iznijeti scenarij, krivo upućenih novčanih sredstava koji se ipak znaju dogoditi.

Pravovremenim reagiranjem najbolje štitimo sebe zbog čega je i potrebno educiranje potrošača!

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more
  Information
  Podijeli
  Information

  Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close